Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2010

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΤΑΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ

απο την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Υποσχέσεις για παραλία - κόσμημα

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Ενας πόλος πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής, συνολικής επιφάνειας 750 στρεμμάτων θα δημιουργηθεί ώς το 2015 στο Φαληρικό Δέλτα, με τη φιλοδοξία να εξελιχθεί στον «Λυκαβηττό της παραλίας». Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταολυμπιακή παρέμβαση στο λεκανοπέδιο, που επιπλέον θα αποκαταστήσει τη διαταραγμένη στα μεταπολεμικά χρόνια σύνδεση της Αθήνας με το παράκτιο μέτωπο.

Πρώτο δείγμα γραφής από το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», που προχώρησε στην περίφραξη και φύτευση της περιμέτρου του Ιπποδρόμου

Τα «ξεχασμένα» εδώ και έξι χρόνια έργα ξεκινούν άμεσα με την εξασφάλιση 100 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής, που ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Ηλίας Λιακόπουλος στην εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Καλλιθέας. Αφορούν το αντιπλημμυρικό κανάλι (20 εκατ. ευρώ), τη διαμόρφωση του οικολογικού παράκτιου άλσους (50 εκατ. ευρώ) και τη μετατροπή του καλαίσθητου κτιρίου του τάε κβον ντο σε σύγχρονο συνεδριακό κέντρο 4.000 θέσεων που στερείται η πρωτεύουσα (30 εκατ. ευρώ). Οι δημοπρατήσεις προβλέπεται να ξεκινήσουν μέσα στον Απρίλιο, με προοπτική να παραδοθούν τα έργα σταδιακά μέσα σε μια τριετία. Το συνολικό κονδύλι για το Φάληρο θα φθάσει τα 200 εκατ. ευρώ, όπως διαβεβαίωσε ο Γιάννης Πυργιώτης, γενικός γραμματέας Ολυμπιακής Αξιοποίησης, που προανήγγειλε επίσης ότι μετά το Πάσχα, θα πέσει η περίφραξη που υπάρχει γύρω από τις εγκαταστάσεις του Ελληνικού και η διαμορφωμένη από το 2004 πλατεία που βρίσκεται στο κέντρο θα είναι προσβάσιμη στους πολίτες.

Ειδικά για την παράκτια ζώνη του Φαλήρου προβλέπονται νέες προσβάσεις, εκτός από την Εσπλανάδα που έχει κατασκευαστεί στο Δέλτα. «Η Καλλιθέα αλλάζει σελίδα και μπαίνει σε μια άλλη εποχή», υπογράμμισε ο δήμαρχος της πόλης Κώστας Ασκούνης, που παρουσίασε το χρονικό των κινητοποιήσεων για την απομάκρυνση του Ιππόδρομου και την ανάδειξη της παραλίας. Εχουν ήδη περιέλθει στον δήμο η ναυταθλητική μαρίνα και ένα από τα γήπεδα.
Το χιλιοτραγουδισμένο Φαληράκι και οι θρυλικές Τζιτζιφιές της προπολεμικής περιόδου είχαν αχρηστευθεί στις δεκαετίες του '60 και του '70, τη «χρυσή εποχή» της αντιπαροχής, όταν είχαν καταληφθεί από βουνά μπάζων και τόνους σκουπιδιών. Στο πλαίσιο της ολυμπιακής προετοιμασίας, η περιοχή επιλέχθηκε για να φιλοξενήσει ορισμένες εγκαταστάσεις και τότε αποκαλύφθηκε και ένα κοπάδι που έβοσκε στον «ξέφραγο» δημόσιο χώρο! Χρειάστηκαν οι κινητοποιήσεις της δημοτικής αρχής Καλλιθέας και των φορέων της περιοχής για να ακυρωθούν τα σχέδια που προέβλεπαν άλλες πέντε εγκαταστάσεις στον χώρο του Ιπποδρόμου. Το διάταγμα του 2003 προέβλεπε ολοκλήρωση των παρεμβάσεων μετά τους Αγώνες, με σπουδαιότερο το αντιπλημμυρικό κανάλι στη θέση της σημερινής λεωφόρου Ποσειδώνος, που είναι υπερυψωμένη σε σχέση με τις γειτονικές Τζιτζιφιές και «πνίγει» την περιοχή σε περιπτώσεις νεροποντής. Μάλιστα, ώς το 2004, είχε κατασκευαστεί το ένα ρεύμα της παραλιακής. Με τον νόμο του 2005 τα σχέδια είχαν εγκαταλειφθεί, αλλά η σημερινή κυβέρνηση τα επαναφέρει κατά προτεραιότητα.
Η μεγάλη αλλαγή θα έρθει στον χώρο των 243 στρεμμάτων του παλιού Ιπποδρόμου, που στις αρχές του 2005 κινδύνευε να εκχωρηθεί για εμπορική αξιοποίηση μαζί με τον παράκτιο χώρο. Επειτα από μεγάλες κινητοποιήσεις, στις αρχές του 2007, η δημοτική αρχή είχε υπογράψει μνημόνιο με τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ για την ανάδειξη του χώρου. Σχεδόν την ίδια εποχή έγινε γνωστή η μεγάλη προσφορά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», που ανέλαβε την κατασκευή του νέου χώρου της Εθνικής Βιβλιοθήκης, της μόνιμης στέγης της Λυρικής Σκηνής, σε συνδυασμό με τη δημιουργία πάρκου 170 στρεμμάτων και θαλάσσιου καναλιού δίπλα στην Εσπλανάδα. Η συμφωνία επικυρώθηκε από τη Βουλή τον Ιούλιο του 2009. Το κόστος των έργων ανέρχεται σε 450 εκατ. ευρώ, ενώ μετά την ολοκλήρωσή τους το μοναδικό πολιτιστικό συγκρότημα θα παραχωρηθεί στο Δημόσιο. Τη μοναδική αυτή επένδυση υπογράφει ο Ρέντζο Πιάνο, ένας από τους κορυφαίους αρχιτέκτονες στον κόσμο, που είχε έρθει στη χώρα μας για να παρουσιάσει στο κοινό την πρότασή του. Η βασική του ιδέα ήταν να «κρύψει» το συγκρότημα σε ένα πάρκο 170 στρεμμάτων, που συνεχίζεται ώς τις οροφές των κτιρίων, που θα είναι ορατά μόνον από την πλευρά της θάλασσας.
Το πρώτο δείγμα γραφής ήρθε ήδη με την καλαίσθητη περίφραξη του χώρου και τη φύτευση, που θα λειτουργούν ως πέτασμα ασφαλείας κατά τη φάση της κατασκευής. «Μέσα στον χρόνο θα ολοκληρωθούν οι μελέτες και τα έργα θα ξεκινήσουν το 2011 με προοπτική να ολοκληρωθούν το αργότερο ώς το 2015», ανακοίνωσε ο αρχιτέκτων Θόδωρος Μαραβέλιας, διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών του ιδρύματος, δίνοντας έμφαση στο περιβάλλον. Διαβεβαίωσε ότι:
* Το κτιριακό συγκρότημα θα παραμείνει μέσα στα ισχύοντα όρια, που σημαίνει ότι δεν θα υπερβούν τον ιδιαίτερα χαμηλό συντελεστή δόμησης που είναι 0,3 και ποσοστό κάλυψης του οικοπέδου που είναι 0,25.
* Εκπονείται, παρά το γεγονός ότι δεν είναι υποχρεωτική, μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
* Προβλέπεται η λειτουργία φωτοβολταϊκών συστημάτων, ενώ εξετάζεται η δυνατότητα αξιοποίησης της γεωθερμίας, με στόχο να καλυφθεί το σύνολο των ενεργειακών αναγκών από ανανεώσιμες πηγές.
Ο Θ. Μαραβέλιας είπε ότι η διοίκηση του ιδρύματος εξετάζει το ενδεχόμενο να καλύψει και το κόστος των έργων στο δημοτικό πάρκο των 30 στρεμμάτων.
Η ομόθυμη αποδοχή των έργων από τους κατοίκους της Καλλιθέας εκφράστηκε από την παρουσία τους στην εκδήλωση, αλλά και από την τοποθέτηση του Γ. Χατζόπουλου, επικεφαλής της παράταξης «Πρώτα η Καλλιθέα», που πρόσκειται στη Ν.Δ. Παρόντες στην εκδήλωση ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Κ. Γείτονας, Χρ. Πρωτόπαπας και Γ. Χαραλαμπόπουλος, ο πρώην πρόεδρος και βουλευτής της Ν.Δ. Β. Κοραχάης, η υπενομάρχης Ντίνα Μπέη. Το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» εκπροσώπησε ο Γ. Αγουρίδης, μέλος του Δ.Σ. *

Δεν υπάρχουν σχόλια: