Παρασκευή, 27 Μαΐου 2011

Ακύρωσε την οικοδοµική άδεια του εστιατορίου «Μποσκέτο» το ΣΤΕ

...αν δεν εφαρμοσθούν οι ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ κατεδάφισης των αυθαιρέτων, οι αποκαθηλώσεις των κακών Υπαλλήλων των Πολεοδομικών Γραφείων (πιστέψτε με υπάρχουν πολλοί), αν δεν ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ το καθεστώς των ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΩΝ , τόσο στον τομέα της οικοδομής αλλά κυρίως στον ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ τομέα, να μη περιμένουμε τίποτα ούτε απο Κυβερνήσεις προσωπικοτήτων, εκλογές κ.α. μέτρα...ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΙ ΟΛΑ !!!


απο το TVXSΤο Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε την προστασία στα κοινόχρηστα άλση και ακύρωσε την οικοδομική άδεια ανακατασκευής του εστιατορίου «Μποσκέτο», στο δασάκι του νοσοκομείου «Ευαγγελισμού».

Το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, ακύρωσε ως παράνομη την υπ’ αριθμ. 108/2010 οικοδομική άδεια του δήμου Αθηναίων, με την οποία επιτράπηκε, για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, η επέκταση και η ανακατασκευή του εστιατορίου «Μποσκέτο», που βρίσκεται μέσα στο δασάκι του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Το εστιατόριο αυτό βρίσκεται στο άλσος που περικλείεται μεταξύ της Βασιλίσσης Σοφίας, Υψηλάντου, Μαρασλή και Γενναδίου στο κέντρο της Αθήνας.
Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει 31 κάτοικοι πέριξ του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και ζητούν όχι μόνο την μη επέκταση, αλλά και την κατεδάφιση του εστιατορίου, καθώς το θεωρούν αυθαίρετο, υπογραμμίζοντας ότι παράνομα έχει νομιμοποιηθεί το εστιατόριο.
Τη δεκαετία του ’50 λειτουργούσε στο χώρο αυτό δημόσιο ουρητήριο και εν συνεχεία μετατράπηκε σε εντευκτήριο. Κρίθηκε αυθαίρετο, αλλά μετέπειτα νομιμοποιήθηκε. Από το 1989 λειτουργούσε ως εστιατόριο, ενώ προηγουμένως ήταν αναψυκτήριο. Το 2007 εκδόθηκε άδεια ανέγερσης καταστήματος και τον Ιανουάριο του 2010 δόθηκε άδεια επέκτασης και ανακατασκευής του εστιατορίου, επιφάνειας 340 τ.μ.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας ακύρωσαν την οικοδομική άδεια, κρίνοντας ότι η κατασκευή εστιατορίου «εντός του κοινόχρηστου χώρου του ‘Άλσους Ευαγγελισμού’, η οποία συνιστά μετατροπή του άλσους σε οικοδομήσιμο χώρο και μάλιστα για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων και τη νομιμοποίηση αυθαιρέτως ανεγερθέντων κτισμάτων, που ως εκ των διαστάσεων και της λειτουργίας τους οδηγούν σε αναίρεση προορισμού του άλσους και σε αποκλεισμό της χρήσεώς του από το ευρύ κοινό, δεν είναι νόμιμη».
Οι δικαστές υπογραμμίζουν ότι σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 24 του Συντάγματος, «τα άλση και πάρκα που βρίσκονται σε κοινόχρηστο χώρο εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου, υπάγονται στην ιδιαίτερη προστασία που θεσπίζεται για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις με το άρθρο 24 του Συντάγματοςκαι τις εναρμονιζόμενες προς αυτό διατάξεις του Ν. 998/1979, δεν επιτρέπεται δε η μεταβολή της χρήσεως ή του προορισμού τους, ειμή μόνον κατ’ εξαίρεση για την ικανοποίηση σκοπού επιβαλλομένου από το δημόσιο συμφέρον, στις περιπτώσεις που προβλέπονται ειδικώς από διάταξη νόμου».

«Δεν συνιστά δε λόγο δημοσίου συμφέροντος»
 -συνεχίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας- «που δικαιολογεί τη μετατροπή τμήματος άλσους σε οικοδομήσιμο χώρο η ανάγκη ανεγέρσεως αναψυκτηρίου για την εξυπηρέτηση του κοινού». Σύμφωνα με το Ν. 1577/1985, αναφέρεται στην υπ’ αριθμ. 1562/2011 απόφαση του Ε' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος, Κων. Μενουδάκος και εισηγήτρια η πάρεδρος Όλγα Παπαδοπούλου) επιτρέπεται εντός κοινόχρηστων χώρων των αλσών μόνο η κατασκευή μικρών περιπτέρων, τα οποία δεν αναιρούν τον προορισμό του δάσους.

