Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2009

Κριτική Συλλόγου Αρχιτεκτόνων στο Γ. Παπανδρέου


απο το EURO2DAY

Δημοσιεύθηκε: 15:14 - 19/10/09


Να αναδείξει και να στηρίξει θεσμούς όπως τη διεξαγωγή πανελλήνιων ή και διεθνών αρχιτεκτονικών διαγωνισμών εάν επιθυμεί να εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες άσκησης της Αρχιτεκτονικής  προτείνει στην κυβέρνηση η Πανελλήνια Ενωση Αρχιτεκτόνων σε σχετική ανακοίνωση.

Αναλυτικότερα με αφορμή το θόρυβο που προκλήθηκε από την παρουσία και προβολή του Καταλανού Αρχιτέκτονα José A. Acebillo από τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, τόσο στη προεκλογική περίοδο (ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ) όσο και κατά την έναρξη της πρωθυπουργικής θητείας στην ΗΛΕΙΑ και το Θαλάσσιο μέτωπο της Αττικής, ο ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ) επιθυμεί να συμβάλει στην νηφάλια τοποθέτηση του θέματος.

Ο μακροχρόνιος αποκλεισμός των Ελλήνων Αρχιτεκτόνων από την αναπτυξιακή διαδικασία και η θεσμική ασυναρτησία που χαρακτηρίζει την άσκηση του επαγγέλματος του Αρχιτέκτονα στην Ελλάδα, δημιουργούν το υπόβαθρο για τις πικρίες, τις διαμαρτυρίες και τα επικριτικά σχόλια που εκφράζονται από τους συναδέλφους αλλά και από μερίδα των ΜΜΕ.

Αν ο Πρωθυπουργός της χώρας αναβίβαζε την Αρχιτεκτονική και τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό σε πρώτη πολιτική προτεραιότητα, θα αποτελούσε αναμφισβήτητα ενδιαφέρουσα προοπτική για τον κλάδο των Αρχιτεκτόνων, ανεξάρτητα αν αναφερόταν σε Έλληνες ή σε συναδέλφους του εξωτερικού.
more

Με αφορμή το θέμα που θίγεται στις θέσεις του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, κάποιες σκέψεις μου έρχονται στο μυαλό
  • Η μετάκληση ξένων "ειδικών" πριν γίνει διάλογος με τους αρχιτέκτονες του τόπου μας, μοιάζει με έλλειψη εμπιστοσύνης (?) στο εγχώριο επιστημονικό δυναμικό.
  • Η μετάκληση "ειδικών" ας γίνει μετά απο ανοικτές διαδικασίες, όπως Αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί, αξιοποιηση των θέσεων των επιστημονικών συλλόγων, του Τεχνικού Συμβούλου του κράτους
  • Τα τελευταία χρόνια, την εποχή των archistars, πολλοί εργοδότες, κυρίως σε χώρες πλούσιες και αναπτυσσόμενες, καλούν για λόγους προβολής διάσημους "ειδικούς", που είναι στη μόδα...ας μη το συνεχίσουμε αυτό
  • Δεν υπάρχει ένσταση στο πρόσωπο του José A. Acebillo... η μετάκληση, η εν είδει Μεσσία πρόσκληση, η απ'ευθείας επιλογή είναι το πρόβλημα.
ΜΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: