Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2010

Cleveleys:λήψη μέτρων προστασίας της ακτής


Courtesy of Wyre Bourough Council.
απο το sustainable cities
Το Cleveleys είναι μια μικρή παραθαλάσσια πόλη στη βορειοδυτική ακτή της Αγγλίας, πέντε μίλια βόρεια του Blackpool. Η πόλη αποτελεί δημοφιλή προορισμό αναψυχής και αγορών για την ευρύτερη περιοχή του Lancashire. Μετά την αξιολόγηση των κινδύνων πλημμύρας για την ευρύτερη περιοχή του Wyre, θεωρήθηκε ότι το Cleveleys ήταν κάτω από κίνδυνο λόγω της κακής κατάστασης των υφιστάμενων προστατευτικών μέτρων και του μεγάλου αριθμού παραλιακών ακινήτων . Το Cleveleysανακαινίζει πλήρως το μέτωπο του νερού, και εκτός απο την αντιπλημυρική προστασία προβλέπει ταυτόχρονα την ενίσχυση της ποιότητας του πεζοδρομημένου περίπατου του. Αυτό το ζωτικής σημασίας τμήμα του δημόσιου χώρου, έκτοτε αποδειχθηκε ένα κρίσιμο στοιχείο στη διατήρηση της κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας της πόλης, που συνδέει τα καταστήματα και τις καφετέριες με την παραλία και φιλοξενεί ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων αναψυχής.
Η κύρια πρόκληση κατά το σχεδιασμό των νέων κατασκευών άμυνας ήταν πώς να προστατευθεί η παραλία από τα νερά των πλημμυρών χωρίς να παρεμποδίζεται η θέα από το  δρόμο με την τοποθέτηση ενός υψηλού τοίχου. Παραδοσιακά, ο προστατευτικός τοίχος έχει συχνά ως αποτέλεσμα τον διαχωρισμό της περιοχής της ακτογραμμής και της παραλίας από τον χώρο περιπάτου και τον εμπορικό δρόμο. Αυτό συχνά οδηγεί σε απώλεια της επαφής του πεζού από το ένα επίπεδο στο άλλο, και διαιρεί την παραλία και τον περίπατο σε δύο ξεχωριστές ζώνες με  διαφορετικές δραστηριότητες.
Η λύση στο Cleveleys καταφέρνει να συνδέσει την παραλία και τον περίπατο απρόσκοπτα μέσω ενός "κύματος" σκαλοπατιών που αγκαλιάζουν εμπρός και πίσω τη μια περιοχή του δημόσιου χώρου με την άλλη. Οι σκάλες λειτουργούν ως εμπόδιο της πλημμύρας και την ίδια στιγμή, οι σκάλες αποτελούν ένα μέρος όπου οι άνθρωποι μπορούν να καθίσουν και να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες τόσο στην παραλία όσο και στον περίπατο.
Έξτρα άμυνα παρέχεται στην κορυφή της σκάλας με την κατασκευή τοίχου στο κέντρο της παραλιακής και ενα μεγαλύτερο τοίχο στο πίσω μέρος της παραλίας. Μοντέλλο προσομοίωσης  για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τη συχνότητα παράκτιων καταιγίδων στο μέλλον, ορίσε το ύψος του τοίχου κατά 50 εκατοστά μεγαλύτερο από τον υπάρχοντα. Προκειμένου να μειωθεί η οπτική επίδραση αυτού του τείχους, προτείνεται το οφιοειδές σχήμα , και η διαμορφωση με φυτά ανθεκτικά στις σκληρές κλιματολογικές συνθήκες.
Ο περίπατος ανταποκρίνεται στο ρόλο του ως γραμμή ζωής για την κοινωνική και εμπορική επιτυχία της πόλης. Στο επίπεδο του δρόμου, ο περίπατος είναι δύο φορές πιο πλατύς, απ΄ ότι στο παρελθόν. Τρία νέα περίπτερα έχουν χτιστεί σε στρατηγικές θέσεις κατά μήκος της παραλίας, και αποτελούν το τέλος των σημαντικών αξόνων και θέας από την πόλη. Το εσωτερικό αυτών των περιπτέρων προσφέρει θέα προς Blackpool  και το Lakeland Fells.

Δεν υπάρχουν σχόλια: