Σελίδες

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Οδός περιπάτου η Πανεπιστημίου

απο την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ, ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΕΛΙΚΗ ΕΓΚΡΙΣΗ: ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΙ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ ΚΑΙ Β. ΟΛΓΑΣ - ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΟΛΥΜΠΙΕΙΟΥ
Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Επεμβάσεις σε δύο μέτωπα φιλοδοξούν να αλλάξουν το πρόσωπο της πρωτεύουσας που έχει αφεθεί στην τύχη του τα τελευταία χρόνια.
Το Ολυμπιείο των 150 στρεμμάτων σήμερα και όταν ενοποιηθούν οι πράσινοι χώροι από Εθνικό Κήπο ώς τον λόφο του Αρδηττού. Θα συνδυαστούν με σημειακό «λίφτινγκ» στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο του οποίο ανοίγει έπειτα από χρόνια η πρόταση του Αντώνη Τρίτση για πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου. Θα επιτρέπεται μόνον η κίνηση λεωφορείων, τρόλεϊ και στο μέλλον της γραμμής τραμ. Η υπό εξέταση πρόταση συνδέεται με την αλλαγή της κυκλοφορίας στην Ακαδημίας, που θα εξυπηρετεί όσους κινούνται προς την πλατεία Κάνιγγος, μέτρο που θα συμβάλει και στη μείωση των ρύπων. Το ρεύμα προς Σύνταγμα θα εξυπηρετείται από τη Σταδίου.
Τα σχέδια του Οργανισμού Αθήνας, που βρίσκονται στην τελική τους διαμόρφωση, προβλέπουν:
* Συνέχιση του προγράμματος ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της πρωτεύουσας προς τα δυτικά, που έχει σταματήσει τα τελευταία χρόνια στον Κεραμεικό, με προοπτική να φθάσει ώς την Ακαδημία Πλάτωνος. Οι παρεμβάσεις στις δυτικές συνοικίες είναι ακόμη στη φάση της μελέτης, αλλά έχει οριστικοποιηθεί η ανάδειξη του δίπολου των οδών Σαλαμίνος και Πλαταιών, που θα συνδέουν τον μοναδικό αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος με τον Κεραμεικό και το υπόλοιπο δίκτυο. Η πρόταση συνδέεται με το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών που θα μπορούσε να φιλοξενηθεί σε γειτονικό χώρο.
* Δυο πόλους πρασίνου συνολικής επιφάνειας 1.000 στρεμμάτων. Ο πρώτος έχει σημείο αναφοράς τον Εθνικό Κήπο, που θα συνδεθεί με τις νησίδες πράσινου που τον περιβάλλουν. Η δεύτερη αφορά το Πολιτιστικό Πάρκο κατά μήκος του Ιλισού, που θα ξεκινά από τον Εθνικό Κήπο και με ένα δίκτυο πεζόδρομων θα διακλαδώνεται ώς τις ανατολικές πλευρές του Λυκαβηττού. Εκτός από τη Β. Ολγας, προβλέπεται πεζοδρόμηση της Ηρώδου Αττικού. Φαίνεται ότι εγκαταλείπεται η «βύθιση» της λεωφόρου Αλεξάνδρας.
«Δεν μελετάμε μόνον πεζοδρομήσεις ή διαπλατύνσεις πεζοδρομίων όπου δεν είναι εφικτή η διακοπή της κυκλοφορίας», μας εξηγεί ο Γιάννης Πολύζος, πρόεδρος του Οργανισμού Αθήνας. Στο πλαίσιο της ανάδειξης του Εθνικού Κήπου υπάρχουν προτάσεις για μεταφορά των εγκαταστάσεων της προεδρικής φρουράς στο χώρο της Πυροσβεστικής στην οδό Μουρούζη.
Στη φάση των αποφάσεων βρίσκεται το πακέτο των μέτρων της ανατολικής επέκτασης της ενοποίησης, με σημείο αναφοράς τον Εθνικό Κήπο, για την οποία υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Δήμου Αθηναίων από ερευνητική ομάδα του Πολυτεχνείου αποτελούμενη από την Ε. Χατζηκωνσταντίνου και τον Λ. Τριάντη, υποψήφιους διδάκτορες. Η μοναδική όαση πρασίνου στην καρδιά της Αθήνας, με επιφάνεια 158 στρεμμάτων, γειτονεύει με άλλους ελεύθερους χώρους, όπως ο κήπος του Ζαππείου (138 στρέμματα), το Ολυμπιείο (150 στρέμματα), τους λόφους Αγρας και Αρδηττού (115 στρέμματα), καθώς και τον κήπο του προεδρικού μεγάρου (30 στρέμματα), που μπορούσε συμβολικά να ανοίγει για το κοινό μια ημέρα την εβδομάδα. Η ενοποίησή τους, με πεζοδρομήσεις, αλλά και με διαπλατύνσεις των πεζοδρομίων, μπορεί να διασφαλίσει ένα χώρο πρασίνου με επιφάνεια περίπου 500 στρεμμάτων. Ακόμη και ένας παραμελημένος χώρος που περιβάλλει το Ολυμπιείο με μικρές παρεμβάσεις μπορεί να αναδειχθεί σε έναν χώρο περιπάτου και ποδηλατόδρομο.
Στο πλαίσιο της μελέτης οι δύο ερευνητές προτείνουν την πεζοδρόμηση της Ηρώδου Αττικού, αλλά και της Β. Ολγας που θα μείνει ανοικτή μόνον για το τραμ και τα τρόλεϊ. Με μικρές κινήσεις ευπρεπισμού, π.χ. μετατόπιση των περιπτέρων, μπορούν να αλλάξουν ριζικά οι προσβάσεις στη λεωφόρο Αμαλίας και της Β. Σοφίας. Με τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων της οδού Κουμπάρη και μείωση του οδοστρώματος που σήμερα καταλαμβάνεται από σταθμευμένα οχήματα, θα γίνει η σύνδεση της πλατείας Κολωνακίου και του Μουσείου Μπενάκη με τον Εθνικό Κήπο. Στην ανατολική πλευρά του δρόμου μπορεί να διαμορφωθούν χώροι στάθμευσης. Η διαδρομή μπορεί να επεκταθεί ώς τον Λυκαβηττό, μέσω της πλατείας Δεξαμενής.
Η σημαντικότερη πρόταση αφορά τη μετεγκατάσταση της προεδρικής φρουράς από τον χώρο που καταλαμβάνει σήμερα στον Εθνικό Κήπο. Διατυπώνονται δύο εναλλακτικές θέσεις. Η μία αφορά ένα κτίριο στον λόφο Αγρας, ιδιοκτησίας των Ολυμπίων Κληροδοτημάτων, που όμως είναι μακριά από το προεδρικό μέγαρο και τον Αγνωστο Στρατιώτη. Η δεύτερη αφορά τις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής στη Μουρούζη, για την οποία όμως πρέπει να προηγηθεί διάλογος με τους ενδιαφερόμενους φορείς. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη συζήτηση για το λεγόμενο πολιτιστικό τρίγωνο της πρωτεύουσας, δηλαδή τον χώρο που ορίζεται από τις λεωφόρους Β. Σοφίας και Β. Κωνσταντίνου ώς την οδό Ρηγίλλης, όπου ήδη υπάρχουν το Βυζαντινό Μουσείο και η Εθνική Πινακοθήκη, καθώς και η παλαίστρα του Λυκείου του Αριστοτέλη που είχε αποκαλυφθεί το 1997. Με την ενοποίησή τους και την ανάδειξη των ελεύθερων χώρων μπορεί να δημιουργηθεί άλλο ένα οικολογικό πάρκο συνολικής επιφάνειας 500 στρεμμάτων, που αναδείξει την αρχαία κοίτη του Ιλισού, που σώζεται στα νότια του Ολυμπιείου. Η σύνδεση με τον Εθνικό Κήπο μπορεί να γίνει με την κατασκευή νέας εισόδου, στην προέκταση της λεωφόρου Γεωργίου Β'. Στον ίδιο άξονα προτείνεται η διεύρυνση των πεζοδρομίων. Μπροστά στο Παναθηναϊκό Στάδιο οι δύο μελετητές εισηγούνται την κατασκευή περάσματος, το οποίο θα θυμίζει την πέτρινη γέφυρα που υπήρχε στην περιοχή. Η διαδρομή ώς την Πινακοθήκη θα συμβάλει στην ανάδειξη αγαλμάτων που σήμερα είναι «αθέατα». Ο λόγος για τον Δισκοβόλο του Δημητριάδη, τον Ξυλοθραύστη του Φιλιππότη, αλλά και τον ανδριάντα του Καραϊσκάκη του Μ. Τόμπρου. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

άφησε το σχόλιο σου