Κυριακή, 20 Μαρτίου 2011

Ανεπιθύμητα τα αυτοκίνητα στον γυάλινο ουρανοξύστη Εκπληξη επιφυλάσσει ο Ρέντσο Πιάνο σε όσους επισκεφθούν το «γυάλινο θραύσμα» του Λονδίνου για πρώτη φορά.

Ανεπιθύμητα τα αυτοκίνητα  στον γυάλινο ουρανοξύστη
απο ΤΟ ΒΗΜΑ
Μια μάλλον δυσάρεστη έκπληξη επιφυλάσσει ο ιταλός αρχιτέκτονας σε όσους επισκεφθούν το «γυάλινο θραύσμα» για πρώτη φορά, καθώς θα διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχουν θέσεις στάθμευσης. Αυτό που θα περίμενε κάποιος από ένα θεόρατο οικοδόμημα θα ήταν να διαθέτει το αντίστοιχο βάθος, αξιοποιημένο κατάλληλα, για τους εποχούμενους ενοίκους και χρήστες του κτιρίου. Οπως εξηγεί όμως ο Πιάνο, «από την αρχή δεν θέλαμε- μαζί με τον τότε δήμαρχο του Λονδίνου Κεν Λίβινγκστον - να υπάρχουν θέσεις στάθμευσης». Δεν πρόκειται για ιδιορρυθμία, αλλά για μια απολύτως δικαιολογημένη και συνετή απόφαση, σύμφωνα με τον Πιάνο, καθώς «όσο περισσότερες θέσεις κατασκευάζεις τόσα περισσότερα αυτοκίνητα έρχονται». 
Το εύλογο ερώτημα είναι πού θα σταθμεύουν οι περίπου 20.000 άνθρωποι που θα πηγαινοέρχονται στον ουρανοξύστη. Απλώς δεν θα σταθμεύουν! Το εμβληματικό αρχιτεκτόνημα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι τεσσάρων μέσων μεταφοράς (τρεις γραμμές μετρό, έξι σιδηροδρομικές και 16 γραμμές λεωφορείων) με αποτέλεσμα να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη μεταφορά και μάλιστα άνευ διοδίων. Οσο για τους μόνιμους ενοίκους θεωρείται (ορθώς) βέβαιο ότι θα έχουν την ανάλογη οικονομική επιφάνεια για να πληρώνουν σε καθημερινή βάση το αντίστοιχο τίμημα στα πλησιέστερα πάρκινγκ. Βέβαια υπάρχει πρόβλεψη για έναν πολύ περιορισμένο αριθμό θέσεων (42) σε τέσσερις υπόγειους ορόφους, αλλά αυτές προορίζονται για άτομα με κινητικές δυσκολίες. 
Η απουσία πάρκινγκ και η προώθηση των μαζικών μέσων μεταφοράς ενισχύουν άλλωστε το «οικολογικό προφίλ» που θέλουν να προσδώσουν οι κατασκευαστές στο κτίσμα. 

more

Δεν υπάρχουν σχόλια: