Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2010

Η κρίση χτύπησε και τη Zaha Hadid


Το εκθεσιακό κέντρο στο Κάιρο


απο το RE+D Magazine

 

Τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης έγιναν αισθητά και στον χώρο των αρχιτεκτονικών γραφείων αυτή την εβδομάδα, όταν η Zaha Hadid Architects ανακοίνωσε μείωση κατά δύο τρίτα στα κέρδη της. Συγκεκριμένα, τα κέρδη της γνωστής εταιρείας αρχιτεκτόνων μειώθηκε το κατά 69% από £5 εκατ. το 2008 σε κάτι λιγότερο από £1.6 εκατ. Το 2009. Αν αναλογιστεί κανείς και την υποτίμηση της αγγλικής λίρας σε σχέση με το ευρώ, τότε η βουτιά στα κέρδη μεγαλώνει ακόμα περισσότερο.

Ακόμη πιο σημαντική ένδειξη της κατάστασης είναι το γεγονός ότι το περιθώριο κέρδους της εταιρείας μειώθηκε από 19% το 2008 σε μόλις 5%. Ωστόσο, ο τζίρος αυξήθηκε κατά 11% στα £29 εκατ. καθώς στο αρχιτεκτονικό γραφείο ανατέθηκαν έργα όπως η Βιβλιοθήκη της Βιέννης και ο σχεδιασμός των νέων αρχηγείων της Λιμενικής Αρχής της Αμβέρσας στο Βέλγιο.

Η εταιρεία από την πλευρά της απέδωσε τα πτωτικά νούμερα στην περιορισμένη πίστωση, η οποία έχει επιφέρει πλήγμα στον κατασκευαστικό κλάδο διεθνώς.

Παρά την πτώση της κερδοφορίας o αριθμός των αρχιτεκτόνων που απασχολεί το γραφείο της Ζαha Hadid αυξήθηκε κατά 19%, γεγονός το οποίο αποδίδεται στον σημαντικό αριθμό καινούργιων έργων που έχει αναλάβει όπως ο σχεδιασμός του εκθεσιακού κέντρου στο Κάιρο «Cairo Expo City» αλλά και ενός συγκροτήματος κτιρίων με ονομασία «Stone Towers» επίσης στο Κάιρο, το οποίο θα φιλοξενήσει ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων και διαμερίσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: