Σάββατο, 13 Μαρτίου 2010

Το οικολογικό σπίτι κατακτά τον πελάτη

Χρήσιμα «μυστικά» για να ανεβάσετε την αγοραία αξία του ακινήτου σας σε περίπτωση ενοικίασης ή πώλησής του

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΚΛΑΚΗ | Σάββατο 13 Μαρτίου 2010
Στης οικονομικής κρίσης τον καιρό το να πουλήσει ή να ενοικιάσει κανείς ένα ακίνητο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Οι τιμές παίρνουν την κατηφόρα, ενώ οι απαιτήσεις των ενδιαφερομένων ανηφορίζουν σε επίπεδα όλο και υψηλότερα. Οποιος θέλει να αγοράσει ή να ενοικιάσει ένα σπίτι σήμερα, το σκέφτεται πολλές φορές και δίνει σημασία και στην παραμικρή λεπτομέρεια.

Γι΄ αυτό και οι ιδιοκτήτες αναζητούν τρόπους ώστε να πετύχουν όσο γίνεται καλύτερες τιμές για το ακίνητο που θέλουν να πουλήσουν ή να ενοικιάσουν. Σε αυτό το σημείο οι μεσίτες είναι κατηγορηματικοί: όσο καλύτερη είναι η κατάσταση ενός ακινήτου τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να πουληθεί ή να ενοικιαστεί σε καλή τιμή. Η καλή κατάσταση συχνά προϋποθέτει «γερή» ανακαίνιση, προτού το ακίνητο βγει στις αγγελίες.

«Ειδικά αν πρόκειται για ακίνητο κάποιας ηλικίας, η ανακαίνιση είναι απαραίτητη για να είναι ελκυστικό σε μια αγορά όπου η προσφορά είναι μεγάλη» αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής κ. Γιάννης Ρεβύθης . Οπως τονίζει, «ένα ανακαινισμένοακίνητοθα κάνει τον ενδιαφερόμενο να μπει για να το δει». Και όσο περισσότεροι μπαίνουν για να δουν τόσο πιο γρήγορα θα βρεθεί και εκείνος που τελικά θα το επιλέξει.

Στον χώρο των κτηματομεσιτών ορισμένες παρεμβάσεις είναι αυτές που θεωρούνται... «SΟS» και που, όπως εκτιμά ο κ. Ρεβύθης, μπορούν να αυξήσουν την τιμή του ακινήτου από 10% έως και 15%. Το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο αν κάποιος αποφασίσει να διαθέσει στην αγορά ένα ενεργειακά αναβαθμισμένο ακίνητο, κάνοντας τις ανάλογες «οικολογικές» παρεμβάσεις. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να υπολογίζουν σε κάποια έξοδα- το ύψος των οποίων κυμαίνεται ανάλογα με το είδος των παρεμβάσεων και με τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούνπροκειμένου να βγουν κερδισμένοι από την τελική τιμή πώλησης ή ενοικίασης.

Η πρώτη συμβουλή του κάθε μεσίτη προς τους ιδιοκτήτες είναι ότι πρέπει να διαθέτουν ένα ακίνητο φρεσκοβαμμένο και πεντακάθαρο - το δεύτερο μάλιστα παραλείπεται από πολλούς ιδιοκτήτες. Με μερικές εκατοντάδες ευρώ εξασφαλίζεται η καλή εμφάνιση του ακινήτου, η οποία, όπως επιμένουν οι γνώστες του χώρου, «μπορεί να κάνει θαύματα».

Δ ύο δωμάτια μέσα στο σπίτι είναι αυτά που θα περάσουν από τον πιο εξονυχιστικό έλεγχο, γι΄ αυτό και θα πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο προσεγμένα. Οπως μάλιστα λέει ο κ. Ρεβύθης, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί απέναντι στις γυναίκες, αφού στο δικό τους «μικροσκόπιο» θα μπει το μπάνιο και η κουζίνα (οι άνδρες συνήθως προσέχουν το γκαράζ και γενικά την ευκολία ή δυσκολία να παρκάρει κανείς στην ευρύτερη περιοχή).

Σπασμένα πλακάκια, βρύσες που στάζουν, φθαρμένος πάγκος θα πρέπει να έχουν εξαφανιστεί προτού έρθει ο πρώτος ενδιαφερόμενος. Τέτοιου είδους ατέλειες μπορεί να λειτουργήσουν αποτρεπτικά και να οδηγήσουν σε... σκληρά παζάρια, που τελικά θα κατεβάσουν αρκετά την τιμή. Το ίδιο ισχύει και για την υγρασία, η οποία μπορεί να «διώξει» και τον πιο καλοπροαίρετο υποψήφιο αγοραστή ή ενοικιαστή. Αντίθετα, η μόνωση ενάντια στην υγρασία σε όλους τους χώρους του ακινήτου (κοστίζει 10-50 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο) μπορεί να λειτουργήσει ως βασικός παράγοντας αύξησης της τιμής.

Αν ο ιδιοκτήτης είναι διατεθειμένος να ξοδέψει κάτι παραπάνω, εγκαθιστώντας κάποια «έξτρα» στο μπάνιο ή στην κουζίνα (υδρομασάζ, διάφορους αυτοματισμούς ή άλλα χρηστικά γκάτζετ που δίνουν μια νότα πολυτέλειας στον χώρο), τότε θα μπορέσει να διαπραγματευτεί υψηλότερη τιμή. Σε ακραίες περιπτώσεις, όταν η εγκατάσταση - κυρίως του μπάνιου- είναι πολύ παλιά, μια καλή επένδυση μπορεί να είναι και η πλήρης αντικατάστασή της.

Αυτονόητο θεωρείται ότι πριν από τη διάθεση του ακινήτου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μικροεπισκευές ή τα μερεμέτια που χρειάζονται (αντικατάσταση σπασμένων τζαμιών, επιδιόρθωση φθαρμένου πατώματος κτλ.).

Εξίσου αυτονόητο, σύμφωνα με τους μεσίτες, είναι ότι κάθε λεπτομέρεια της ανακαίνισης θα πρέπει να έχει περίοπτη θέση στην αγγελία.

Μείωση συναλλαγών, πτώση τιμών
Εως και πάνω από 39% μειώθηκαν οι συναλλαγές ακινήτων το 2009. Μάλιστα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, όχι μόνο ήταν λιγότερες αλλά και πολύ φθηνότερες, μειωμένες κατά 42% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Την ίδια ώρα η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα μειώθηκε κατά 32% σε σύγκριση με το 2008. Στις τιμές των διαμερισμάτων, όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία της τράπεζας, τους τελευταίους μήνες του 2009 η μείωση ξεπέρασε το 6% στα νέα διαμερίσματα και το 3,5% στα παλαιότερα. Στην Αθήνα η μέση πτώση των τιμών υπολογίζεται σε 5% περίπου. Οσον αφορά τα ενοίκια, οι εκτιμήσεις της αγοράς είναι πολύ πιο δυσοίωνες, αφού αναφέρουν πτώση έως και 25% σε ορισμένες περιοχές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: