Σάββατο, 5 Ιουνίου 2010

Ιστορικοί τόποι σε κίνδυνο. Επίκειται τσιμεντοποίηση του αρχαιολογικού άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος!

     απο το monumenta

Το Aρχαιολογικό Άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνος βρίσκεται στην καρδιά των «προβληματικών» δυτικών γειτονιών της Αθήνας. Χρωστάμε την ύπαρξη του μικρού αυτού θαύματος, δηλαδή το γεγονός ότι δεν κτίστηκε και εδώ μεταπολεμικά το παν, στην ευγενή τρέλα ουσιαστικά ενός ανθρώπου, του ευπατρίδη αρχιτέκτονα και ερασιτέχνη αρχαιολόγου Παναγιώτη Αριστόφρoνος. Τη δεκαετία του 1930 έθεσε ως σκοπό της ζωής του τη διενέργεια ανασκαφών για την εύρεση της σχολής του Πλάτωνος. Αγόρασε ιδίοις αναλώμασι χωράφια στις τότε εξοχές και χρηματοδότησε ανασκαφές, οι οποίες συνεχίστηκαν και μεταπολεμικά.
Τις δεκαετίες του 1970-1980 κοινό πρόγραμμα Υπουργείου Πολιτισμού και ΥΠΕΧΩΔΕ συνέχισε το τεράστιο έργο των απαλλοτριώσεων, κατεδαφίσεων και διαμορφώσεων. Από τη δεκαετία του 1990 όμως ένας απρόσμενος κίνδυνος επικρέμαται πάνω από το αρχαιολογικό άλσος. Ως μία τεράστια αυτοαναίρεση των επίπονων προσπαθειών 70 ετών το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού προγραμματίζει το τσιμέντωμα του ενός τετάρτου περίπου του άλσους για την οικοδόμηση Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών. Το Μουσείο δεν θα κτιστεί σε επαφή με το  Άλσος ή με πρόσωπο στο Άλσος ή σε κάποιο ανακαινισμένο παλαιό βιομηχανικό κτήριο της περιοχής ή στον γειτονικό χώρο των υπό απομάκρυνση υπεραστικών λεωφορείων του Κηφισού ή εν πάση περιπτώσει οπουδήποτε αλλού στην υπό αναβάθμιση δυτική Αθήνα, αλλά επί του Άλσους!!!
Η φθηνότερη και ευκολότερη λύση για όσους περιφρονούν τους αδόμητους ιστορικούς-αρχαιολογικούς χώρους και επιδιώκουν προσωπική προβολή. Ας ρίξει τσιμέντο το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού τότε και στους Λόφους Νυμφών και Μουσών, στο Πάρκο Ριζάρη, στον Εθνικό Κήπο, στο Ζάππειο κ.λπ. Το άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνος έχει την ίδια ακριβώς με τους χώρους αυτούς σημασία και πρέπει με κάθε τρόπο να αναβαθμιστεί και να εξωραϊστεί. Σε όποιον διασχίζει την έκτασή του σε αναζήτηση του πλατωνικού κόσμου των ιδεών η Ακρόπολη προβάλλει από μία απρόσμενη οπτική γωνία. Είναι τρομακτική η προοπτική να τσιμεντωθεί έστω και ένα τετραγωνικό μέτρο του υπέροχου αυτού τόπου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: