Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2010

Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

 απο το athensville
[ag_konstantinos.jpg]
Ατμοσφαιρική φωτό απ' τον Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου στον ομώνυμο δρόμο. Ελάχιστοι τον παρατηρούν τα τελευταία χρόνια, οι μόνοι που κοντοστέκονται είναι τέως σοβιέτ μετανάστες κάθε Κυριακή που λένε τα νέα τους φορώντας χοντρά μίζερα μπουφάν. Το Εθνικό Θέατρο απέναντι φρέσκο, ολόφωτο, με Χουβαρδά και λάιφστάιλ και απόλυτο κοντράστ ο επιβλητικός ναός παραμελημένος, ντυμένος σχεδόν 2 δεκαετίες τώρα στις λινάτσες, ίσα-ίσα να ξεπροβάλλει ο ξεθωριασμένος τρούλος.
Η ιστορία του μάλιστα βαριά: χτίστηκε την περίοδο 1871-1893 προς τιμήν του νεογέννητου και μελλοντικού βασιλιά Κων/νου του 1ου, την διακόσμηση επιμελήθηκε η μαμά του Όλγα. Αυτό που τον ξεχωρίζει είναι το ιδιαίτερο στυλ, ο Αρχιτέκτονας Καυταντζόγλου δεν ήταν του βυζαντινού και παρουσίασε ένα νέο με βάση το ντόπιο αρχαίο ελληνικό στοιχείο· οι συνάδελφοί του το βρήκαν αποτυχημένο (δηθενιά και ανταγωνισμός του έλληνα αρχιτέκτονα, αξία αναλλοίωτη).
Εγώ προσωπικά βλέπω την πιο όμορφη εκκλησία της Αθήνας, βλέπω το μεγάλο κρίμα: ένα από τα λίγα μεγαλοπρεπή κτίρια της Αθήνας, που μας περισσεύουν όχι, παρατημένο στην αδιαφορία, σε μια γειτονιά που θα μπορούσε να γίνει απ' τις πιο γοητευτικές (η πλατεία γύρω έχει 2-3 αριστουργηματάκια). Ελπίζω να 'χουμε έστω κάποια νέα σύντομα!
Δεν υπάρχουν σχόλια: