Σελίδες

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Πράσινη προεδρία της ΕΕ

Το Βέλγιο που αναλαμβάνει από την 1η Ιουλίου την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει μόλις πρόσφατα υποσχεθεί ότι η προεδρία θα είναι πράσινη.
Αυτό δεν αφορά τα περιβαλλοντικά θέματα που θα συζητηθούν και που είναι η μεταφορά στην πράσινη οικονομία, ο καθορισμός στόχων για την επόμενη συνάντηση για τις κλιματικές αλλαγές στο Μεξικό, τη χάρτα για τη βιοποικιλότητα και αλλαγές στην περιβαλλοντική νομοθεσία, αλλά στον τρόπο που γίνεται η διοργάνωση.

Είναι πολύ γνωστό ότι όποτε γίνονται συναντήσεις στις οποίες οι σύνεδροι χρειάζεται να ταξιδέψουν μεγάλες αποστάσεις με αεροπλάνο ή αυτοκίνητο, όπου γίνονται συνεδριάσεις σε μεγάλους κλιματιζόμενους χώρους και λόγω της σπατάλης ενέργειας από τη διαμονή σε ξενοδοχεία, έχουμε σαν αποτέλεσμα μεγάλες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, γι αυτό και πολλοί στρέφουν τη προσοχή τους σε αυτές.

Γι αυτό το λόγο το Βέλγιο έχει ήδη υπογράψει τη “Χάρτα της αειφόρου προεδρίας” η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κώδικα ορθών εφαρμογών για τους εργαζόμενους, καταλόγους ελέγχου και ένα σύστημα υπολογισμού εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Οι πιο πάνω έλεγχοι περιλαμβάνουν θέματα όπως τη διατροφή, τη μετακίνηση και ίσως το πιο δύσκολο μέρος του ελέγχου, αυτό των κοινωνικών και περιβαλλοντικών παραμέτρων κατά την παρασκευή των προϊόντων
Όλες οι προεδρίες της ΕΕ δίνουν σημασία στις περιβαλλοντικές παραμέτρους της διοργάνωσης τους με πιο έντονο ίσως το πράσινο στην προεδρία της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Αυστρίας. Για πρώτη φορά όμως κατά τη διάρκεια της Προεδρίας θα εφαρμόζεται και το περιβαλλοντικό σύστημα περιβαλλοντικού ελέγχου EMAS, ένα μεγάλο βήμα μπροστά που θα θέσει τον πήχη ψηλά για όσους ακολουθούν, μεταξύ αυτών και της Κύπρου το 2012.
Μετά από πρωτοβουλία του Επιτρόπου Περιβάλλοντος η Κυπριακή οργανωτική επιτροπή έχει ήδη κάνει τα πρώτα βήματα προς αυτή τη κατεύθυνση αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί.

Για να πετύχει η οποιαδήποτε προσπάθεια χρειάζεται η συνεργασία και του ιδιωτικού τομέα και των οργανωμένων συνόλων.
● Στα ξενοδοχεία που θα διαμένουν οι σύνεδροι θα πρέπει να βελτιώσουν σημαντικά τις περιβαλλοντικές παραμέτρους λειτουργίας τους εφόσον μια συνηθισμένη πρακτική είναι ο υπολογισμός εκπομπών ανά διανυκτέρευση. Αλλαγές χρειάζονται και στη διαχείριση νερού και αποβλήτων.
● Οι αίθουσες συνεδριάσεων θα πρέπει να είναι σημαντικά βελτιωμένες όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση, ψύξη και φωτισμό.
● Τα φαγητά που θα προσφέρονται σε συνέδρια και εστιατόρια θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην Κυπριακή παραδοσιακή και μεσογειακή κουζίνα με εποχιακά προϊόντα του τόπου μας που δεν ταξίδεψαν.
● Οι διάφοροι προμηθευτές υλικών θα πρέπει να έχουν υπόψη τους τις διάφορες περιβαλλοντικές παραμέτρους και να μπορούν να προμηθεύσουν τα κατάλληλα αγαθά.
Όπως έχω ήδη τονίσει επανειλημμένα σε παραγωγούς αλλά και αγροτικές οργανώσεις, αυτή είναι μια εξαιρετικά καλή ευκαιρία για να προωθηθούν τα Κυπριακά προϊόντα.

Αυτού του είδους την εκστρατεία όμως δεν μπορεί να την αναλάβει το Κράτος αλλά οι ίδιοι οι παραγωγοί και οι αγροτικές οργανώσεις θα πρέπει να ετοιμάσουν προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση για να βοηθήσουν το Κράτος μέσα από νόμιμες διαδικασίες να αγοράσει Κυπριακά προϊόντα.

Από την άλλη οι πόλεις μας πρέπει να συγυριστούν, οι δημόσιες μεταφορές και τα ποδήλατα να είναι διαθέσιμα, τα διάφορα μουσεία και αξιοθέατα να βελτιωθούν, τα φώτα τροχαίας να διαθέτουν επιλογή για διασταύρωση πεζών και πολλά άλλα.

Ένα θέμα που ανησυχεί ιδιαίτερα είναι και το γεγονός ότι παράλληλα με τις προγραμματισμένες συναντήσεις στα πλαίσια της προεδρίας, γίνονται και τα συνέδρια των διαφόρων ευρωπαϊκών κομμάτων και οργανώσεων. Αυτό θα φέρει στην Κύπρο πολλούς φίλους αλλά και αυστηρούς κριτές και θα μας έχουν στο μικροσκόπιο για τουλάχιστον 6 μήνες.

Το πιο δύσκολο είναι να περάσουμε τις εξετάσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων που είναι συνηθισμένοι να ασκούν πολύ αυστηρή κριτική. Και αν οι εκάστοτε κυβερνήσεις και πολιτικά κόμματα στην Κύπρο θεωρούν την κριτική των περιβαλλοντιστών σκληρή απλά να πω ότι “you ain’t seen nothing yet”.


Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Επίτροπος Περιβάλλοντος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

άφησε το σχόλιο σου