Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2009

Zaha Hadid, Βασίλισσα της αρχιτεκτονικής (ο χαρακτηρισμος απο το ArchitectureNews)απο το ArchitectureNews

H Zaha Hadid ανακηρύχθηκε ως η Laureate 2009 για την Αρχιτεκτονική, στο Praemium Imperiale Award για την τέχνη, στην Ιαπωνία. Το μεγάλου κύρους βραβείο, είναι ένα παγκόσμιο βραβείο που απονέμεται από την Art Association της Ιαπωνίας και μια απο τις υψηλότερες διεθνείς διακρίσεις για τις τέχνες.
Φέτος μια αξιοσημείωτη τετράδα από τους πέντε νικητές της κατηγορίας ήταν από το Ηνωμένο Βασίλειο:
- Richard Long, βραβείο Γλυπτικής
- Alfred Brendel, βραβείο Μουσικής
- Tom Stoppard , βραβείο Θεάτρου / Κινηματογράφου
- Zaha Hadid, βραβείο Αρχιτεκτονικής
Ο Ιάπωνας καλλιτέχνης Hiroshi Sugimoto, βραβείο ζωγραφικής, αν και στην πραγματικότητα είναι φωτογράφος και είναι η πρώτη φορά που η φωτογραφία αναγνωρίζεται σ' αυτά τα βραβεία.

Οι νικητές επιλέγονται με βάση την επίδραση της δουλειάς τους στην ιστορία της τέχνης τους. H Z.Hadid παίρνει την σκυτάλη από τον Peter Zumthor ο οποίος πήρε το βραβείο Praemium Imperiale αρχιτεκτονικής το 2008 και το φετινό βραβείο Pritzker. Άλλοι προηγούμενοι νικητές ηταν ο Sir Richard Rogers, ο Norman Foster, ο Kenzo Tange,ο Renzo Piano και ο Oscar Niemeyer.

Στα επιτεύγματα της Zaha Hadid για το τρέχον έτος περιλαμβάνονται η ολοκλήρωση της Burnham Pavillon, στο Σικάγο,για τη γιορτή της 100ής επετείου του Σχεδίου του Σικάγου, η αναδιαρρύθμιση ενός εκθεσιακού χώρου τέχνης, σε Αίθουσα Συναυλιών στο Μάντσεστερ κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Μάντσεστερ 2009.Εχει επίσης κερδίσει το βραβείο για Cairo Expo City στην Αίγυπτο, αλλά και επίσης στην Αίγυπτο, το σχεδιασμό ενός μονολιθικό επιχειρηματικού πάρκου που ονομάζεται Πέτρινοι πύργοι/a>>.

"Είναι μεγάλη τιμή να λάβω αυτή την αναγνώριση από την Japan Art Association.", δήλωσε η Hadid. "Η εργασία στην Ιαπωνία έχει καίρια σημασία για την ανάπτυξη της δουλειάς μου σε όλο τον κόσμο. Θα είμαι πάντα ευγνώμων για αυτήν την υποστήριξη στην καριέρα μου. Οι Ιάπωνες πελάτες μου, εχουν ένα πάθος για την αρχιτεκτονική, αλλά μου επιτρέπουν να ερευνήσω πολλά πράγματα και να σχεδιάσω πολύ δυνατά projects, ενδιαφέροντα στην πολυπλοκότητά τους και απαραίτητα στην ανάπτυξη της δουλειάς μου. Μέσα από την αρχιτεκτονική μας, μπορούμε να ενθουσιάσουμε τους ανθρώπους και να τους κινητοποιήσουμε για νέες ιδέες. "

Η Ζ.Hadid και οι άλλα Βραβευμένοι θα παραστούν στην τελετή βράβευσης στις 22 Οκτωβρίου στην Ιαπωνία, υπο την προεδρία του επίτιμου προστάτη της Japan Art Association, πρίγκηπα Hitachi, του μικρότερου αδερφού του σημερινού αυτοκράτορα της Ιαπωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: