Σελίδες

Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Ο δύσκολος δρόμος της απλότητας


Χαρακτηριστικό γνώρισμα της σύγχρονης ιαπωνικής αρχιτεκτονικής είναι το «σενσάι»:απλότητα, κομψότητα, ευαισθησία.
του Κ.Γ.Πατέστου
Η κατοικία ως αρχέτυπο όλης της αρχιτεκτονικής αποτελεί σε αδρές γραμμές ικανή παράμετρο για την κατανόηση των συνηθειών, των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, της παράδοσης, θα λέγαμε, ενός λαού.

Η ιαπωνική αρχιτεκτονική παιδεία της εποχής μας αποτελεί παράδειγμα επιτυχούς σχέσης μεταξύ νεωτερικότητας και παράδοσης. Αυτό κατέστη δυνατό γιατί οι ιάπωνες αρχιτέκτονες ερμήνευσαν τους προσανατολισμούς της νεωτερικότητας δίχως να λησμονήσουν τις πολιτισμικές ρίζες τους, συνδυάζοντας την οικιστική παιδεία τους με τις πιο υψηλές κατακτήσεις (μορφολογικές, αισθητικές) του μοντέρνου κινήματος· δίχως όμως να παραδοθούν άνευ όρων και να υποστούν ορισμένα ακραία αξιώματα, αδιάφορα για τις ιδιαιτερότητες του δομημένου περιβάλλοντος.

Η σύγχρονη ιαπωνική αρχιτεκτονική (εν αντιθέσει προς ένα μεγάλο τμήμα της αρχιτεκτονικής που οικοδομήθηκε πρόσφατα στην Ιαπωνία από δυτικούς αρχιτέκτονες) υιοθετεί τα καλύτερα στοιχεία της παράδοσης και δείχνει να ενδιαφέρεται πολύ για τους δεσμούς με τον τόπο. Και αυτό αναφορικά και με άλλα ζητήματα (ή ίσως λόγω ακριβώς αυτών των ζητημάτων) που συχνά μας φαίνονται δευτερεύοντα- αλλά που δεν είναι καθόλου-, όπως ο περιορισμένος προϋπολογισμός, το μικρό μέγεθος των οικοπέδων που οφείλεται στο υψηλό κόστος της γης, η «υποχρεωτική χρήση» φθηνών οικοδομικών υλικών, οι οικοδομικοί κανονισμοί, κ.λπ.
more
απo το βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

άφησε το σχόλιο σου