Σελίδες

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

«Τούρκος» με απόφαση της UNESCO ο Καραγκιόζης

απο ΤΑ ΝΕΑ

Σύμφωνα με την UNESCO, τόσο ο Καραγκιόζης όσο και ο Χατζηαβάτης είναι Τούρκοι

Η UNESCO έδωσε την τουρκική υπηκοότητα στον Καραγκιόζη, επικυρώνοντας σχετική απόφαση που είχε ληφθεί πέρυσι από μία υποεπιτροπή της, η οποία απαρτιζόταν από εκπροσώπους έξι χωρών: της Τουρκίας, της Εσθονίας, του Μεξικού, της Βόρειας Κορέας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Κένυας.

Η υποεπιτροπή είχε συνεδριάσει στο Αμπου Ντάμπι και είχε αποδεχθεί την εισήγηση που συνέταξε το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, βάσει της οποίας τόσο ο Καραγκιόζης όσο και ο Χατζηαβάτης είναι Τούρκοι.

Σύμφωνα με το Βήμα, η απόφαση επικυρώθηκε και από την αρμόδια επιτροπή της UΝΕSCΟ, χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση της Ελλάδος, παρά μόνο μία επιφύλαξη που διατύπωσε η διευθύντρια του Νεότερου Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού κυρία Τέτη Χατζηνικολάου, ότι ο Καραγκιόζης αποτελεί άυλη φιγούρα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.

Η εξέλιξη αυτή προβληματίζει τα υπουργεία Εξωτερικών και Πολιτισμού. Ήδη, ο Π. Γερουλάνος ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες λεπτομερή ενημέρωση, ενώ ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην UΝΕSCΟ Γ. Αναστόπουλος δήλωσε ότι είχε συστήσει εδώ και καιρό στο υπουργείο Πολιτισμού να δηλώσει στην UΝΕSCΟ ότι ο Καραγκιόζης αποτελεί τμήμα της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι η μοναδική περίπτωση να συμπεριληφθούν και οι πολιτιστικές ενστάσεις της Ελλάδας όσον αφορά τον Καραγκιόζη είναι να υπάρξει ένα είδος συμφωνίας με την Τουρκία. 

2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα σας.

    Η ερώτηση «Είναι ο Καραγκιόζης Τούρκος ή Έλληνας;» είναι βλακώδης. Αφενός ο έλληνας Καραγκιόζης αποτελεί την απόλυτη ενσάρκωση του νεοέλληνα με όλα τα προσόντα και τα κουσούρια του, και είναι ένας χαρακτήρας που δε θα μπορούσε να έχει δημιουργηθεί παρά μόνο στην Ελλάδα. Αφετέρου δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο ήρωας Karagoz του τουρκικού θεάτρου σκιών προϋπήρχε του ελληνικού: είναι γνωστό και μαρτυρημένο ποιος ήταν ο πρώτος στην Οθωμανική αυτοκρατορία που μετέφερε αυτή την τέχνη στο ελληνικό ελληνόφωνο ακροατήριο, και πώς σταδιακά ο Καραγκιόζης εξελληνίστηκε.

    Δεν έχει σοβαρότερες δουλειές η Ουνέσκο; Το αν ο Καραγκιόζης, ο μουσακάς, ο αμανές κλπ. «ανήκουν» στον ένα ή τον άλλο λαό είναι συζήτηση που αρμόζει σε θερμόαιμους εθνικιστές σχολιαστές του Γιουτιούμπ, όχι σε παγκόσμιους φορείς που διαχειρίζονται την πολιτιστική κληρονομιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. με τόσους Καραγκιόζηδες στην Ελλάδα απορώ πραγματικά με την απόφαση αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

άφησε το σχόλιο σου