Σάββατο, 13 Μαρτίου 2010

Η κτηματαγορά θέλει ενεργειακό πιστοποιητικό


απο ΤΟ ΒΗΜΑ


Σάββατο 13 Μαρτίου 2010
Ενας νέος παράγοντας καθορισμού της τιμής ενός ακινήτου προστέθηκε προσφάτως. Είναι η ενεργειακή ταυτότητα η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, στο κοντινό μέλλον θα είναι καθοριστική στην αγορά ακινήτων.

«Σε λίγους μήνες κάθε σπίτι θα πρέπει να διαθέτει ενεργειακό πιστοποιητικό και τα στοιχεία αυτού του πιστοποιητικού θα πρέπει να αναφέρονται ακόμη και στις αγγελίες» αναφέρει ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. Οπως προσθέτει, κάθε ενεργειακή παρέμβαση των ιδιοκτητών ανεβάζει την κλάση του πιστοποιητικού και ανάλογα ανεβάζει και την τιμή του ακινήτου. Και αυτό διότι ένα λιγότερο ενεργοβόρο σπίτι μπορεί να είναι ακριβότερο, αλλά είναι σίγουρα πιο δελεαστικό από ένα άλλο που μεσοπρόθεσμα κοστίζει πολύ περισσότερο σε κατανάλωση ενέργειας.

Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν μικρές και μεγαλύτερες παρεμβάσεις που στοιχίζουν και αναλόγως. Για παράδειγμα, τα διπλά τζάμια, οι τέντες και η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα δεν έχουν απαγορευτικό κόστος, αλλά μπορούν να αυξήσουν την τιμή ενός ακινήτου. Επιπλέον στο βάψιμο του εξωτερικού και κυρίως στην ταράτσα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανακλαστικές βαφές.

Υπάρχουν βέβαια και οι πιο δραστικές παρεμβάσεις οι οποίες κοστίζουν αρκετά, αλλά σύμφωνα με τους περιβαλλοντολόγους αξίζουν τον κόπο και τα έξοδα. Η θερμομόνωση του εξωτερικού κελύφους του ακινήτου, η τοποθέτηση νέου καυστήρα, η εγκατάσταση φυσικού αερίου ή ακόμη και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί να φθάσουν σε κόστος και τα 15.000 ευρώ. Ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι αγοραστές που θα δέχονταν να πληρώσουν ακριβότερα για ένα τέτοιο ακίνητο.

Οπως μάλιστα αναφέρει ο κ. Γρηγορίου, «το κράτος θα μπορούσε να προσφέρει οικονομικά κίνητρα σε όσους κάνουν τέτοιες παρεμβάσεις στα ακίνητά τους. Διαφορετικά, πολλοί πολίτες θα δουν την οικονομική αξία του ακινήτου τους να υποβαθμίζεται, χωρίς να έχουν τα μέσα για να την αναβαθμίσουν». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: