Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2010

ΥΠΕΚΑ: επιδοτήσεις για το ενεργειακό λίφτινγκ στα σπίτια

απο το Econews

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.
Tο πρόγραμμα για την εξοικονόμηση ενέργειας στα σπίτια, το οποίο θα ανακοινωθεί στην τελική του μορφή τις επόμενες ημέρες από το ΥΠΕΚΑ, προβλέπει πριμ της τάξεως 2,000-3,000 ευρώ ανά δικαιούχο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Το εν λόγω σχέδιο, θα δίνει τη δυνατότητα στον κάθε δικαιούχο να αναβαθμίσει ενεργειακά το σπίτι του, είτε με απευθείας επιδότηση για το κόστος των προτεινόμενων εργασιών, με μέγιστο πόσο 30% του κόστους, είτε λαμβάνοντας ένα επισκευαστικό δάνειο από τράπεζες, με επιδότηση επιτοκίου που μπορεί να φτάσει και το 100%.

Αρχικά το σπίτι θα ελέγχεται από ενεργειακό επιθεωρητή, ώστε να εντοπισθούν τα σημεία που χρήζουν παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος της επιθεώρησης ενδέχεται να αρχίζει από 1 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο με ενδεχόμενη διαβάθμιση αναλόγως των τετραγωνικών.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, φιλοδοξεί να επωφεληθούν από το πρόγραμμα των άτοκων δανείων, περίπου 45,000-50,000 σπίτια, ενώ από τις απευθείας επιδοτήσεις για ενεργειακές εργασίες, άλλα 30,000-40,000 σπίτια.

Έχει τεθεί ως στόχος να επωφεληθούν περίπου 100,000 δικαιούχοι αντί για τους 15,000 που είχε αρχικά σχεδιαστεί.

Το ΥΠΕΚΑ κατάφερε να εξασφαλίσει επιπλέον κονδύλια, πέραν των 100 εκατ. ευρώ του αρχικού σχεδιασμού, είτε από άλλα κοινοτικά προγράμματα του Υπ. Οικονομίας, είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: