Παρασκευή, 29 Απριλίου 2011

Ανθισαν 20 μνημεία νερού στην Αμοργό


απο τοTVXSΆνθισαν 20 μνημεία νερού στην Αμοργα


Το πόσιμο νερό έχει, για ένα νησί, αξία ζωτική, περιβαλλοντική, πολιτισμική και εθνογραφική. Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού χάραξε είκοσι «Διαδρομές νερού» στην Αιγιάλη, τα Κατάπολα, τη Χώρα και την Κάτω Μεριά της Αμοργού, δίνοντας ζωή σε είκοσι κρήνες, πηγάδια, στέρνες και άλλα παραδοσιακά κτίσματα, και μετατρέποντάς τα σε "μνημεία νερού"
«Οι παραδοσιακές κατασκευές υδροληψίας και υδροσυλλογής χρονολογούνται στο νησί από τον προηγούμενο αιώνα, αν και σε μερικές περιπτώσεις είναι προγενέστερες», λέει στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία η επικεφαλής της δράσης, Κατερίνα Χατζηκωνσταντίνου, αρχιτέκτονας και υποψήφια διδάκτωρ ΑΠΘ.
Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να αναδείξει την ιστορική σημασία του πόσιμου νερού για τον λαϊκό πολιτισμό του νησιού, εντάσσοντας τα μνημεία σε όμορφες –οικοτουριστικού χαρακτήρα- νησιώτικες διαδρομές.
«Η επιλογή τους βασίστηκε στα εξής κριτήρια: να αποτελούν δημόσια ιδιοκτησία, να είναι ως επί το πλείστον σε χρήση και προσβάσιμα από μονοπάτι, να χρήζουν άμεσης αποκατάστασης και να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα στο νησί, ώστε να εκπροσωπούνται διαφορετικές τυπολογίες», εξηγεί η κ. Χατζηκωνσταντίνου.

«Επιπλέον, η επιλογή 20 μνημείων από όλη την έκταση του νησιού, καθώς και η επιλογή διαφορετικών τοπικών συνεργείων για κάθε μέρος του νησιού, είχε αποτέλεσμα να ενημερωθεί έμμεσα και να ευαισθητοποιηθεί κατά το δυνατόν το νησί στο σύνολό του, σχετικά με το έργο»
, προσθέτει.
Οι «Διαδρομές νερού» αποτελούν συνέχεια της εθνογραφικής μελέτης «Μνημεία, πρακτικές και διαδρομές του νερού», η οποία προσφέρει στη δράση μια έντονη πολιτισμική διάσταση, ενώ το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με τη συνεργασία της τοπικής κοινωνίας της Αμοργού.

1 σχόλιο:

kostas είπε...

Εδω βλεπουμε την παραλληλη Ελλαδα,μπραβο σεαυτους που ενδιαφερονται για αυτους τους θησαυρους.