Σελίδες

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ CITTASLOW


Το κίνημα Cittaslow ξεκίνησε στην Ιταλία το 1999 οταν ο δήμαρχος  της μικρής Ιταλικής πόλης Greve στο Chianti, Paolo Saturnini αποφάσισε να ενισχύσει τις μικρές τοπικές επιχειρήσεις, κρασιού και λαδιού και ετσι η πόλη του να γίνει μοναδική. Με τη βοήθεια τριών επίσης μικρών ιταλικών πόλεων και την οργάνωση  Slow Food , δημιουργήθηκε τοκίνημα Cittaslow, που ηταν ενας συνασπισμός μικρών πόλεων  που δεσμεύτηκαν για την διατήρηση του τοπικού πολιτισμού, της ιστορίας, και της ποιότητας ζωής. Για να κερδίσει το χαρακτηρισμό Cittaslow, μια πόλη δεν μπορεί να έχει περισσότερους από 50.000 κατοίκους και πρέπει να πληρεί μια σειρά από προϋποθέσεις-όπως τη  στήριξη της τοπικής παραγωγής, δημιουργία  δικτύου  ποδηλατόδρομων,   μείωση της ρύπανσης και της ηχορύπανσης κα. Σε αντάλλαγμα, η πόλη μπορεί να στηριχθεί από το δίκτυο Cittaslow, και να επωφεληθεί από σφραγίδα της έγκρισης, η οποία μπορεί να τονώσει τον τουρισμό και την ενίσχυση της προβολής των τοπικών προϊόντων. Η κίνηση έχει αυξηθεί γρήγορα και περισσότερες απο 120 πόλεις απο όλη την Ευρώπη αλλά και απο τη Νότια Κορέα, Νέα Ζηλανδία, εκδήλωσαν ενδιαφέρον και είπαν "οχι" στην χωρίς αρχές ανάπτυξη και την παγκοσμιοποίηση.
 Το 2009 η μικρή πόλη Cowichan Bay, British Columbia , κοντά στο Vancouver, αναγνωρίστηκε σαν η πρώτη πόλη στη Β.Αμερική που έλαβε αυτή την  διάκριση.
more
οι ελληνικές κωμοπόλεις πάλι απουσιάζουν και απο αυτήν την πρωτοβουλία, αντίθετα οι γείτονες Τούρκοι πήραν τον χαρακτηρισμό cittaslow για την πόλη Seferihisar  κοντά στη Σμύρνη και τη Σάμο, με 1250 μέλη στο facebook !
Μ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

άφησε το σχόλιο σου