Κυριακή, 7 Νοεμβρίου 2010

Παραμονές εκλογών, ονειρευόμαστε τον ιδανικό πολίτη. Και τον βρήκαμε

ΤΟ ΑΦΙΕΡΏΝΩ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ κ. ΝΙΚΗΤΑ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ...ΕΣΕΙΣ  ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ , ΤΙ ΚΑΝΑΤΕ?

απο την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Του Δημητρη Ρηγοπουλου

Η πρώτη επαφή με την Αμαλία Ζέππου μού δημιούργησε ανάμεικτα συναισθήματα.
Είχα διαβάσει στη lifo πως αυτή η όμορφη γυναίκα από τον Κεραμεικό ευθυνόταν για την πρώτη σοβαρή προσπάθεια guerilla gardening («αντάρτικο κηπουρικής») στην Αθήνα. Με λίγα λόγια: έβρισκε παρατημένους δημόσιους χώρους και τους γέμιζε με φυτά και λουλούδια. Βρήκα το τηλέφωνό της με την αυτοπεποίθηση του δημοσιογράφου που ανακαλύπτει ένα ωραίο, ζωντανό και ελπιδοφόρο θέμα. Ηταν ευγενέστατη, αλλά όταν φτάσαμε στο «διά ταύτα» (πού και πότε θα συναντηθούμε) με περίμενε μια έκπληξη. «Ευχαρίστως να μιλήσουμε με μια προϋπόθεση». Εντελώς ανυποψίαστος, έσπευσα να προσθέσω ένα βιαστικό «φυσικά, σας ακούω».
«Πριν συναντηθούμε θα ήθελα να φυτέψετε κι εσείς κάτι οπουδήποτε στην πόλη, ακόμα κι έξω από το σπίτι σας». Προσποιήθηκα τον ψύχραιμο. Κατά βάθος ήμουν σοκαρισμένος και έκανα τον σταυρό μου που η εποχή των videophones (τηλέφωνα που σου επιτρέπουν να βλέπεις τον συνομιλητή σου) ήταν τότε ακόμα μακριά. Μάλιστα, για να ξεμπερδέψω μια ώρα αρχύτερα, δεν δίστασα να υποσχεθώ αυτό που μου ζητήθηκε. Φοβερή ωριμότητα εκ μέρους μου.
Φανταζόμουν την κ. Ζέππου με ινδικά καφτάνια σε κάποιο μπακάλικο οργανικών τροφίμων να διαλέγει πολύ προσεκτικά μήλα από κάποια αλλόκοτη κοινότητα της βορειοδυτικής Βολιβίας.
Πόσο λάθος είχα κάνει. Συναντηθήκαμε ξανά το καλοκαίρι από καθαρή σύμπτωση. Σιγά σιγά ανακάλυψα ότι η Αμαλία Ζέππου εκτός από ένας όμορφος, «κανονικός» άνθρωπος και μαμά τριών παιδιών, είναι ένας τοπικός ήρωας για την περιοχή της.
Το παρθενικό της εγχείρημα (να καθαρίσει στην αρχή και μετά να φυτέψει ένα οικόπεδο δίπλα στο σπίτι της) είναι σήμερα ένας φουντωτός κήπος (δείτε τις φωτογραφίες). Τον Σεπτέμβριο πρωτοστάτησε μαζί με άλλους δραστήριους γείτονες στον καθαρισμό και στη φύτευση τριών ακόμα αδόμητων χώρων στον Κεραμεικό και στο Μεταξουργείο. Εν τω μεταξύ, τα τελευταία χρόνια εκπαιδεύει τους γείτονές της στους βασικούς κανόνες της ανακύκλωσης. Μόνη της άρχισε να χτυπάει άγνωστες πόρτες και να εξηγεί ποια σκουπίδια είναι για τους συμβατικούς και ποια για τους μπλέ κάδους. Ηδη έχει καλύψει 50 οικοδομικά τετράγωνα.
Την Αμαλία Ζέππου δεν θα τη βρείτε αύριο σε κανέναν εκλογικό συνδυασμό. Αν και είχε σχετικές προτάσεις. «Για να συνεχίζουν να με εμπιστεύονται οι γείτονες μου, να μην σκεφτούν πως ό,τι κάνουμε έχει οποιαδήποτε διασύνδεση με κάτι άλλο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: