Σάββατο, 1 Ιανουαρίου 2011

Τρίπολη: Ανακαινίστηκε το Μαλλιαροπούλειο

απο τη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Μαλλιαροπούλειο Θέατρο

Μαλλιαροπούλειο Θέατρο
Τα εγκαίνια του ανακαινισμένου και πλήρως εκσυγχρονισμένου Μαλλιαροπουλείου Δημοτικού Θεάτρου Τρίπολης πραγματοποιήθηκαν από τον απερχόμενο δήμαρχο Τρίπολης, Αλέξανδρο Κοτσιάνη.
Το έργο της αναστήλωσης και επαναλειτουργίας του Μαλλιαροπουλείου, συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το υπουργείο Πολιτισμού, την περίοδο που υφυπουργός Πολιτισμού ήταν ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης.
Η αναστήλωσή του ήταν πραγματικά ένα πολύ δύσκολο έργο, αφού στόχος ήταν να παραδοθεί ένα, σύγχρονο, ασφαλές και απολύτως λειτουργικό θέατρο, αλλά ταυτόχρονα να διατηρηθεί η αισθητική και η αρχιτεκτονική αυτού του υπέροχου νεοκλασικού κτιρίου. Το τελικό αποτέλεσμα κατάφερε να εκπληρώσει και τους δύο στόχους, παραδίδοντας στους πολίτες της Τρίπολης ένα πραγματικό αρχιτεκτονικό κόσμημα.
Μετά από επισταμένη μελέτη, στην οποία ελήφθησαν υπ’ όψη μάρτυρες και φωτογραφική τεκμηρίωση, το νέο Μαλλιαροπούλειο θέατρο αναπαριστά με μεγάλη ακρίβεια όλο το εσωτερικό και εξωτερικό διάκοσμο του κτιρίου, όπως αυτό δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα. Αναπαράχθηκαν με πιστότητα τα περισσότερα εσωτερικά και εξωτερικά αρχιτεκτονικά στοιχεία και προσετέθησαν άλλα, ενώ οι εσωτερικοί και εξωτερικοί χρωματισμοί του κτιρίου έγιναν με βάση ειδική μελέτη διακόσμου εγκεκριμένη από το υπουργείο Πολιτισμού.
Μετά την ολοκλήρωση του έργου, μιλάμε για ένα πλήρως ανακαινισμένο κτίριο με σεβασμό στην παράδοση και με νέο υπερσύγχρονο εξοπλισμό.
Ο απερχόμενος δήμαρχος, Αλέξανδρος Κοτσιάνης, στην ομιλία του διάβασε αρχικά ένα μήνυμα του Πέτρου Τατούλη, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του . Ο κ. Κοτσιάνης, μεταξύ των άλλων, έκανε μία σύντομη αναφορά στην περίοδο από το 1999 μέχρι και σήμερα, όπου ολοκληρώθηκε η αναστήλωση του θεάτρου και ειδική αναφορά στην προσφορά του Πέτρου Τατούλη για τον οποίο είπε ότι «αν δεν ήταν στο υπουργείο Πολιτισμού, ίσως το έργο να μην έχει ξεκινήσει».
Στη συνέχεια ο κ. Κοτσιάνης επεσήμανε ότι για εκείνον δεν έχουν σημασία τα έργα. Προτιμώ -τόνισε- να είμαι ο Δήμαρχος που ξήλωσε την πλατεία Αρεως και κατεδάφισε την κάτω αγορά και όχι ο «ο δήμαρχος των έργων». Υπογράμμισε ότι δεν κάνει απολογισμό, και ότι δεν χρειάζεται να πει τι έργα έκανε η παράταξή του, γιατί ο πολίτης τα βιώνει καθημερινά, περνά πάνω από "το γεφύρι στα σφαγεία", πίνει νερό από τις πηγές του Σάγκα, ενώ για το θέατρο ανέφερε πως "το Μαλλιαροπούλειο αποτελεί ένα σύμβολο της Τρίπολης των νεανικών μας χρόνων, αλλά και ένα σύμβολο της Τρίπολης του 21ου αιώνα. Χαίρομαι γιατί αυτό το τόσο συμβολικό κτίριο, είναι σήμερα έτοιμο να λειτουργήσει".
Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Τρίπολης, Γιάννης Σμυρνιώτης δήλωσε, "νομίζω ότι το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο έχει μία διττή σημασία. Αφενός πρέπει να αποτελέσει το σπίτι του θεάτρου. Αλλά, πέρα από αυτό, είναι ένα μνημείο το οποίο έχει ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία, γιατί αποτελεί αρχιτεκτονικό μνημείο των αρχών του αιώνα. Μέσα από τα νομικά πρόσωπα, που εκ των πραγμάτων, δημιουργούνται, μέσα από τον Καλλικράτη, θα προσπαθήσουμε αυτό το θέατρο να έχει την τύχη, που πρέπει να έχει. Διότι είναι γεγονός ότι στην πορεία του υπήρχαν και καλές και καλές στιγμές. Και λειτούργησε νομίζω ανάλογα με τη συγκυρία της στιγμής. Μας δίνεται η δυνατότητα μέσα από το νέο θεσμικό πλαίσιο να πάρει τη θέση που του αξίζει."

Δεν υπάρχουν σχόλια: