Δευτέρα, 12 Απριλίου 2010

To ΤΣΜΕΔΕ εγγυητής στα "πράσινα" δάνεια


απο το ERED

Μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία αναλαμβάνει το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας καθώς σε συνεργασία με την Εθνική τράπεζα και το ΥΠΕΚΑ επενδύει μέρος των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ στην πράσινη ανάπτυξη. Με το πρόγραμμα αυτό ένα ποσό αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ μπορεί να κυκλοφορεί μέχρι και 4 φορές το χρόνο στην αγορά αναθερμαίνοντας τη δραστηριότητα των μηχανικών ιδίως των μικρομεσαίων που δεν έχουν -από μόνοι τους- εύκολη πρόσβαση στις τράπεζες.
Την πρόταση που διατύπωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γ. Αλαβάνος στην υπουργό ΠΕΚΑ κυρία Μπιρμπίλη έκανε αποδεκτή η τελευταία και τα χρήματα από τα αποθεματικά του Ταμείου των μηχανικών θα προστεθούν στα περίπου €80 εκατ. που έχει ήδη εξασφαλίσει το υπουργείο για την ενεργειακή αναβάθμιση, τα οποία όμως θα δίνονταν κατά προτεραιότητα σε δημόσια κτήρια 24ωρης λειτουργίας.
Έτσι «η πρόταση του ΤΕΕ έρχεται να δώσει λύση, και αναπτυξιακή προοπτική σε μια αγορά που καταρρέει» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο www.ered.gr ο κ. Αλαβάνος.
Σε ότι αφορά το τεχνικό σκέλος της διαδικασίας, τα δάνεια θα προεγκρίνονται από την τράπεζα και θα εκταμιεύονται άμεσα προς τον μηχανικό με το πέρας των εργασιών, ενώ οι ιδιοκτήτες μετά την πιστοποίηση της ενεργειακής αναβάθμισης θα μπορούν και εκείνοι να αρχίζουν να αποπληρώνουν τις δόσεις του δανείου.
Οι ενέργειες που θα χρηματοδοτούνται θα αφορούν τόσο ενεργητικά όσο και παθητικά συστήματα.
Το σημαντικότερο όλων είναι το γεγονός ότι με τον τρόπο αυτό το ΤΣΜΕΔΕ θα χρειαστεί να προχωρήσει σε τροποποίηση καταστατικού καθώς μέχρι σήμερα μπορεί να εκδώσει εγγυητικές επιστολές μόνο για δημόσια έργα. Μια τέτοια ενέργεια ανοίγει νέα σελίδα στο Ταμείο καθώς προκύπτουν όχι μόνο νέοι πόροι, αλλά κυρίως νέοι τομείς επενδυτικής δραστηριότητας που σχετίζονται με τα ιδιωτικά έργα (αναπλάσεις κλπ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια: