Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2010

Εργο του Μάρκ Χατζηπατέρα στο Βερολίνο (μπροστά απο KADEWE)

απο το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Jongleur 

του Μάρκ Χατζηπατέρα
στην Wittenbergplatz του Βερολίνου 

Σε κεντρική πολυσύχναστη πλατεία του Βερολίνου, στη Βίτενμπεργκ, μπροστά από το διάσημο πολυκατάστημα KaDeWe, δεσπόζει το γλυπτό "Jongleur" του Έλληνα καλλιτέχνη Μάρκ Χατζηπατέρα, το οποίο εγκαταστάθηκε εκεί στο πλαίσιο της πρώτης του έκθεσης στη Γερμανία, στο Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, στο Βερολίνο.
O Jongleur - το τετράμετρο μπρούντζινο γλυπτό με μαύρη πατίνα- μοιάζει να συνδιαλέγεται με τις φιγούρες που πλαισιώνουν το μεγάλο κεντρικό συντριβάνι της πλατείας · σαν να προσπαθεί να τους εντυπωσιάσει, επιδεικνύοντας τις ακροβατικές του ικανότητες.
Ίσως γιατί το μήνυμα που θέλει να περάσει να είναι ότι σήμερα πολιτικοί ηγέτες προσπαθούν να διατηρήσουν τις δύσκολες ισορροπίες που συχνά απαιτούνται από τα πολιτικά καθεστώτα, την εξωτερική πολιτική, την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών κυμάτων, της παγκοσμιοποίησης και της διαφορετικότητας · όπως και εμείς οι κοινοί πολίτες στην ιδιωτική μας ζωή καλούμαστε να κάνουμε επιλογές και να βρίσκουμε ισορροπίες.

Σ’ αυτή την πρώτη του έκθεση στη Γερμανία ο Μάρκ Χατζηπατέρας παρουσιάζει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της δουλειάς του η οποία κινείται ανάμεσα στη ζωγραφική, τη γλυπτική και τη φωτογραφία. Στους χώρους του παραρτήματος του ΕΙΠ στο Βερολίνο φιλοξενούνται γλυπτά, εγκαταστάσεις και έργα σε χαρτί, με σαφείς αστικές αναφορές. Συνθέσεις με ντανταϊστικά κάστρα από άμμο, μινιμαλιστικές κεραμικές πόλεις, ανθρωποειδή και άλλες απόπειρες αναπαράστασης του σύγχρονου και ενός φανταστικού πολιτισμού. Η επιμέλεια της έκθεσης είναι της Μάϊα Γιαννάκος.

Η εγκατάσταση στην Πλατεία Βίτενμπεργκ κι η έκθεση στο ΕΙΠ Βερολίνου θα παραμείνει έως τα τέλη Ιανουαρίου 2011. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: