Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2010

Υπό έξωση το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

απο την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Του Δημητρη Pηγοπουλου


Η σύμβαση με το Ωδείο Αθηνών, όπου στεγάζεται προσωρινά, έληξε, ενώ παραμένει η εμπλοκήμε την ανακατασκευή του κτιρίου του Φιξ 


Με έξωση κι από την προσωρινή του στέγη, στο Ωδείο Αθηνών, απειλείται τώρα το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης καθώς έληξε στις 31 Δεκεμβρίου η σύμβαση που είχε υπογραφεί ανάμεσα στις δύο πλευρές. Τα οικονομικά του ΕΜΣΤ δεν επιτρέπουν την αποπληρωμή μισθώματος για όσο καιρό ακόμα χρειαστεί να παραμείνει το μουσείο στους χώρους του Ωδείου και αναζητείται επειγόντως φόρμουλα συνεννόησης έτσι ώστε να μη φτάσουν τα πράγματα στα άκρα. Οι άνθρωποι του ΕΜΣΤ εμφανίζονται έτοιμοι να καλύψουν τα έξοδα της λειτουργίας του χώρου, αλλά μέχρι εκεί. Σε ένα τόσο δυσοίωνο σκηνικό το ΕΜΣΤ ετοιμάζεται να γιορτάσει τα δέκα χρόνια ζωής του. Μάλιστα έχει ήδη προαναγγελθεί ένα ιδιαίτερα πλούσιο εκθεσιακό πρόγραμμα στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η μεγάλη αναδρομική έκθεση του Χρόνη Μπότσογλου. Αν δεν βρεθεί άμεσα λύση στο οξύ στεγαστικό πρόβλημα του μουσείου υπάρχει ορατός κίνδυνος να ματαιωθούν οι εκθέσεις του 2010.
Φυσικά, όλα αυτά τα πολύ δυσάρεστα δεν θα είχαν συμβεί αν οι εργασίες ανακατασκευής στου Φιξ της λεωφόρου Συγγρού εξελισσόταν χωρίς προβλήματα. Το κτίριο-έδρα του ΕΜΣΤ θα παραδιδόταν τον Απρίλιο του 2010 σύμφωνα με το τελευταίο επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα. Αλλά απέχουμε πολλούς μήνες από αυτό το σημείο καθώς το Δ.Σ. του μουσείου και η ΒΙΟΤΕΡ Α.Ε., ανάδοχος του έργου, βρίσκονται στα δικαστήρια κι εν τω μεταξύ έχει εκτελεστεί λιγότερο από το 10% του συνολικού έργου. Υπενθυμίζεται ότι το ανακατασκευασμένο εργοστάσιο θα έπρεπε να παραδοθεί τον Σεπτέμβριο του 2009 σύμφωνα με την αρχική σύμβαση, αλλά έκτοτε έχει δοθεί σιωπηρή παράταση 208 ημερών, όσες δηλαδή χρειάστηκαν για να απομακρυνθεί ο αμίαντος.
Από τον Αύγουστο βρίσκονται σε εξέλιξη ενέργειες του ΕΜΣΤ που καταλήγουν στην έκπτωση της ΒΙΟΤΕΡ. Η εργολήπτρια εταιρεία απάντησε με αίτηση προσωρινής διαταγής για να μην καταπέσουν οι εγγυητικές επιταγές ύψους 11 εκατ. ευρώ, αίτημα που έγινε δεκτό από το δικαστήριο. Τώρα όλα θα κριθούν στις 18 Ιανουαρίου οπότε και θα εκδικαστεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Αν η υπόθεση κριθεί υπέρ του ΕΜΣΤ ανοίγει ο δρόμος για την ανακήρυξη νέου εργολάβου, σύμφωνα με τον προηγούμενο διαγωνισμό και τη σχετική κατάταξη. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή κερδίσει την αίτηση η ΒΙΟΤΕΡ Α.Ε. τα πράγματα περιπλέκονται (ακόμα περισσότερο) και θα χρειαστεί να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός, διαδικασία χρονοβόρος που θα πάει την υπόθεση αποπεράτωσης του Φιξ ακόμα πιο πίσω. Αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που ούτε θέλει να το σκέφτεται το Δ.Σ. και η καλλιτεχνική διεύθυνση του μουσείου.
Το ΕΜΣΤ μετακόμισε στο Ωδείο Αθηνών τον Σεπτέμβριο του 2008 αξιοποιώντας κενούς, αδιαμόρφωτους χώρους, κυρίως στο πρώτο υπόγειο του συγκροτήματος του αρχιτέκτονα Ιωάννη Δεσποτόπουλου (1903-1992) που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Η (προσωρινή) μετεγκατάσταση του ΕΜΣΤ έδωσε ζωή στους ατμοσφαιρικούς, ημιτελείς χώρους του Ωδείου και θα ήταν κρίμα να μη βρεθεί η χρυσή τομή το συντομότερο δυνατό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: