Σελίδες

Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Τα αυθαίρετα γκρεμίζονται, οι παραλίες τι θα γίνουν;

απο το PROTAGON
 του Αλέκου Λασκαράτου
Το νυχτερινό κέντρο "Φαντασία"  κατεδαφίστηκε επιτέλους το πρωί της Τετάρτης, παρουσία  του Πρωθυπουργού και της υπουργού Περιβάλλοντος. Το επι χρόνια  εγκαταλελειμμένο, παράνομο κτίσμα ασχήμαινε αφόρητα την περιοχή και εμπόδιζε την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στην παραλία. Η ενέργεια αυτή γίνεται σε αφαρμογή Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπει την κατεδάφιση όλων των αυθαίρετων και παράνομων κτισμάτων σε έκταση 40 χιλιομέτρων από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στο Φάληρο μέχρι την Αγία Μαρίνα στο Κορωπί. Το Π.Δ. αυτό έχει εκδοθεί εδώ και έξη χρόνια αλλά παρέμενε ανενεργό.

Στόχος λοιπόν η απαλλαγή της παραλίας της Αττικής από τα εκατοντάδες αυθαίρετα που την ασχημαίνουν και η ελεύθερη πρόσβαση και χρήση από το ευρύ κοινό. Η υπουργός δήλωσε ότι στόχος για φέτος είναι ο καθαρισμός δύο χιλιομέτρων ακτής από τον Αγιο Κοσμά μέχρι τη Γλυφάδα και η παράδοση της ακτής στους πολίτες πριν το καλοκαίρι. Θα μου πείτε δύο χιλιόμετρα από τα σαράντα δεν είναι και πολλά και θα συμφωνήσω. Από κάπου όμως πρέπει να γίνει η αρχή. Θα έλεγα επίσης ότι τα δύο αυτά χιλιόμετρα είναι σε πυκνοκατοικημένες περιοχές που είναι και κοντά στην Αθήνα και συνεπώς το όφελος θα είναι σημαντικό.Μένει να δούμε βέβαια αν η προσπάθεια αυτή, όπως δυστυχώς και τόσες άλλες, θα εξαντληθεί στο ξεκίνημά της.

Ενα άλλο θέμα που προκύπτει είναι η συντήρηση αυτών των νέων παραλιών. Ο κίνδυνος μετατροπής τους σε σκουπιδότοπο από τους λουόμενους είναι πολύ μεγάλος. Πλαστικές σακούλες, τενεκεδάκια από αναψυκτικά και μπύρες και κάθε άλλο είδος απορρίματα που εμείς οι νεοέλληνες αφήνουμε στο πέρασμά μας από τις ελεύθερες παραλίες. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, το έργο και το κόστος καθαρισμού θα αναλάβουν οι γειτονικοί δήμοι στους οποίους ανήκουν οι παραλίες αυτές. Αυτό όμως δεν αρκεί. Πρέπει και όσοι κάνουν χρήση της παραλίας να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση. Ισως μιά ιδέα θα ήταν ένα πιλοτικό πρόγραμμα ενημέρωσης με έντυπα που θα μοιράζονται σε όσους έρχονται στην παραλία μαζί με δωρεάν διάθεση σάκκων απορριμάτων.

Αν όλα αυτά γίνουν, τότε οι Αθηναίοι θα μπορέσουν και πάλι να απολαύσουν δωρεάν μπάνια στις υπέροχες παραλίες του Σαρωνικού όπου και η θάλασσα η ίδια έχει απαλλαγεί από τη ρύπανση που υπήρχε παλιότερα από τον Κεντρικό Αποχετευτικό Αγωγό (Κ.Α.Α.) μετά το έργο της Ψυττάλειας και την υποθαλάσσια διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων. Ο οραματιστής Αντώνης Τρίτσης ήταν ο πρώτος πολιτικός που μίλησε για το δικαίωμα των πολιτών στην ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία πριν από τριάντα χρόνια. Αν ζούσε σήμερα σίγουρα θα χαιρόταν και θα ευχόταν καλή επιτυχία στην προσπάθεια αυτή...

*Ο Αλέκος Λασκαράτος είναι Περιβαλλοντολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Παν. Αθήνας.            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

άφησε το σχόλιο σου