Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2010

Σύγχρονο αστικό τοπίο και αρχαιότητες

απο τη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Η ταυτότητα της πόλης είναι ο θεματικός άξονας στη συζήτηση «Σύγχρονο αστικό τοπίο και αρχαιότητες: Μια σχέση σε ένταση» που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011 στην Αίθουσα εκθέσεων και διαλέξεων της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών.
Ακαδημαϊκοί και επιστήμονες συνομιλούν διερευνώντας την αρχιτεκτονική παρουσία του παρελθόντος στη σύγχρονη πόλη. Η Αθήνα είναι μία πόλη διάστικτη από αρχαιολογικούς χώρους υψηλής αισθητικής αξίας και συμβολισμού. Οι πολίτες της όμως αισθάνονται, οικεία καθώς κινούνται ανάμεσά τους; Είναι αυτοί οι χώροι ενταγμένοι στον αστικό ιστό και την αστική καθημερινότητα ή είναι ένας χώρος αντιθέσεων και πολυμορφίας; Τι μαρτυρά για τη σχέση μας με την Ιστορία ο τρόπος με τον οποίο συμβιώνουμε με τα αρχαία κατάλοιπα; Πώς μπορεί αυτή η σχέση να γίνει γόνιμη;
Η εκδήλωση εντάσσεται σε έναν κύκλο που εξετάζει την προοπτική του μέλλοντος μέσα από το πρίσμα του παρελθόντος. Η προβληματική που εγείρεται αφορά στις νέες οπτικές γωνιές και ερμηνείες που προκύπτουν από μια επανεξέταση της Ιστορίας, από μια σχέση πιο ζωντανή, δημιουργική και γόνιμη με τη μνήμη και το παρελθόν.
Ομιλητές:
Ντόρα Γαλάνη: Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος της Εταιρείας «Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων & Αναπλάσεις Α.Ε.»
Ελεάνα Γιαλούρη: Λέκτορας Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Ελένη Μπαστέα: Καθηγήτρια Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στη Σχολή Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας του Πανεπιστημίου του New Mexico των ΗΠΑ
Πληροφορίες
Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Αθήνα
Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά μία ώρα πριν την εκδήλωση.
Ώρα έναρξης στις 19:00

Δεν υπάρχουν σχόλια: