Κυριακή, 6 Φεβρουαρίου 2011

Αριστεία σύγχρονης αρχιτεκτονικής

απο την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ. Σε θεσμό εξελίσσονται τα ετήσια βραβεία αρχιτεκτονικής «Δομές» από την ομώνυμη, διεθνή επιθεώρηση που απονεμήθηκαν πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα για δεύτερη συνεχή χρονιά. Συνολικά συγκεντρώθηκαν 143 συμμετοχές. Σχεδόν οι μισές (76) αφορούν μη υλοποιημένες μελέτες της περιόδου 2008-2010 και αυτό ίσως μας λέει κάτι για την απόσταση ανάμεσα στις καλές προθέσεις ταλαντούχων επαγγελματιών και στην «πραγματική» αρχιτεκτονική έξω στους δρόμους των ελληνικών πόλεων.
Το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «καλύτερο πραγματοποιημένο έργο» απέσπασαν οι αρχιτέκτονες Κωνστάντιος Δασκαλάκης και Μαρίνα Στασινοπούλου για μια μικρή μονοκατοικία στην Αγία Παρασκευή στην Αθήνα. Ακολούθησε η διαμόρφωση της κεντρικής πλατείας της Γλυφάδας από τις Ασπασία Κουζούπη, Νέλλα Γκόλαντα (γλύπτρια τοπίου) και την Κωνσταντίνα Καραλή. Τους δεύτερους επαίνους μοιράστηκαν ο βρεφονηπιακός σταθμός «Cocoon» στον Ρωμανό Μεσσηνίας (Πολυάννα-Πηνελόπη Παρασκευά) και δύο κατοικίες στην Ανάβυσσο Αττικής (Νικήτας Χατζημιχάλης, Ιωάννα Χολέβα).
Κορυφαίο έργο στην κατηγορία «Καλύτερο πραγματοποιημένο έργο νέας αρχιτεκτονικής σε υφιστάμενο κτίριο» αναδείχθηκε η επισκευή και αναστήλωση διατηρητέου κτιρίου και μετατροπή σε κατοικία, στη Θηρασιά της Σαντορίνης (Μαίρη Καβάγια). Η ίδια αρχιτέκτονας απέσπασε τον δεύτερο έπαινο για ένα ακόμα έργο στη Σαντορίνη (ξενοδοχείο «Κάπαρη» στο Ημεροβίγλι). Με τον πρώτο έπαινο έφυγαν η Ιωάννα Βολάκη και η Αναστασία Δουκακάρου για έναν επαγγελματικό χώρο στον Βύρωνα.
Ιδιαίτερης σημασίας το βραβείο για το καλύτερο πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα όπου νικητές αναδείχθηκαν οι αρχιτέκτονες Toni Montes Boada και Βασίλης Ντόβρος (πράσινη γωνιά στο Πανεπιστήμιο Pompeu Fabra στη Βαρκελώνη). Οι δύο έπαινοι πήγαν στον Joris Braat για μια πολυκατοικία στην Αλεξανδρούπολη και η Αννα Αποστόλου για τον σχεδιασμό και τη διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου και των εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης κοινού στην αρχαία Ακρόπολη της Νισύρου. Το πρώτο βραβείο για την καλύτερη μη πραγματοποιημένη μελέτη πήγε σε ένα project που συγκεντρώνει καλές πιθανότητες να υλοποιηθεί. Πρόκειται για το έργο «Meteorite Unit» στο Μεταξουργείο με την αρχιτεκτονική υπογραφή του Αριστείδη Αντονά. Πρώτος έπαινος για τον Επαμεινώνδα Δασκαλάκη (κατοικία στην Αίγινα) και δεύτερος εξ ημισείας στους Γιάννη Δουρίδα και Ιάσονα Σπηλιοτάκο (Parkway Iconic Bridge στο Σέφιλντ της Αγγλίας) και στους Τσαμπίκο Πετρά και Αλέξανδρο Κιτρινιάρη (Πύργος Πειραιά). Στην κριτική επιτροπή οι Steven Holl, Finn Geippel και Παναγιώτης Τουρνικιώτης.
Αυτή είναι μια ευχή: μέχρι τα βραβεία της επόμενης χρονιάς πολλά από τα έργα της τελευταίας κατηγορίας να έχουν πάρει τον δρόμο της υλοποίησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: