Σελίδες

Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Ευρωπαϊκά βραβεία για ελληνικά μνημεία


Ενα κτίριο του 19ου αιώνα, ένας πύργος της Κλασικής εποχής και ένας αρχαιολογικός χώρος βραβεύονται από την Europa Nostra για την υποδειγματική...
αποκατάστασή τους σε τελετή που θα γίνει στις 23 Ιουνίου (ώρα 19: 15) στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που είναι άλλωστε το ένα εκ των βραβευομένων μνημείων.

Τα βραβεία θα απονεμηθούν από την Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρμόδια για τα θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας, Νεολαίας και Αθλητισμού κυρίαΑνδρούλλα Βασιλείου, πλην του Αστεροσκοπείου, στον αρχαίο πύργο (4ος π. Χ. αιώνας) στην Αγία Τριάδα Αρκεσίνης της Αμοργού και στα μνημεία της αρχαίας Μεσσήνης.

Η αποκάλυψη, η συντήρηση, η μερική αναστήλωση και η ανάδειξη του αρχαίου πύργου και των παρακείμενων κτισμάτων του στην Αμοργό από την καθηγήτρια κυρία Λίλα Μαραγκού είναι έργο που θεωρήθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένο. Το μνημείο είναι ο καλύτερα σωζόμενος ορθογώνιος πύργος στις Κυκλάδες και βρίσκεται στην περιφέρεια της αρχαίας πόλης της Αρκεσίνης, κοντά στον οικισμό «στο Χωριό», ανάμεσα σε εύφορους αγρούς.

Οι εργασίες ξεκίνησαν το 1993 και αποκάλυψαν όχι μόνο την αρχιτεκτονική διάρθρωσή του αλλά και τον πρώτο ιδιοκτήτη του, αφού σύμφωνα με την επιγραφή η οποία διασώζεται στη θύρα ήταν η οχυρά ιδιωτική κατοικία του ΚΤΗΣΙΦΩΝΤΟΣ.

Πάμπολλα χρηστικά αντικείμενα μάλιστα πιστοποιούν την συνεχή χρήση του πύργου και του παρακειμένου κτιριακού συγκροτήματος από την αρχαιότητα ως τους νεώτερους χρόνους.

Στη Μεσσήνη ο καθηγητής κ. Πέτρος Θέμελης εργάζεται από το 1986 για την αποκάλυψη των μνημείων της αρχαίας πόλης και την αναστήλωσή τους. Η πόλη, σε απόσταση 30 χλμ. από την Καλαμάτα, ιδρύθηκε το 369 π.Χ. και καλύπτει μία τεράστια περιοχή που περιβάλλεται από οχυρωματικό τείχος μήκους 9,5 χλμ.

Το κεντρικό τμήμα της, με όλα τα αρχιτεκτονικά συγκροτήματά του, τα δημόσια κτίρια, τα ιερά, τα ταφικά μνημεία, τις αστικές επαύλεις, τις οχυρώσεις με τους πύργους και τις πύλες, το Στάδιο και το Γυμνάσιο, έχει έρθει στο φως από τις ανασκαφές, που αποκάλυψαν επίσης περί τα 17.000 αντικείμενα, μεταξύ των οποίων πολυάριθμα μαρμάρινα αγάλματα.
Για την αποκατάσταση των κτιρίων του στον Λόφο των Νυμφών και τη δημιουργία του Μουσείου Γεωαστροφυσικής στο κτίριο Σίνα (έργο του δανού αρχιτέκτονα Θεόφιλου Χάνσεν) βραβεύεται το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Στο Μουσείο Γεωαστροφυσικής εκτίθενται σήμερα ιστορικά επιστημονικά όργανα μεταξύ των οποίων και ο ιστορικός χάρτης της Σελήνης του Johann Friedrich Julius Schmidt, ο οποίος παρουσιάζει τη Σελήνη σε δίσκο διαμέτρου 1,8 μ. και περιλαμβάνει περί τους 33.000 σχηματισμούς στη σεληνιακή επιφάνεια.

Να σημειωθεί ότι και οι τρεις προτάσεις είχαν υποβληθεί στη Europa Nostra από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού η οποία την εκπροσωπεί στην Ελλάδα. Στην ίδια εκδήλωση θα γίνει εξάλλου και η απονομή του διεθνούς βραβείου 2010 WMO Professor Mariolopoulos Trust Fund από το Μαριολοπούλειο - Καναγκίνειο ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος.
http://erroso.blogspot.com/2011/06/blog-post_18.html#ixzz1Pc9WIhyF
video Αστεροσκοπείο Αθηνών - ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
VIDEO ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΑΜΟΡΓΟΥ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
VIDEO ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ
videos ΟΛΑ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

άφησε το σχόλιο σου