Σάββατο, 6 Νοεμβρίου 2010

Θα λειτουργήσει στη Σαγκράδα Φαμίλια ο Πάπας

απο την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Χιλιάδες πιστοί αναμένονται στον ναό, σύμβολο της Βαρκελώνης

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ. Πάνω από 128 χρόνια μετά την έναρξη κατασκευής της Σαγκράδα Φαμίλια, η εκκλησία– σύμβολο της Βαρκελώνης θα καθαγιαστεί αύριο από τον Πάπα Βενέδικτο. Οι εργασίες για την αποπεράτωση του μοναδικού ναού προβλέπεται να διαρκέσουν τουλάχιστον δύο δεκαετίες ακόμη, αλλά η πρόσφατη τοποθέτηση της στέγης στο κύριο κλίτος επιτρέπει τη διεξαγωγή θείας λειτουργίας.
Μέχρι τώρα, το μόνο καθαγιασμένο μέρος του ναού ήταν η κρύπτη, στην οποία τελούνταν λειτουργίες στα καταλανικά και τα ισπανικά. «Θα έχω τη χαρά να καθαγιάσω τον υπέροχο ναό της Σαγκράδα Φαμίλια του ιδιοφυούς αρχιτέκτονα Αντόνι Γκαουντί», ανήγγειλε ο Ποντίφικας στη διάρκεια ακρόασης στο Βατικανό. Οταν ο ναός ολοκληρωθεί θα έχει δεκαοκτώ καμπαναριά. Σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οκτώ.
Ο Πάπας Βενέδικτος θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ταχεία εκκοσμίκευση μιας χώρας που κάποτε διακρινόταν για την ευσέβειά της. Το 73% των Ισπανών εξακολουθούν να ορίζουν τους εαυτούς τους ως καθολικούς, ποσοστό 10% μικρότερο από ό,τι το 1994, όμως οι πολιτικοί γάμοι υπερέβησαν φέτος για πρώτη φορά τους θρησκευτικούς. Το επίσημο κράτος αγνοεί τις εντολές του Βατικανού, επιτρέποντας χωρίς περιορισμούς την άμβλωση ώς τις 14 εβδομάδες της κύησης, ενώ στα σχέδια του πρωθυπουργού Θαπατέρο, πριν πληγεί από την οικονομική κρίση, ήταν να καταργήσει με νόμο την ανάρτηση του Εσταυρωμένου στα σχολεία. Στη διάρκεια της τριακονταετούς δικτατορίας του Φρανσίσκο Φράνκο, κάθε σχολική τάξη είχε έναν σταυρό και ένα πορτρέτο του Φράνκο και η ταύτιση της Εκκλησίας με το καθεστώς έχει προξενήσει την αποστροφή μερίδας Ισπανών.
Πολλοί άλλοι, αντιθέτως, εξακολουθούν να θεωρούν τον Πάπα σύμβολο της πίστης. Πάνω από 200.000 άτομα ανέμεναν οι Αρχές στην παπική λειτουργία σήμερα στον καθεδρικό του Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, ενώ πάνω από 100.000 υπολογίζουν ότι θα παραστούν αύριο στη Σαγκράδα Φαμίλια στη Βαρκελώνη. Στη διάρκεια της παπικής επίσκεψης έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις ομάδων που διαμαρτύρονται για τα σκάνδαλα παιδεραστίας ιερέων και για τη στάση της Εκκλησίας απέναντι στους ομοφυλοφίλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: