Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010

THE LONDON BRIDGE QUARTER

Αγνοείστε με λίγο

όσο θα μιλώ για Αρχιτεκτονική! Είναι λίγο σαν τη μουσική, μπορείς να μιλάς ώρες για το κομμάτι που σε έχει πορώσει αλλά μονάχα σε εκείνους που έχουν πορωθεί με το ίδιο ακριβώς κομμάτι.
“Never talk about music, religion and politics. They can get you in trouble.” Ένα ρητό που προσπαθώ να ακολουθώ πιστά αλλά αντίθετα πάντα βέβαια σε συνδιασμό με το “everybody is entitled to their own opinion”.
THE LONDON BRIDGE QUARTER
Από το τρένο το είδα. Είναι στα σκαριά. Κακάσχημο αυτή τη στιγμή. Στήνεται η βασική δομή. Πολλά βαρύγδουπα ονόματα, ένα ηχηρό: Renzo Piano. Αναρωτιέμαι αν ο F. δουλεύει ακόμα εκεί. Το άσημο ονοματάκι του να τραβάει κουπί για τον καινούριο πύργο. Και θαυμάζω την υπομονή της ομάδας που έκανε τα σχέδια και τις συζητήσεις με το Planning Department του δήμου. Χρόνια πρέπει να πήρε. Και μετά σκέφτομαι την ομάδα που έκανε τα σχέδια για το Building Control. Βάλε άπειρο κόσμο που θα πρέπει να ασχολήθηκε αποκλειστικά με τα παρεμφερεί τμήματα (Fire Department, English Heristage) επί πόσα χρόνια;
Εδώ θα είμαστε να τον δούμε τελειωμένο. Τον μεγαλύτερο πύργο του ΛονδίνουLondon Bridge Quarter. Και ακούγεται περιέργο αυτό σε όσους γνωρίζουν το Λονδίνο γιατί εδώ δεν είναι Νέα Υόρκη. Το Λονδίνο δεν είναι γεμάτο ουρανοξύστες, σαν το νησί του Μανχαταν. Το Λονδίνο απλώθηκε οριζόντια και ουσιαστικά είναι μια ατελείωτη αλυσίδα από χωριουδάκια πολύ καλά συνδεδεμένα με τον London Underground (tube). Έχω αγωνία να δώ την ανθρώπινη κλιμακα γύρω από αυτό το πύργο. Γιατί γνωρίζω καλά πόση έμφαση δίνει το Planning Deprtment σε αυτό. Μας έχουν υποσχεθεί και public gallery στους τελευταίους ορόφους. Μόνο για σένα Έλληνα, που ψάχνεις να βρείς τα roof garden του Λονδίνου να πιείς καφέ, κάθε φορά που έρχεσαι!
Kαι για τα κουτσομπολιά του Αρχιτέκτονα: ακόμα και ο Richard Rodgers του έδωσε συγχαρητήρια για το design! Εδώ η καλή κουτσομπόλα να ενημερώσει πως οι κακές οι γλώσσες τους θέλουν στα μαχαίρια εδώ και χρόνια, από τοPompidou ίσως (το οποίο όποτε πηγαίνουμε Παρίσι είμαι πολύ hangover για να τρέξω να δώ! κατηγορώ τον άντρα μου γι’αυτό!). Εκτός αν άλλαξε ΚΑΙ αυτό 2 χρόνια που έλειπα στην Ελλάδα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: