Τρίτη, 13 Απριλίου 2010

Αδελαΐδα : Μια βιώσιμη όαση στο κέντρο της πόλης

Αυτό που έχει ενδιαφέρον και ας το δούμε σαν παράδειγμα προς μίμηση, είναι ο απλός και κατανοητός τρόπος που γίνεται η περιγραφή του προγράμματος αυτού απο τον Δανέζικο Ιστοχώρο "SUSTAINABLE CITIES", που ειναι κάτι σαν μάθημα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για το κοινό, ετσι ώστε οι πολίτες να είναι"διαβασμένοι" όταν θα συνεργαστούν με τον αρχιτέκτονα, θα έχουν άποψη, θα εχουν συμμετοχή στη διαδικασία σχεδιασμού και κυρίως θα είναι και σωστοί χρήστες.

απο το Sustainable Cities

Atrium, courtesy of Urban Ecology Australia  
Η γειτονιά των Περίπατος Christie -Christie Walk στο κέντρο της Αδελαΐδας χτίστηκε ως σχέδιο επίδειξης για να δείξει ότι είναι δυνατό να δημιουργηθεί μια γειτονιά που θα επικεντρώνεται στη βιωσιμότητα απο κάθε άποψη. Το  Christie Walk βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό, έκταση σε 2000 μ ² . Η εταιρεία Housing Association έχει 27 σπίτια, συμπεριλαμβανομένου ενός αρχοντικό, μιας πολυκατοικίας και τεσσάρων κατοικιών κατασκευασμένων απο δέματα  άχυρου. Κανένα κτήριο δεν είναι ψηλώτερο απο τρεις ορόφους και έχουν κοινόχρηστους εξωτερικούς χώρους. Οι κάτοικοι βοήθησαν στο σχεδιασμό των σπιτιών σύμφωνα με τις δικές τις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Αυτό που σπίτια έχουν σαν  κοινό χαρακτηριστικό είναι ότι στο σχεδιασμό τους και την επιλογή των υλικών εχουν ενσωματωθεί πολλές περιβαλλοντικές παράμετροι.Οι εξωτερικοί και εσωτερικοίς τοίχοι των σπιτιών είναι κατασκευασμένοι από πορώδες σκυρόδεμα. Η πυκνότητα του σκυροδέματος εχει μεγάλη θερμοχωρητικότητα, το οποίο σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας εύκολα και αποτελεσματικά απορροφά και συσσωρεύει τη θερμότητα του ήλιου. Όταν η θερμοκρασία πέφτει τη νύχτα   απελευθερώνει σταδιακά την αποθηκευμένη θερμότητα. Αυτό μειώνει διακυμάνσεις θερμοκρασίας και ως εκ τούτου την κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι. Το σκυρόδεμα που χρησιμοποιείται για την κατασκευή του Christie Walk έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ιπτάμενη τέφρα, ένα προϊόν-απόβλητο από σταθμούς παραγωγής ενέργειας. Χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένα ιπτάμενη τέφρα μειώνει την ανάγκη για την παραγωγή νέου σκυροδέματος, το οποίο εκπέμπει μεγάλες ποσότητες CO2. Οι τοίχοι απο δέματα άχυρου των  σπιτιών διατηρούν τη θερμότητα που συσσωρεύεται . Όλα τα δάπεδα είναι από σκυρόδεμα, το οποίο έχει επίσης μεγάλη θερμοχωρητικότητα, παρέχοντας τη δυνατότητα στα νοικοκυριά να εκμεταλλευτεί το μέγιστο αποτέλεσμα της παθητικής ηλιακής θερμότητας.

Η βλάστηση της γειτονιάς, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της φιλικής προς το περιβάλλον φιλοσοφίας του Christie Walk. Υπάρχει roof garden στο δώμα της πολυκατοικίας με κήπο μυρωδικών, το οποίο εκτός από τον υπαίθριο χώρο για τους κατοίκους, κάνει  επίσης, συλλογή των ομβρίων υδάτων και έχει σαν αποτέλεσμα  την πολύ καλή μόνωση της πλάκας. Αμπέλια στους εξώστες του δευτέρου και τρίτου ορόφου παρέχουν σκιά το καλοκαίρι, και όταν χάνουν τα φύλλα τους το χειμώνα επιτρέπουν τον ήλιο να εισδύει στα διαμερίσματα. Το βρόχινο νερό συλλέγεται σε  δεξαμενές 20.000 λίτρων, κάτω από το έδαφος. Το νερό διοχετεύεται σε αρκετά από τα σπίτια, όπου χρησιμοποιείται για να ξεπλύνει τα αποχωρητήρια και το πότισμα κήπων.
Σε εσωτερικούς χώρους, γίνεται εκτεταμένη χρήση των υλών που δεν εκπέμπουν φορμαλδεΰδη. Τα δάπεδα των περισσότερων σπιτιών καλύπτονται από φιλικό προς το περιβάλλον λινέλαιο. Υπάρχουν επίσης πατώματα με επικάλυψη πλακιδίων ή μπαμπού. Η χρήση του PVC είναι, επίσης, περιορισμένη στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο και όλοι οι ξυλεία που χρησιμοποιείται προέρχεται απο πεύκα καλλιέργειας. Όλα τα κουφώματα και πόρτες είναι από ανακυκλωμένο ξύλο και τα παράθυρα εχουν διπλά τζάμια.
Ο εξαερισμός των σπιτιών ελέγχεται από φυσικά ρεύματα αέρα. Ο φρέσκος αέρας ψύχεται από την κοντινή βλάστηση και μπαίνει μέσα στα κτίρια από τα χαμηλά τοποθετημένα παράθυρα . Όταν ο ψυχρός αέρας εισέρχεται σπρώχενι τον «αέρα» πάνω και έξω από τα παράθυρα στην κορυφή του κτιρίου. Αυτό παρέχει φυσικό αερισμό και κάνει για ένα υγιές κλίμα εσωτερικών χώρων. Ορισμένα από τα σπίτια διαθέτουν ανεμιστήρες  στην οροφή για να κυκλοφορεί ο αέρας.
Τα σπίτια στην Αυστραλία χτίζονται συνήθως για να διαρκέσουν 25 χρόνια. Τα σπίτια στο Christie Walk έχουν κατασκευαστεί για να "ζήσουν" 100 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: