Σελίδες

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

ΟΣΚΑΡ ΝΙΜΑΓΙΕΡ «Ενα σπίτι δεν είναι µόνο στέγη, είναι και ποίηση»

Ποιητής !!!!


απο ΤΑ ΝΕΑ


Ο πύργος του Κέντρου Νιµάγιερ είναι  το πολιτιστικό κέντρο που ολοκλήρωσε  πρόσφατα στην ισπανική Αβίλες ο  βραζιλιάνος αρχιτέκτονας
Ο θρύλος της βραζιλιάνικης αρχιτεκτονικής συνοµιλεί µε τους βραζιλιάνους σταρ του σύγχρονου ντιζάιν για τέχνη, ποίηση και πολιτική 
Μια εξαιρετική συνάντηση. Ο Οσκαρ Νιµάγιερ συνοµιλεί µε τους αδελφούς Καµπάνας. Εκείνος, 103 ετών, µε το αρχιτεκτονικό του όραµα έβαλετη Βραζιλία στον χάρτη του µέλλοντος. Συνεχίζει ακούραστος να συµµετέχει στην αρχιτεκτονική παραγωγή, δηµιουργώντας στην Ισπανία ένα πολιτιστικό κέντρο που φέρει το όνοµά του. 

Ο Φερνάντο και ο Ουµπέρτο Καµπάνας είναι οι ντιζάινερ που µετέτρεψαν τα σύµβολα της βραζιλιάνικης φτώχειαςσε σύγχρονες σειρέςεπίπλων και οι οποίοισε λίγες ηµέρες θαβρίσκονται στην Αθήνα. Για τα εγκαίνια του ξενοδοχείου New Hotel στη Φιλελλήνων, που επανασχεδίασαν συνεργαζόµενοι µε οµάδα του Τµήµατος Αρχιτεκτόνωντου ΠανεπιστηµίουΘεσσαλίας. Οι τρεις ξεχωριστές προσωπικότητες συναντήθηκαν στο Ρίο, στο γραφείοτου Νιµάγιερ καταργώντας τα όρια µεταξύ αρχιτεκτονικής, γλυπτικής και ποίησης. 

«Ενα σπίτι δεν είναι µόνο µια στέγη για καταφύγιο. Κατασκευάζεται επίσηςγιανα προκαλέσειεκπλήξεις και να δηµιουργήσει ποίηση. Οταν η αρχιτεκτονική χρησιµοποιεί την καινοτοµία πλησιάζει το έργο τέχνης, σαν έναςπίνακας ή σαν ένα γλυπτό», δηλώνει ο Νιµάγιερ, δηµιουργός του καθεδρικού ναού της Μπραζίλια. Η λευκή φουτουριστική µορφή του οποίου σηµάδεψε τον Φερνάντο Καµπάνας που ήταν παιδί όταν πρωτολειτούργησε, πριν από πενήντα χρόνια. 

«Σπούδασα Αρχιτεκτονική στα τέλη της δεκαετίας του ‘70, τότε που στη Βραζιλία γινόταν η µετάβαση προς τη δηµοκρατία. Προσπαθούµε µε τον Ουµπέρτο να βγάλουµε στη δουλειά µας µια εικόνα της σύγχρονης Βραζιλίας, καθώς εδώ και τριάντα χρόνια σχεδιάζουµε έπιπλα που τα θεωρούµε καθιστικά γλυπτά. ∆ηµιουργούµε παρατηρώντας και θαυµάζοντας το δικόσας έργο. 

Θα µου άρεσε να έχω τηδική σας µατιά», λέει ο Φερνάντο εκφράζοντας τον σεβασµό του προς τονθρύλο της χώρας του σεαυτή τη συνάντηση που κατέγραψε η γαλλικήεφηµερίδα «Le Figaro». 

«Πράγµατι η αρχιτεκτονική δεν χρειάζεταινα είναιπροσηλωµένη αυστηράστονλειτουργικό χαρακτήρα τηςόπως το πρόσταζε η σχολή του Μπάουχαους. 

Πάνω από όλα,ένα αρχιτεκτόνηµα πρέπει να είναι όµορφο. Το Μπάουχαους ήταν µία βλακεία», δηλώνει ο Οσκαρ Νιµάγιερ. 

«Για µένα ηαρχιτεκτονική ήταν το µεγάλο πάθος. Ωστόσο σπούδασα Νοµικά για να γίνω δικηγόρος, επειδή κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού καθεστώτος στη Βραζιλία του ‘70 το να γίνεις αρχιτέκτονας ισοδυναµούσε µε το να είσαι κοµµουνιστής, όπως εσείς. Γι’αυτό ό,τι έµαθα το έκανα µε τα µάτια και τα χέρια µου. Είµαι αυτοδίδακτος», συµπληρώνει ο Ουµπέρτο. 

Και ο Νιµάγιερ θυµάταιπως ήταν η χειρότερη περίοδος. Τότε που έφυγε γιατη Γαλλία, µε τοπραξικόπηµα του 1964, έχοντας τη υποστήριξη του Αντρέ Μαλρό, υπουργού Πολιτισµού της Γαλλίας. «Χάρη σε εκείνον παρέµειναστη χώρα καιδούλεψα ως αρχιτέκτονας για όσο διάστηµα το επιθυµούσα. Στο µεταξύ, οι κρετίνοι δικτάτορες είχαν επινοήσει µια αλήθεια και µια ανθρώπινη αξιοπρέπεια στα δικά τους µέτρα. Σήµερα ευτυχώς η Βραζιλία είναι καλύτερα, αλλά και πάλι δεν είναι αρκετό. Ακόµη πρέπει να σκέφτεσαι λίγο για να συνεχίσεις να περπατάς. Είµαι όµως µαζί µε τον Λούλα. Προστατεύει τη Λατινική Αµερική από την πίεση του βορειοαµερικανικού καπιταλισµού. Είναι από τη δική µας πλευρά, µαζί µε τον Φιντέλ και τον Τσάβες.Το ίδιο και η Ντίλµα Ρουσέφ. 

Είναι ικανή και διακριτική. Μία καλή εκπρόσωπος της Βραζιλίας». 

Οι αδελφοί Καµπάνας έρχονται στην Αθήνα για τα εγκαίνια τουξενοδοχείου New Hotel στη Φιλελλήνων, που επανασχεδίασανσυνεργαζόµενοι µε οµάδα του Τµήµατος Αρχιτεκτόνων τουΠανεπιστηµίου Θεσσαλίας

«Πώς να κάνεις το παλιό καινούργιο»

Οι Καµπάνας είναι εκείνοι που η ιδέα τους να ξαναχρησιµοποιούν στοιχεία της παράδοσης, να δηµιουργούν µε υπάρχοντα υλικά κάτι νέο ταίριαξε µε το πνεύµα και τις ανάγκες των καιρών. «∆ώστε αντικείµενα που κάνουν καλύτερη τη ζωή όλων. Μάθετε να εκτιµάτε την παράδοσή σας και τη ζωή που κάνετε σήµερα». Είναι τα συνθήµατά τους, που βγαίνουν µέσα από τα βραβευµένα τους έπιπλα. Οι αδελφοί Καµπάνας έβαλαν την Αθήνα στην ατζέντα τους µε την ανακαίνιση του ξενοδοχείου Olympic στην οδό Φιλελλήνων, το οποίο µετονοµάστηκε σε New Hotel _ της αλυσίδας Yes Hotels, που διαχειρίζεται ο επιχειρηµατίας-συλλέκτης σύγχρονης τέχνης ∆άκης Ιωάννου. Ο Φερνάντο και ο Ουµπέρτο εφαρµόζουν και εδώ τη θεωρία τους περί «δηµοκρατίας του ντιζάιν». «Βρισκόµαστε στη γη της ∆ηµοκρατίας και νιώθουµε ότι πρέπει να σεβαστούµε τον πολιτισµό και το περιβάλλον των σηµερινών ανθρώπων. Η Ελλάδα είναι ένας τόπος φορτισµένος από το ιστορικό παρελθόν της. Γι’ αυτό, µάλλον, σας είναι δύσκολο να ανακαλύψετε ό,τι υπάρχει γύρω σας. Οµως, πραγµατικά, δεν χρειάζεται να γκρεµίσεις για να εξαφανίσεις τα ίχνη του παρελθόντος. Μπορείς το παλιό να το κάνεις καινούργιο χωρίς να σβήσεις την ιστορία του». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

άφησε το σχόλιο σου