Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2010

Το Μάρτιο το 11ο Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Συνέδριο

Με θέμα «Επάγγελμα Αρχιτέκτων», διοργανώνεται το Μάρτιο του 2011, το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αρχιτεκτόνων. «Οι Έλληνες αρχιτέκτονες διαμορφώνουν μια κοινή συνείδηση για τις εξελίξεις, αλλά και έναν κοινό προσανατολισμό για τον ρόλο που καλείται ο κλάδος να παίξει στο μέλλον» ανέφερε σχετικά με τη διοργάνωση του συνεδρίου ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΣΑΔΑΣ), Βαγγέλης Λυρούδιας.
Το συνέδριο θα διαρκέσει από τις 17 έως τις 20 Μαρτίου και θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο.
Διοργανώνεται από το ΣΑΔΑΣ - Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων ενώ τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων, σε συνδιοργάνωση με το ΤΕΕ και με τη συνεργασία του Ελληνικού Τμήματος της UIA και των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη.

Αναφερόμενος στο συνέδριο, ο Β. Λυρούδιας τόνισε μεταξύ άλλων ότι "τα κτίρια μας είναι η Ιστορία μας αλλά και ταυτόχρονα είναι ο πλούτος μας και το εμπορεύσιμο αγαθό μας".

Για το σχεδιασμός σε όλες τις κλίμακες, υπογράμμισε ότι "έχει σαν βάση την παιδεία του αρχιτέκτονα που αναπτύχθηκε μέσα στην ιστορική διαδρομή σαν μύηση στα εργαστήρια και τα σχεδιαστήρια αλλά και σαν μαθητεία στα εργοτάξια".

Επίσης, ανέφερε ότι "η σύνθεση σαν αίσθηση - αισθητική αλλά και σαν πολιτική είναι η βάση και το επίκεντρο για την παιδεία του Αρχιτέκτονα" ενώ επισήμανε ότι στις μέρες μας, "το επάγγελμα καλείται να αντιμετωπίσει την περιβαλλοντική υποβάθμιση και την κλιματική αλλαγή".

Κεντρικά σημεία της θεματολογίας του 11ου Πανελληνίου Αρχιτεκτονικού Συνεδρίου είναι:

- Αρχιτεκτονική Εκπαίδευση

- Επαγγελματικά δικαιώματα

- Άσκηση επαγγέλματος και ρόλος αρχιτεκτόνων

- Ευρωπαϊκός χώρος και αρχιτεκτονική

- Πολιτική για την αρχιτεκτονική στη σύγχρονη Ελλάδα

- Θεσμικό πλαίσιο άσκησης επαγγέλματος

Δεν υπάρχουν σχόλια: