Πέμπτη, 8 Ιουλίου 2010

Παγκόσμια Έρευνα της Vanity Fair-Αρχιτεκτονική: Πού είναι το πράσινο;

Τι γράφει το treehugger σχετικάΑπο την έρευνα της Vanity Fair-Αρχιτεκτονική (Wayne Lawson), με έκπληξη, ιδού τα αποτελέσματα
για ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΚΤΗΡΙΑ, ΓΕΦΥΡΕΣ Η ΜΝΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1980 ΚΑΙ ΜΕΤΑ, με άλλα λόγια η σημαντικότερη αρχιτεκτονική δουλειά του 21 ου αιώνα.

Προς έκπληξη, το Guggenheim Museum του Frank Gehry στο Μπιλμπάο έκλεψε την παράσταση. Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι το πόσο λίγο το πράσινο, το κίνημα της βιώσιμης ανάπτυξης φαίνεται στα αποτελέσματα.
Το κτήριο για τα Θερμά λουτρά του Peter Zumthor στην Vals, ήρθε τρίτο με 9 ψήφους, παρά το γεγονός οτι εχουν χρησιμοποιηθεί τοπικά υλικά, υπάρχει μια πράσινη στέγη και είναι πραγματικά ένα από τα πιο όμορφα κτίρια στον κόσμο, αν και η χρήση, σπα, δεν είναι και τόσο σημαντική ανάμεσα στα αρχιτεκτονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.
Το Cooper Union του Thom Mayne κτίριο που μόλις και μετά βίας με τρεις ψήφους.

Αλλά σε γενικές γραμμές, ένιωσα μια βαθιά αποσύνδεση μεταξύ της αρχιτεκτονικής που εμφανίζεται στις απαντήσεις και των προβλημάτων που οι αρχιτέκτονες εχουν να επιλύσουν σήμερα.
Ο Barry Lehrman στο Archinect, σημειώνει:

....τα περισσότερα από τα επιλεγμένα κτίρια (με ελάχιστες εξαιρέσεις), αδυνατούν να προσφέρουν οποιαδήποτε γεύση από το μέλλον της αρχιτεκτονικής. Κατά τη γνώμη μου, το μέλλον της αρχιτεκτονικής είναι η αειφορία, η ενσωμάτωση έξυπνων συστημάτων, τα απλά και φτηνά υλικά και οχι οι υπερβολικά ακριβοί ναοί στο εγώ (ego) , που δυστυχώς δεν εμφανίζεται στον κατάλογο της VF.

Η ΛΙΣΤΑ των ΝΙΚΗΤΩΝ
more

Δεν υπάρχουν σχόλια: