Σελίδες

Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Εξαίρεση η νόμιμη δόμηση

απο το ΒΗΜΑ

Εναν ευέλικτο και απλό αρχιτεκτονικό οικοδομικό κανονισμό ζητούν οι αρχιτέκτονες

ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ | Σάββατο 13 Μαρτίου 2010
«Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από την ημέρα που ήρθε στο γραφείο μου ο φίλος μου ο Μάκης και μου λέει ότι έχουν ένα οικοπεδάκι εκτός σχεδίου- προίκα της Γιάννας- στον δρόμο για Αρκούδα και θα ήθελαν να φτιάξουν ένα σπίτι. Την άλλη μέρα πήγαμε το μετρήσαμε αλλά δεν ήταν άρτιο και οικοδομήσιμο. Ετσι ο Μάκης πούλησε το οικόπεδο ως χωράφι. Εξι μήνες μετά το χωράφι χτιζόταν με οικοδομική άδεια!» λέει ο αρχιτέκτονας κ. Κ. Σπηλιόπουλος από την Κόρινθο.

Ο... Μάκης πέρασε πάλι από το γραφείο του κ. Σπηλιόπουλου για να του ζητήσει τον λόγο: «Γιατί “σκοτώσαμε” το οικόπεδο; Μας κατέστρεψες» . Ο αρχιτέκτονας προσπάθησε να του εξηγήσει, αλλά το παιχνίδι είχε χαθεί. Η «πιάτσα» είχε μάθει ότι ο συνάδελφός του, ο οποίος κατάφερε να χτίσει το οικοπεδάκι, ήταν πιο... ικανός από εκείνον.

Εδώ και χρόνια ο έλεγχος των κατασκευών γινόταν όταν ολοκληρωνόταν ο φέρων οργανισμός και στη συνέχεια με την αποπεράτωση της κατασκευής, πριν από την ηλεκτροδότησή της. «Μετά το 1991 γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος, δηλαδή ποτέ» ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Σπηλιόπουλος μιλώντας στην προσυνεδριακή εκδήλωση του 11ου Πανελληνίου Αρχιτεκτονικού Συνεδρίου που διοργανώνει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών- Πανελλήνια Ενωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ- ΠΕΑ).

Για να μπει τάξη στην οικοδομή και να εφαρμοστεί η νομοθεσία απαιτείται συστηματικός έλεγχος των κατασκευών και, όπως τόνισε ο αρχιτέκτονας, πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις σε όσες πλευρές εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία και παρανομούν. «Οι καιροί είναι δύσκολοι σήμερα, ο ανταγωνισμός μεγάλος, οι δουλειές λίγες και πολλοί συνάδελφοι μπορεί να υποκύψουν. Ομως αν ξέρουν ότι υπάρχει έλεγχος της κατασκευής που συνεπάγεται και αυτοψία τότε δεν θα υποκύπτουν σε αυθαιρεσίες δικές τους ή των εργοδοτών τους»σημείωσε. Οι αρχιτέκτονες ζητούν έναν νέο, ευέλικτο και απλό αρχιτεκτονικό οικοδομικό κανονισμό δόμησης. Ο αρχιτέκτονας-πολεοδόμος κ. Αθ. Ζούλιας παρουσιάζοντας την πρόταση της Επιτροπής Πολεοδομικής Νομοθεσίας του ΣΑΔΑΣ περιέγραψε έναν ελεύθερο, αλλά σταθερό σε μέγεθος δομημένο όγκο, εντός ενός «ιδεατού στερεού». Ο σημερινός Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός (ΓΟΚ 1985) «έχει πλέον καταλήξει σε ένα αμυντικό κείμενο κυριαρχημένο από διωκτικές αυθαιρετομανείς αντιλήψεις που τον έχουν ξεστρατίσει μηαναστρέψιμα από τις αρχικές του εξαγγελίες και στόχους» τόνισε ο κ. Ζούλιας.

Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο ίδιος, αριστουργήματα της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής, όπως το μουσείο Γκούγκενχαϊμ στο Μπιλμπάο, τα κτίρια κατοικίας του αυστριακού Χουντερβάσερ, το κτίριο της SwissRe στο Λονδίνο του Νόρμαν Φόστερ (γνωστό με το παρατσούκλι «Η πίκλα»), το Μουσείο Κε Μπρανλί στο Παρίσι, τα κτίρια του Μπότα και του Ρέντζο Πιάνο και πολλά άλλα δεν θα μπορούσαν να πάρουν άδεια και έγκριση από Επιτροπές Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) με τον σημερινό ΓΟΚ και την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

άφησε το σχόλιο σου