Σελίδες

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Διεθνής ο διαγωνισμός, ιδιωτική η πρωτοβουλία



απο την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Ο Ιάσονας Τσάκωνας, ένας νέος επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον χώρο του real estate, βάζει τα «γυαλιά» σε υπουργεία και δημοτικές Αρχές επιλέγοντας την ιδέα του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την αξιοποίηση ενός ακινήτου που διαθέτει στην περιοχή του Κεραμεικού.
Σε έκταση περίπου μισού στρέμματος φιλοδοξεί να δώσει μια άλλη ιδέα στην έννοια της φοιτητικής εστίας αλλά και της παρέμβασης-μικρόβιο που θα λειτουργήσει αναζωογονητικά στην ευρύτερη, υποβαθμισμένη σήμερα, περιοχή.
Στον διαγωνισμό υπέβαλαν τις προτάσεις τους 242 ομάδες αρχιτεκτόνων ηλικίας έως 35 χρόνων, από 41 χώρες. Οι 50 από αυτές ήταν ελληνικές. Συμμετοχή-ρεκόρ, που παράλληλα φέρνει τη φρέσκια ματιά της νέας γενιάς σε μια περιοχή δίπλα σε μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους.
«Κουτιά» σε ονειρική διάταξη, γωνιές για το ντους που εντάσσονται στους χώρους της υπόλοιπης κατοικίας ώστε να αξιοποιούνται στο έπακρο, ιδέες με πολύ πράσινο και αδόμητες ζώνες που «ξεφυτρώνουν» σε ταράτσες και πιλοτές λειτουργώντας ως συνδετικοί κρίκοι ανάμεσα στο κοινόχρηστο και το ιδιωτικό. Με έξυπνες λύσεις αντιμετώπισαν τις περιοριστικές απαιτήσεις της ελληνικής πολεοδομικής νομοθεσίας (ημιυπαίθριοι, αποστάσεις του κτιρίου από τα όρια του οικοπέδου κ.λπ.), που για τους αλλοδαπούς αρχιτέκτονες ήταν πρωτόγνωρα!
Πρόεδρος ο Ηλίας Ζέγγελης
Χθες, η επιτροπή του διαγωνισμού υπό την προεδρία του Ηλία Ζέγγελη, του Ελληνα αρχιτέκτονα και καθηγητή που διαπρέπει στο εξωτερικό, κατέληξε στις πέντε προτάσεις που θα διεκδικήσουν το πρώτο βραβείο. Στην τελική ετυμηγορία, που θα ανακοινωθεί στις 11 Ιανουαρίου 2010, θα μετέχει και το κοινό μέσω του Διαδικτύου. Ολες οι μελέτες θα παρουσιαστούν μέσα στον υπό αξιοποίηση χώρο και θα συζητηθούν με τους ενδιαφερομένους.
«Είχαμε υποδειγματικές προσεγγίσεις στον νέο τρόπο στέγασης των φοιτητών, με ιδέες για κοινοβιακή διαβίωση και χώρους πιο ατομικούς», τόνισε ο Ηλίας Ζέγγελης, που στο περιθώριο της παρουσίασης αποκάλυψε ότι, με εξαίρεση τον Αντώνη Τρίτση, οι ελληνικές αρχές δεν του έχουν ζητήσει προτάσεις για την αναζωογόνηση της Αθήνας.
«Η αρχιτεκτονική δεν μπορεί να μείνει αμήχανη μπροστά στην "καυτή πατάτα" που λέγεται κέντρο της πόλης και αντιμετωπίζει τόσα προβλήματα», τόνισε ο Ανδρέας Κούρκουλας, καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου. Και πρότεινε διάλογο για όλα τα θέματα που αφορούν την πόλη (υποβάθμιση, μετανάστες κ.λπ.). Στον επαναπροσδιορισμό της έννοιας της φοιτητικής εστίας στις σημερινές συνθήκες αναφέρθηκε ο θεωρητικός της αρχιτεκτονικής Γ. Τζιρτζιλάκης. Ολοι οι ομιλητές, μαζί με τον συνεργάτη του Ρεμ Κούλχας Bjarke Ingels, τον πρωτοποριακό Ελβετό Marcel Meili και τον εκπρόσωπο της νέας γενιάς του ιαπωνικού μινιμαλισμού Yoshiharu Tsukamato, που συγκροτούν την επιτροπή του διαγωνισμού, επισήμαναν σε όλους τους τόνους ότι η αρχιτεκτονική δεν έχει σύνορα.
Η σωστή αρχιτεκτονική συμφέρει
Ο Ιάσονας Τσάκωνας είναι οικονομολόγος. Μετά την αποφοίτησή του το 1994 από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ, δούλεψε στη Νέα Υόρκη και στο Αζερμπαϊτζάν. Από το 2002 εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και δραστηριοποιήθηκε στον τομέα της αξιοποίησης ακινήτων με έμφαση στη σύγχρονη αρχιτεκτονική, που ξεφεύγει από τα στερεότυπα των τουριστικών περιοχών. «Η σωστή αρχιτεκτονική αποδεικνύεται ότι δεν είναι οικονομικά ασύμφορη», υπογράμμισε με νόημα. Και πρόσθεσε ότι στόχος του είναι η φοιτητική εστία να αποτελέσει την αφορμή για την ανάδειξη των γειτονικών άχτιστων ιδιοκτησιών, που φτάνουν τα τέσσερα στρέμματα.
Τι υγιής προσέγγιση από έναν επιχειρηματία, τη στιγμή που πολιτεία και δημοτικοί άρχοντες δεν έχουν επιδείξει ανάλογη ευαισθησία για μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις στην πρωτεύουσα.

more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

άφησε το σχόλιο σου