Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2010

Πιλοτική η εφαρμογή των πράσινων συμβάσεων στο δημόσιο

   απο το ΣΚΑΙ
Σε πιλοτική εφαρμογή τίθενται εντός του 2010 οι πράσινες συμβάσεις στο Δημόσιο για προϊόντα και υπηρεσίες που αφορούν μεταξύ άλλων, την καθαριότητα, την γραφική ύλη και εξοπλισμό, τις κατασκευές και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος Ανδρέας Ανδρεόπουλος, δήλωσε πως θ΄ αλλάξει η διαδικασία προμηθειών σε προϊόντα και υπηρεσίες του δημοσίου, με στόχο την δημιουργία οικολογικής κουλτούρας αρχικά στο δημόσιο και στη συνέχεια στον καταναλωτή.

Ο γενικός γραμματέας σημείωσε ότι το 17% του μέσου όρου των δαπανών της ΕΕ πηγαίνει για συμβάσεις δημοσίου ''και η χώρα μας είναι κοντά σε αυτό το ποσοστό αλλά σε ότι αφορά την Ελληνική πραγματικότητα το μεγάλο ερώτημα είναι αν πιάνουν τόπο αυτές οι δαπάνες''.

Τόνισε ότι στόχος του υπουργείου είναι να καλλιεργήσει μια νέα κουλτούρα στον τόπο που μέρος της είναι και η εξοικονόμηση ενέργειας και οι πράσινες δημόσιες συμβάσεις αλλά και πολλές ακόμη παράμετροι της οικονομίας ενώ σχετικά με τις πράσινες δημόσιες συμβάσεις είπε ότι αυτές βρίσκουν πεδίο εφαρμογής σε ευρύ φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών με ισχυρές 
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας, Στ. Κομνηνός ανέφερε τις προσπάθειες του υπουργείου για την αναβάθμιση του θεσμού των κρατικών προμηθειών και στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στον πρώτο ηλεκτρονικό ανάστροφο πλειστηριασμό που πραγματοποιείται σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομίας. 

Σκοπός είναι η πλήρης ηλεκτρονικοποίηση της διαδικασίας για εξασφάλιση της διαφάνειας και μεγαλύτερες ταχύτητες στην εκτέλεση της προμήθειας και της πληρωμής του προμηθευτή. ''Πρόκειται για μια ηλεκτρονική πλατφόρμα με την οποία θα επιτευχθεί μείωση της δαπάνης καθώς οι προμηθευτές θα ανταγωνίζονται για την προσφορά τους προς το δημόσιο'' είπε ο κ. Κομνηνός και συμπλήρωσε ότι αναμένεται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για να ολοκληρωθεί το νομοθετικό πλαίσιο.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν οι πράσινες συμβάσεις ανεβάζουν το κόστος των προμηθειών ο γενικός γραμματέας απάντησε ότι σε ένα έργο είναι πολλοί οι παράγοντες που καθορίζουν εάν είναι ακριβό ή φτηνό και σχολίασε χαρακτηριστικά: ''ο παππούς μου έλεγε το φτηνό είναι πιο ακριβό''.

Δεν υπάρχουν σχόλια: