Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010

H ΜΟnuMENTA και το EMΠ παρουσιάζουν τις «Σιωπηλές Μηχανές» του Θανάση Ρεντζή

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Απριλίου. Στόχος της καθιέρωσης αυτής της ημέρας για τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους από την UNESCO και το ICOMOS είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αξία και την ανάγκη προστασίας της παγκόσμιας κληρονομιάς. Η φετινή ημέρα είναι αφιερωμένη στην αγροτική κληρονομιά, μια θεματική πολύ σημαντική η οποία τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχει περιληφθεί στις προτεραιότητες της UNESCO, του ICOMOS και άλλων οργανισμών προκειμένου να καθορισθούν οι αξίες, η προστασία και η διαχείρισή της. Στην αγροτική κληρονομιά περιλαμβάνονται οι αγροικίες, οι μύλοι, τα αλώνια, τα πηγάδια, τα αγροτικά τοπία, τα εργαλεία, οι τρόποι καλλιέργειας, οι παραδόσεις, τα έθιμα και άλλα. Είναι εμφανές ότι η κληρονομιά αυτή, τόσο στενά συνδεδεμένη με την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, με μακρά ιστορία, απειλείται λόγω της αλλαγής του τρόπου ζωής των ανθρώπων αλλά και λόγω του πόσο εύθραυστη είναι η άυλη κληρονομιά που αφορά έθιμα, παραδίσεις, μεθόδους καλλιέργειας, τρόπους ζωής αγροτικών κοινοτήτων κ.ά.
Η MOnuMENTA (Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία για την προστασία της φυσικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου), όπως και άλλοι φορείς, θέλοντας να συμβάλλει στην καθιέρωση του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας μνημείων στη χώρα μας παρουσιάζει σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου  την ταινία του Θανάση Ρεντζή «Σιωπηλές Μηχανές»,  μια ελεγεία για τα βιομηχανικά σπαράγματα και τοπία, την Κυριακή 18 Απριλίου 2010, στις 12 το μεσημέρι, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, (συμβολή Ιεράς Οδού και Μεγ. Αλεξάνδρου). (Τιμή εισιτηρίου 8,00 ευρώ)
Παρόλο που η φετινή παγκόσμια ημέρα είναι αφιερωμένη στην αγροτική κληρονομιά η MOnuMENTA παρουσιάζει τις «Σιωπηλές Μηχανές», γιατί τα βιομηχανικά μνημεία και τοπία βρίσκονται σε κίνδυνο και γιατί το 4ο τεύχος του περιοδικού ΜOnuMENTA είναι αφιερωμένο στα βιομηχανικά κατάλοιπα. O σκηνοθέτης και συγγραφέας Θανάσης Ρεντζής θα είναι στην προβολή της ταινίας και θα συζητήσει με τον κόσμο για τις σιωπηλές μηχανές, που δεν αποσύρθηκαν, δεν χάλασαν, δεν πέθαναν αλλά έπαυσαν να τις λειτουργούν. Η ταινία είναι μια παραγωγή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και του Υπουργείου Ανάπτυξης με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έγινε στο πλαίσιο προγράμματος καταγραφής του βιομηχανικού εξοπλισμού της Ελλάδας.
Το άρθρο του Κωνσταντίνου Χατζηφραγκιού-Mακρυδάκη που δημοσιεύεται στο 4ο τεύχος του MOnuMENTA είναι αφιερωμένο στις «Σιωπηλές μηχανές»
www.monumenta.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: