Σελίδες

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Οι τελευταίες πινελιές σ' ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα

Αφού ολοκληρώθηκε, ύστερα από τόσα εμπόδια και καθυστερήσεις, το νέο Μουσείο της Ακρόπολης με υπογραφή του Αμερικανοελβετού αρχιτέκτονα Μπερνάρ Τσουμί, δικαιούμαστε λίγη αισιοδοξία για την υλοποίηση και των υπόλοιπων κτιρίων, που θα προσδώσουν στην Αθήνα μια ιδέα σύγχρονου αρχιτεκτονικού χαρακτήρα.
Οι λευκές οριζόντιες λωρίδες του κτιρίου θα μεταμορφώνουν διαρκώς και αναλόγως του φωτισμού την όψη τουΟι λευκές οριζόντιες λωρίδες του κτιρίου θα μεταμορφώνουν διαρκώς και αναλόγως του φωτισμού την όψη τουΣτην τελική ευθεία βρίσκεται και η υλοποίηση ενός ακόμη εντυπωσιακού κτιρίου. Πρόκειται για τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης», ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα επί της λεωφόρου Συγγρού 109, που από τον Νοέμβριο του 2010 θα στεγάζει τις πολύπλευρες πολιτιστικές εκδηλώσεις του Ιδρύματος.
Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με προϋπολογισμό 50.000.000 ευρώ, θεμελιώθηκε το 2000. Υστερα από μια σειρά σοβαρών καθυστερήσεων με υπαιτιότητα των εργολάβων, το έργο, που χρηματοδότησε αποκλειστικά το Ιδρυμα Ωνάση, ολοκληρώθηκε σε οικόπεδο τριών στρεμμάτων. Το κτίριο, με εμβαδόν 18.000 τετραγωνικά μέτρα και 27 μέτρα ύψος, σχεδιάστηκε από το γαλλικό αρχιτεκτονικό γραφείο Architecture Studio. Είναι επενδυμένο με λευκό μάρμαρο και γυαλί, ήπια αναφορά στη λιτότητα της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής.
Εντυπωσιακό είναι το κέλυφός του. Μοιάζει με μυστηριώδες σκηνικό, που αλλάζει όψη αναλόγως με το φώς του ήλιου και την απόσταση από την οποία κάποιος το παρατηρεί. Την ημέρα οι λευκές οριζόντιες λωρίδες από μάρμαρο (αυτή την εποχή ολοκληρώνεται η τοποθέτησή τους στις όψεις του κτιρίου) ανακλούν το αττικό φώς και ενισχύουν την αίσθηση ενός κυματισμού. Τη νύχτα οι ίδιες λωρίδες φωτίζονται διαφορετικά και αποκαλύπτουν το εσωτερικό του κτιρίου, το θερμό κέλυφος που περιβάλλει τις αίθουσες εκδηλώσεων.
Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα νέο, δυναμικό πολιτιστικό πυρήνα στην καρδιά της πρωτεύουσας, με πολλαπλούς στόχους: την ενθάρρυνση της παραγωγής σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και την εξαγωγή του εκτός Ελλάδος. Θα προσφέρει ακόμα τη δυνατότητα σε ξένους δημοσιογράφους, κριτικούς και διευθυντές πολιτιστικών φορέων απ' όλο τον κόσμο να γνωρίσουν από κοντά τη δουλειά των Ελλήνων καλλιτεχνών. Παράλληλα θα παρέχει τη δυνατότητα στους Ελληνες καλλιτέχνες να χρησιμοποιούν το δίκτυο πολύτιμων συνεργασιών του Ιδρύματος που έχουν δημιουργηθεί στο εξωτερικό με την πολύχρονη δραστηριότητά του στο χώρο του πολιτισμού. Η είσοδος, από τον περασμένο Μάιο, του προέδρου του Ελληνικού Φεστιβάλ Γιώργου Λούκου στο Δ.Σ. του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης», προφανώς, θα συμβάλει στην ενίσχυση της πολιτιστικής γέφυρας της χώρας μας με το εξωτερικό. *
Το κτίριο περιλαμβάνει
* Αμφιθεατρική αίθουσα 900 θέσεων με σκηνή κατάλληλη για θεατρικές παραστάσεις, συμφωνική ορχήστρα, όπερα, χορό, κινηματογράφο, διαλέξεις και συνέδρια.
* Μια ακόμη αίθουσα 220 θέσεων για μικρότερες θεατρικές, μουσικές ή χορευτικές παραστάσεις, διαλέξεις και προβολές πολυμέσων.
* Χώρο 700 τ.μ. για εκθέσεις εικαστικών.
* Υπαίθριο θέατρο, ηλεκτρονική βιβλιοθήκη, στούντιο επαγελματικών ηχογραφήσεων, εστιατόριο με θέα την Ακρόπολη, υπόγειο πάρκινγκ και αποθήκες.
H ντροπή του Φιξ
 
Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης ενός ακόμα εντυπωσιακού κτιρίου στην καρδιά της Αθήνας δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τα δεινά ενός άλλου πολύπαθου σχεδίου στην ίδια περιοχή. Εθνική ντροπή, χωρίς υπερβολή, έχει καταντήσει το σχέδιο για την αναμόρφωση της παλιάς ζυθοποιίας Φιξ στη Συγγρού που αναμένεται, εδώ και χρόνια, να στεγάσει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Μπλόκαραν πάλι, για λόγους που κανείς δεν διευκρινίζει δημοσίως, οι εργασίες ανακατασκευής του πρώην εργοστασίου, που επρόκειτο να ολοκληρωθούν φέτος, σύμφωνα με τη σύμβαση που είχε υπογράψει από το 2007 η ανάδοχος εταιρεία ΒΙΟΤΕΡ.
 
Το κτίριο παραμένει νεκρό και σκεπασμένο. Για άλλη μία φορά η αδιαφορία αρκετών κυβερνήσεων και του ΥΠΠΟ για την έκβαση του σχεδίου Φιξ είναι εντυπωσιακή. Η τωρινή κυβέρνηση εγκαινίασε πριν από δύο χρόνια παρουσία του πρωθυπουργού τις... μακέτες του μουσείου! Ας μεριμνήσει κάποιος γι' αυτή την ανεκδιήγητη καθυστέρηση του έργου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

άφησε το σχόλιο σου