Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2011

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΔΟΜΗΣΗ ;

Φουσκώνουν τα αυθαίρετα
RE+D Magazine
22-08-2011, 08:07
Νέο κύμα αυθαίρετης δόμησης δημιουργεί ο τρόπος που προτείνει το ΥΠΕΚΑ για την διατήρηση τους. Το ιδιαίτερα χαμηλό κόστος για την τακτοποίηση που επινόησε η νέα ηγεσία του υπουργείου με στόχο την αθρόα προσέλευση ιδιοκτητών που κατέχουν αυθαίρετο κτίσμα έχει σαν παρενέργεια την αύξηση της επιφάνειας των υφιστάμενων χώρων και την διόγκωση του συνολικού εμβαδού του κτίσματος.

Έτσι λοιπόν εμφανίζεται για πρώτη φορά ένας νέος όρος, αυτός του «ημιαυθαίρετου», κατ΄αναλογίαν του ημιυπαίθριου, μιας και ένας ιδιοκτήτης κατοικίας με άδεια που είναι ήδη συνδεδεμένος με όλα τα δίκτυα των υποδομών (ρεύμα νερό) επιλέγει την λύση της αύξησης του υπάρχοντος κελύφους και την καταβολή προστίμου για την τακτοποίηση του έναντι της δαπανηρής και χρονοβόρου διαδικασίας έκδοσης οικοδομικής άδειας και ενεργειακής συμμόρφωσης των πρόσθετων χώρων που σήμερα αποτελούν προϋπόθεση για την κατασκευή νέου οικήματος.

Ένας επιπλέον κίνδυνος στην πλειονότητα αυτών των περιπτώσεων είναι και η στατική ανεπάρκεια των κατασκευών αυτών, μιας και μεγάλο μέρος τους βρίσκεται εκτός των ορίων που απαιτεί ο υφιστάμενος αντισεισμικός κανονισμός. Αυτό για τους ιδιοκτήτες λειτουργεί ως κίνητρο επέκτασης της κατασκευής καθώς οι περισσότεροι από αυτούς γνωρίζουν ότι είναι αδύνατον να εξασφαλίσουν νόμιμη άδεια επέκτασης των υφιστάμενων χώρων αν πρώτα δεν εξασφαλίσουν την στατική θωράκιση του υφιστάμενου κτίσματος. Η συγκεκριμένη διαδικασία εκτός από το μεγάλη οικονομική επιβάρυνση προϋποθέτει την χρονική παράταση των εργασιών και την μείωση των χώρων.

Τέλος η καταγραφή των ημιυπαίθριων έδωσε την δυνατότητα στους οικονομέτρες του υπουργείου να προχωρήσουν στο μεγάλο σορτάρισμα βάσει του οποίου η επιμέρους αρχές διαμορφώνουν νέους δυσμενέστερους συντελεστές δόμησης στις περιοχές που παρατηρήθηκε μεγάλο κύμα αιτήσεων τακτοποίησης ημιυπαίθριων χώρων.

1 σχόλιο:

mahler76 είπε...

εμ αφού δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί λογικό δεν ήταν να συμβεί αυτό?