Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2010

ΑΝΤΙΟ ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΡΑΛΗ

απο το ΣΚΑΙ
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών ο κορυφαίος ζωγράφος και δάσκαλος Γιάννης Μόραλης


Πλήρης ημερών, σε ηλικία 93 ετών, έφυγε από τη ζωή ο κορυφαίος ζωγράφος και δάσκαλος Γιάννης Μόραλης.

Καλλιτέχνης που πέτυχε τη σύζευξη του κλασικού με το μοντέρνο, επηρέασε καθοριστικά το τοπίο της μεταπολεμικής τέχνης στην Ελλάδα, τόσο με το έργο του όσο και με τη διδασκαλία του.
Ο Γιάννης Μόραλης γεννήθηκε στην Άρτα το 1916. Το 1927 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα.
Μαθήτευσε στη Σχολή Καλών Τεχνών με δασκάλους τον Παρθένη, τον Αργυρού και τον Κεφαλληνό και συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι, όπου φοίτησε στην Ecole Nationale des Beaux Arts, στα εργαστήρια ζωγραφικής και φρέσκο. Παράλληλα εγγράφηκε στην Ecole des Arts et Métiers, για την σπουδή του ψηφιδωτού.
Το 1947 εξελέγη τακτικός καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου παρέμεινε έως το 1983. Το 1949 με αρκετούς Έλληνες ζωγράφους μεταξύ των οποίων ο Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Νίκος Νικολάου και Νίκος Εγγονόπουλος, ιδρύουν την καλλιτεχνική ομάδα "Αρμός" και διοργανώνουν την πρώτη κοινή έκθεση στο Ζάππειο το 1950.
Βραβευμένος σε πολλές διεθνείς εκθέσεις, o μεγάλος δάσκαλος σχολήθηκε με τη σκηνογραφία, την εικονογράφηση βιβλίων και δίσκων και την κεραμική.
Έργα του ανήκουν σε δημόσιες και ιδιωτικές σχολές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ δική του ειναι η εγχάραξη στον εξωτερικό τοίχο του ξενοδοχείου Χιλτον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: