Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011

Κίνητρα για επιστροφή στο κέντρο

απο το technical news from greece
Τις προϋποθέσεις για να αναβιώσει το πληγωμένο κέντρο της πρωτεύουσας ορίζουν οι διατάξεις που ψηφίστηκαν από τη Βουλή. Για τη διαδικασία απαιτείται υπεύθυνη δήλωση και έκθεση μηχανικού
Μπαίνει μπρος το πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την κτιριακή και πολεοδομική ανάπλαση των πρώτων περιοχών του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και συγκεκριμένα των περιοχών Γεράνι και Μεταξουργείο-Κεραμεικός.

Το βράδυ της Τετάρτης ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής τα φορολογικά κίνητρα για την αποκατάσταση των κτιρίων και τις μεταβιβάσεις των ακινήτων, με στόχο οι συγκεκριμένες, υποβαθμισμένες σήμερα, περιοχές να καταστούν ελκυστικές στους πολίτες, να κατοικηθούν πάλι και να αποκτήσουν ζωή. Τα κίνητρα αφορούν και τους χρήστες των ακινήτων προκειμένου να μην επιβαρύνονται μόνον οι ιδιοκτήτες και να μην αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την ιδιοκτησία τους.

Μέχρι το τέλος του μήνα υπολογίζεται πως θα έχει εκδοθεί η απόφαση των υπουργείων ΠΕΚΑ και Οικονομικών, με την οποία θα προσδιοριστεί επακριβώς η διαδικασία παροχής των κινήτρων, καθώς και τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι στην αρμόδια υπηρεσία (Γραφείο Ιστορικού Κέντρου).

Από το ΥΠΕΚΑ διαβεβαιώνουν πως η διαδικασία θα είναι απλή και εύκολη. Θα απαιτηθούν κατ' αρχάς υπεύθυνη δήλωση περί ιδιοκτησίας ή μίσθωσης του ακινήτου, φωτογραφίες και τεχνική έκθεση μηχανικού. Αν οι εργασίες αφορούν επισκευή και βάψιμο της εξωτερικής όψης, θα χρειαστεί άδεια εργασιών μικρής κλίμακας. Αν όμως απαιτηθούν μεγάλες επεμβάσεις, τότε θα πρέπει να εκδοθεί οικοδομική άδεια. Σύμφωνα με τον νέο νόμο (για τις άδειες δόμησης και τον έλεγχο των κατασκευών που ψηφίστηκε προχθές), στο πρόγραμμα των κινήτρων εντάσσονται μόνο τα νόμιμα κτίρια. Ωστόσο, σε περίπτωση αυθαιρέτου υπάρχει πάντα η δυνατότητα της τακτοποίησης του κτίσματος (ή της χρήσης), ακόμα και αν βρίσκεται μέσα σε παραδοσιακό οικισμό. Τα κίνητρα είναι τα εξής:
  • Μείωση φόρου εισοδήματος μέχρι και 80%, ανάλογα με το κόστος της αποκατάστασης και του εκσυγχρονισμού των κτιρίων. Αφορά κατοικίες, ισόγεια καταστήματα ή γραφεία, κοινόχρηστους χώρους, όψεις κτιρίων και τα διατηρητέα κτίρια που βρίσκονται στις περιοχές αυτές.
  • Εφαρμογή μειωμένου συντελεστή φόρου μεταβίβασης (συντελεστής 3%) στις αγοραπωλησίες των ακινήτων αυτών.

Για να ενταχθούν στο πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν στο αρμόδιο γραφείο μία έκθεση εργασιών, ώστε να λάβουν προέγκριση. Οταν ολοκληρωθούν οι εργασίες, θα υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο ίδιο γραφείο.

Μέτρα για να ζωντανέψει η Αθήνα
  • Μείωση φόρου εισοδήματος έως και 80% για αποκατάσταση και εκσυγχρονισμό κατοικιών και καταστημάτων
  • Μείωση συντελεστή φόρου μεταβίβασης (3%) στις αγοραπωλησίες των συγκεκριμένων ακινήτων


Δεν υπάρχουν σχόλια: