Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2010

Βραβείο SAIE 2010 - Έδρα της υπηρεσίας Περιβάλλοντος, Σαραγόσα (Ισπανία)

απο το archi news




Νικητής του διαγωνισμού SAIE 2010 (κατηγορία Ξύλο), αυτό το εξαιρετικά εκφραστικό δημόσιο κτίριο δείχνει έξοχα τις δυνατότητες του ξύλου και μια σχέση με το τοπίο σε ενα πλαίσιο  περιβαλλοντικής συνειδητοποίησης .
Οι δύο εταίροι του Γραφείου Magen Arquitectos, ο Jaime Magen Pardo και ο Francisco J. Magen Pardo, για αυτο το έργο που έχει λάβει το βραβείο Αρχιτεκτονικής Ricardo Magdalena   έλαβαν  υπόψη την ιδιαίτερη θέση του, στις όχθες του ποταμού Ebro. Αυτή η ασυνήθιστη γεωγραφική θέση και τα τοπογραφικά χαρακτηριστικά του 
χώρου έχουν καθορίσει τη διαμόρφωση του κτιρίου σε μια έντονη σχέση της πόλης με το ποτάμι. Το σχήμα της οροφής του και τη δημιουργία μιας επίπεδης στέγης δείχνουν πράγματι μια πραγματική αλληλεπίδραση απο τον αστικό χώρο. Γνωρίζοντας την εκφραστικότητα και τις οργανοληπτικές ιδιοτήτες των υλικών, οι αρχιτέκτονες τόνισαν την αντίθεση ανάμεσα στον συμπαγή όγκο της βάσης και το ελαφρύ εξωτερικό περίβλημα, εντάσσοντας τοιχεία απο μπετόν, γυαλινες επιφάνειες, μεταλλικες διατομές και ξύλινες προσόψεις. 
Λαμβάνοντας υπόψη τις σημαντικές διαφορές των επιπέδων, η κύρια είσοδος βρίσκεται στον πάνω όροφο, στην πλευρά του δρόμου. Τα γραφεία διοικησης και η αίθουσα του περιβάλλοντος, σ'αυτό το επίπεδο έχουν  πανοραμική θέα 180 º και δίνεται η εντύπωση οτι επιπλέουν στο τοπίο. Το υπόγειο έχει πρόσβαση πεζών και των οχημάτων στο επίπεδο της όχθης του ποταμού . Η στέγη σε διαφορετικά επίπεδα που συνδέονται με ράμπες  σχεδιάστηκε ως ένα ανοιχτό αμφιθέατρο για χρήση αναψυχής.
Η περιβαλλοντική δέσμευση του έργου είναι προφανής, όχι μόνο από την επιλογή των μεθόδων κατασκευής και των υλικών, αλλά και από τις ενεργειακές λύσεις, με αποτέλεσμα τις χαμηλότερες δαπάνες συντήρησης. Η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ηλιακοί συλλέκτες, φωτοβολταϊκά πάνελ) εξασφαλίζει το κόστος συντήρησης του κτιρίου . Η οροφή επιτρέπει τη συλλογή των ομβρίων υδάτων και ένα πράσινο τμήμα οροφής βοηθά στη μείωση των αναγκών ψύξης. Βλέποντας αυτό το γλυπτικό κτίριο, που  χρησιμοποιείται πλήρως από το κοινό, είναι σαφές ότι οι κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές συνιστώσες μπορούν να έχουν επίσης υψηλή αρχιτεκτονική ποιότητα. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: