Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου 2011

ΛΩΖΑΝΗ : ΕΝΑ ΔΕΝΔΡΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ


απο TVXS

Μία ξεχωριστή και «πράσινη» παράδοση έχει καθιερωθεί στη Λωζάνη τα τελευταία δέκα χρόνια. Η πρωτοβουλία του δήμου «Ένα δέντρο για κάθε παιδί που γεννιέται» ξεκίνησε το 2001. Από τότε κάθε χρόνο, περίπου στα μέσα του Φθινοπώρου, εκατοντάδες νέοι γονείς ανταποκρίνονται στο κάλεσμα και φυτεύουν ένα δέντρο, σε αντιστοιχία με τη νέα ζωή που έφεραν στον κόσμο.


Η ετήσια δενδροφύτευση μπορεί να βασίζεται στην πρωτοβουλία του δήμου της Λωζάνης, όμως έχει πιο βαθιές ρίζες στην παράδοση. Ένα δέντρο θεωρείται ότι συμβολίζει τη δύναμη, την υπομονή και τη σοφία. Το να φυτεύει ένας γονιός ένα δέντρο είναι ο καλύτερος τρόπος να γιορτάσει τον «ερχομό» ενός παιδιού. Είναι μία πράξη που συμβολίζει ένα νέο ξεκίνημα, μία νέα αρχή.

Ο δήμος στοχεύει στην ανάπτυξη συναισθηματικού δεσμού των κατοίκων της Λωζάνης με τα δάση της ευρύτερης περιοχής. Τα παιδιά γίνονται ανάδοχοι αυτών των δέντρων που φύτεψαν οι γονείς κατά τη γέννησή τους.
Η τοποθεσία δενδροφύτευσης δεν είναι κάθε χρόνο η ίδια. Ο δήμος ενημερώνει τους γονείς για την ημερομηνία και για το τόπο συνάντησης. Σκοπός είναι η δημιουργία ενός νέου δάσους που θα φέρει τις ιδιότητες των υπολοίπων.
Μέσω της πρωτοβουλίας «Ένα δέντρο για κάθε παιδί που γεννιέται» φυτεύονται κάθε χρόνο περίπου 1.300 δέντρα. Το 2009 φυτεύτηκαν 1.483 βελανιδιές από 500 οικογένειες που ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στο κάλεσμα του δήμου. Το 2008 φυτεύτηκαν 1433 βελανιδιές από 480 οικογένειες. Αρκετές χρονιές η δενδροφύτευση πραγματοποιείται με τη βοήθεια συμβούλων.
Στο τέλος αυτής της συμβολικής ενέργειας πραγματοποιείται μία τελετή όπου τα παιδιά-νονοί των δέντρων καταγράφονται σε ένα κατάλογο επισφραγίζοντας έτσι, το δεσμό που δημιουργείται ανάμεσά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: