Σελίδες

Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΛΧΗΜΙΣΤΡΙΑ...ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ




απο την Καθημερινή

Η έμπνευση προφανώς δεν έχει προκαταλήψεις ως προς τα υλικά της. Αλλωστε το σύγχρονο ντιζάιν αγαπάει την ανακύκλωση και δεν πετάει τίποτε. Το ίδιο και η αρχιτέκτων Gulnur Ozdaglar από την Αγκυρα, που ανακάλυψε τα χρησιμοποιημένα πλαστικά μπουκάλια βοηθώντας την κόρη της να φτιάξει μια εργασία για το σχολείο. Τότε «είδε» για πρώτη φορά τις δυνατότητές τους, τη διαφάνεια, την ποιότητα, την ικανότητά τους να αλλάζουν μορφή και χρήση. «Στην αρχή έκοψα ένα μπουκάλι στο σχήμα μιας θαλάσσιας μέδουσας. Εκτοτε συνεχώς προσπαθώ να φτιάξω νέα αντικείμενα από αυτό το υλικό, επιθυμώντας όλα να είναι χρήσιμα και όχι απλώς διακοσμητικά», λέει.

«Οσο γι' αυτό που με ρωτούν πάντα, πώς κάνω όλες αυτές τις μικρές τρυπούλες στα αντικείμενά μου, σας πληροφορώ ότι τις κάνω με το χέρι και ένα ψαλίδι».Η μεταμόρφωση και η αναγέννηση μιας φαινομενικά άχρηστης πρώτης ύλης σε ένα νέο είδος αποτελεί για εκείνη ένα προκλητικό μυστήριο, γι' αυτό άλλωστε έδωσε στο μπλογκ της τoν τίτλο Tertium Non Data -ένα λατινικό ρητό των αλχημιστών που μιλάει για τη μαγεία της μεταμόρφωσης, όταν αναμειγνύονται ετερογενή στοιχεία. Με εφόδια τα ψαλίδια της, ένα μαχαίρι κι ένα ηλεκτρικό κολλητήρι, μετατρέπει τα παλιά μπουκάλια σε φωτιστικά, φρουτιέρες, κοσμήματα ή κουμπιά ρούχων.

Τα παράξενα δημιουργήματά της, που θυμίζουν πλάσματα της θάλασσας ή αιθέριες ανεμώνες του βυθού με διαφανή πέταλα, εκτέθηκαν πρόσφατα σε γνωστή γκαλερί της τουρκικής πρωτεύουσας, και εκείνη συνεχίζει να δουλεύει με σκοπό να κερδίσει την κρατική χορηγία που δίνεται σε καλλιτέχνες με περιβαλλοντικές ανησυχίες.

«Ξέρω ότι στη χώρα μου υπάρχουν πολύ σημαντικότερα προβλήματα από την οικολογική αφύπνιση. Πιστεύω, όμως, ότι ο καθένας μας πρέπει να ζει χωρίς να πληγώνει τον πλανήτη», λέει. «Γι' αυτόν τον λόγο η δουλειά μου είναι ταυτόχρονα προσωπική και δημόσια».
http://gulguvenc.blogspot.com/

1 σχόλιο:

  1. Με πολυ συγκινηση διαβασα το θεμα με την χρηση παλαιων αντκειμενων για νεα χρηση και μαλιστα σαν πρωτη υλη για εργα τεχνης !!!
    εχω την εντυπση οτι μια τετοια προσπαθεια ειναι καλυτερη απο το πληρεστερο μαθημα στα σχολεια σχετικα με την ανακυκλωση.
    δεν θα αρκουσε ενα μεγαλο ΕΥΓΕ .
    Ισως πιο αποδοτικο θα ητα να προσπαθησει ο καθενας απο εμας να βρει τροπους στο μικρο η μεγαλο χωρο του να κανει ενα βημα σαυτη την κατευθνση διαφορετικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

άφησε το σχόλιο σου