Στη δικαστική απόφαση επισημαίνεται χαρακτηριστικά
, ότι ως περίπτερα «νοούνται μόνον μικρές κατασκευές, οι οποίες δεν οδηγούν σε καταστροφή της δασικής βλαστήσεως και σε σφράγιση του εδάφους, δεν αναιρούν δηλαδή τον προορισμό του άλσους ως υποκατάστατου του φυσικού περιβάλλοντος εντός της πόλεως».Και δεν είναι νοητή η κατασκευή εντός κοινόχρηστων χώρων εστιατορίων, κέντρων διασκεδάσεως ή άλλων συναφών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως είναι σουβλατζίδικα, καφετέριες, μπαρ κ.λπ., καθώς «εκ των διαστάσεων και της λειτουργίας τους οδηγούν σε ουσιώδη βλάβη του δασικού οικοσυστήματος και σε αποκλεισμό της χρήσεώς του από το ευρύ κοινό».

2 σχόλια:

ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΜΑΡΚΑΡΑΣ Αρχ.Μηχ.κάτοικος θαμώνας Π.Α. είπε...

Κέντρο Αθήνας
"AΝΑΠΛΑΣΕΙΣ" ΠΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ: in "Post Mortem"

ΓΟΛΓΟΘΑΣ εως το ΣτΕ & ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΝΑΛΗΘΕΙΕΣ.


Στην ΗΜΙΤΕΛΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ που μας παρέδωσε το Ελληνικό Κράτος, ως φαίνεται με μια απλή ματιά απαντούμε:

"{Παρεδόθη}" καθυστερημένα τουλάχιστον κατά 1+1/2 έτος.

Αντί για Οικολογικού τύπου Ανάπλαση Πάρκου, είδαμε την κατασκευή - ενταφιασμό συνόλου κυβικών μέτρων όγκου μπετόν 6.000 κυβ.μ, δηλαδή όγκου μπετόν ισοδύναμου με τον όγκο μπετόν "6" 6όροφων πολυκατοικιών μέσα ............σε Χαρακτηρισμένη από την Νομοθεσία............... δασική έκταση.!!!

Ο αρχικός προυπολογισμός στις τεράστιες πινακίδες 9,150.000 $ Ευρώ ( το έτος 2006 ) ΕΣΠΑ + 400.000 $Ευρώ με το νέο εγκριθέν κονδύλι για αποκατάσταση ΠΟΙΩΝ φθορών ? στην πλ.Πρωτομαγιάς + τις τυχόν αναθεωρήσεις, δεν προσέφερε τίποτα το ουσιώδες στο Πάρκο και τούτο διότι : ανύπαρκτες τουαλέττες, υπαρκτές οι χημικές και αρωματικές, μη αναπλασθέν κτίριο Αλσους - Οικονομίδη, μή αναπλασθέν κτίριο Green Park, ανυπαρξία φύτευσης δένδρων υψηλής οροφής, κατάρευση φοινίκων και ΜΗ αναμόχλευση διάστρωση υγειούς χώματος. Σύμφωνα με τα έγγραφα των πρώην κων. Δασάρχη - Περιφερειάρχη η κεντρική πλατεία πλησίον πρώην περιπτέρου είναι αυθαίρετη (και οχι μόνο) !
{ έγγραφα οικ.693/03/04/2009 - 699/07/04/2009 Γενικής Δνσης Περιφέρειας / Δνσης Δασών Αθηνών: Δασάρχης, με θέμα: Απόφαση Κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών σε δασική αναδασωτέα έκταση }.....,

H σφράγιση γής εδάφους από μή πορώδη υλικά και τα εκτεταμένα ιχνη οικοδομικών κατασκευών σε δασική έκταση 1/4 της συνολικής των 235 στρεμμ.του Πάρκου, τουλάχιστον 60 στρεμμ.{επιμέτρηση ειδικών επιστημόνων}, παρεμποδίζει ως τούτο γίνεται κατανοητό την διύγρανση και "πνίγει" την διαπνοή του εδάφους, τουτέστιν είναι.......... ολωσδιόλου ΑντιΟικολογική - ΑντιΒιοκλιματική .!!!!!!!!!

Όλα τούτα σε ευθεία αντίφαση με ότι αναγράφεται στην αναρτηθείσα πινακίδα της "τσιμεντένιας μάντρας" πλησίον του μνημείου της Αθηνάς των κων Μπέη - Γεννηματά.....και ότι: το Εργον

της Αναπλάσεως εν έτει Δεκ.2010............Ολοκληρώθηκε.!!!!!

συνεχ............

ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΜΑΡΚΑΡΑΣ Αρχ.Μηχ.κάτοικος θαμώνας Π.Α. είπε...

ΕΣΑΕΙ "ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ". !!!!!!!!!
σχετ.άρθρο δελτίου μηχανικών ΤΕΕ 2604/18/10/10

Με βαρύγδουπο τίτλο στην εφημερίδα τα Νέα της Κυψέλης Απρίλιος 2011, αναφέρεται ότι από την Περιφέρεια Αττικής διατίθενται επιπλέον κονδύλια 5,100,000 $ εκατ.ευρώ, ΕΣΠΑ που θα κατευθυνθούν και θα απορροφηθούν για τα έργα στο Αττικό Άλσος και το Πεδίον του Αρεως.

Αλλά... Αναρωτιόμαστε εφόσον η Ανάπλαση ολοκληρώθηκε σύμφωνα με τα δηλωθέντα και επίσημες ανακοινώσεις στα ΜΜΕ-Blogs - εφημερίδες και σύμφωνα με την ανηρτημένη πινάκιδα, τότε πως δέν ολοκληρώθηκε, ? ;;;;;;;..... Δεδομένου ότι: τα διατηρητέα κτίρια Αλσος Οικονομίδη ειναι γιαπί - Green Park γιαπί και οχετός - Πλατάνια εστία μόλυνσης λόγω κωνώπων-στάσιμων υδάτων, "τα ύδατα της ΕΥΔΑΠ και ουχι των γεωτρήσεων να οδεύουν στο αποχετευτικό δίκτυο των φρεατίων και στον Σαρωνικό" !!!!! και ενα μέρος των ήδη τσιμεντοστρωμένων περιφερειακών δρόμων να περιμένει τις παλέτες των μαρμάρων.
Οι δύο κτιστές τουαλέτες του πάρκου να μην λειτουργούν. Η κεντρική είσοδος της λεωφ.Αλεξάνδρας προς το μνημείο Αθηνάς περιφραγμένη ερμητικά με λαμαρίνες εργοταξιακού τύπου, τις δε βραδυνές ώρες να απαγορεύεται η πρόσβαση. Το Φυτώριο των 8,1/2 στρεμμ. να παραμένει αλάνα και η υποσχεθείσα κομποστοποίηση να παραμένει ως όραμα θερινής νυκτός ( τα χρήματα όμως να έχουν ήδη διατεθεί και ήδη απορροφηθεί !!!!!!). Οι επεμβάσεις στα διαμορφωθέντα ξέφωτα λόγω αποψιλώσεων καθώς και στο χώρο "Αλίκη" μολονότι παράνομες κατά την άποψη μας, σήμερα για την γύρωθεν βλάστηση είναι καταστροφικές.

Και κατά ένα μυστηριώδη τρόπο ως εμφαίνεται και απο στοιχεία, κονδύλια απορροφώνται για αναπλάσεις, οι αναπλάθοντες καταλαμβάνουν καλύτερες κυβερνητικές θέσεις π.χ ( η πρώην Υπερνομάρχης Μπέη αναβαθμίστηκε στη θέση της Γενικής Γραμματέως του Υπ.Τουρισμού, ο δε πρώην δασάρχης Αμοργιανιώτης του Π.Α κατέλαβε τη θέση του Γραμματέα Δασών στό ΥΠΕΚΑ).

Επειδή λοιπόν εμείς θεωρούμε ότι μέρος των άνω χρημάτων θα διατεθεί για την αποπεράτωση των δύο διατηρητέων, Αλσος,Οικονομίδη - Green Park και λοιπές αποπερατώσεις, αναρωτιόμαστε τι είδους συντήρηση θα παρασχεθεί στο πολύπαθο αιωνόβιο Πεδίον του Αρεως των ΑΘΗΝΩΝ, αφου απο το άνωθεν δεύτερο κονδύλι, πολύ απλά ελάχιστα ΜΟΝΟΝ ψίχουλα θα απομείνουν, κατά την ταπεινή μας άποψη.


Εν κατακλείδι μπορούμε να δηλώσουμε ευθαρσώς και απορούντες:
..................Γιατί να είμαστε όλοι οι Ελληνες βουτηγμένοι μέσα εκεί............. που επικαλείται ο κύριος {που ματιάσανε} απο την Τρόικα - ΔΝΤ και γιατί να τα έχουμε φάει όλοι μαζί.... εμείς οι Έλληνες ?;;;;;;;;;;;;;και να απαιτηθούν ....τα τάνκς για να προστατεύσουν τις τράπεζες?!!;;;;;


Ας ανασκουμπωθούμε σήμερα λοιπόν όλοι εμείς οι 'Ελληνες και ας δουλέψουμε σκληρά ούτως ώστε να πειθόμεθα "τοις κείνων ρήμασι"!!!!

ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ


http://kyameftopedioareos.blogspot.com

http://polmarkarch.wordpress.com
www.asda.gr/elxoroi Νομοθεσία Πεδίου του Αρεως
http://expaganus.wordpress.com

οι κάτοικοι θαμώνες