Σελίδες
Παρασκευή 10 Απριλίου 2009
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - Κτίσμα με πολλούς συμβολισμούς
Εγκαίνια της έκθεσης «Το κτήριο της Βουλής των Ελλήνων»
απο τη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Την έκθεση «Το κτήριο της Βουλής των Ελλήνων», εγκαινίασε το βράδυ της Τρίτης, ο Πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου. Καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους στο περιστύλιο της Βουλής, ο Δημήτρης Σιούφας τόνισε ότι: «Κανένα κτίσμα στην πατρίδα μας δεν συμβολίζει περισσότερο το πολίτευμά μας, τις ελευθερίες μας και τη λαϊκή κυριαρχία, όσο το κτήριο της Βουλής των Ελλήνων.
Σ' αυτό το κτήριο, εκφράζεται αντιπροσωπευτικά η θέληση του ελληνικού λαού, σ' αυτό το κτήριο λειτουργεί η Εθνική Αντιπροσωπεία. Συνέχεια της Πλατείας του Συντάγματος -με το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη ως θεμέλιο, και στη σκιά της Ακρόπολης-, εκφράζει ιστορία, πολιτισμό, πολιτική, παρελθόν, παρόν και μέλλον».Η παρουσίαση αναπτύσσεται σε διαφορετικούς χώρους της Βουλής. Στην Αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου, στον πρώτο όροφο, παρουσιάζεται η πρώτη περίοδος της ιστορίας του κτηρίου, που χτίστηκε ως ανάκτορο του βασιλιά Όθωνα και στέγασε τις βασιλικές οικογένειες. Η εποχή της κοινοβουλευτικής λειτουργίας του, εκτίθεται στο Περιστύλιο, εμπλουτισμένη με οπτικοακουστικό υλικό.
Σε οθόνες, προβάλλονται εικόνες πρωθυπουργών, Προέδρων της Βουλής και αρχηγών κομμάτων, στιγμιότυπα από την καθημερινή και πολιτική ζωή που ελάμβανε χώρα εντός του κτηρίου, και αρχειακό κινηματογραφικό υλικό -προερχόμενο από 1924 έως και την σύγχρονη εποχή-, αποτυπώνοντας γεγονότα, άμεσα συνδεδεμένα με την ιστορία του κτηρίου.
Επίσης, παρουσιάζεται για πρώτη φορά σπάνιο κινηματογραφικό υλικό, που καταγράφει τα γεγονότα του Μαΐου 1912 έξω από την Παλαιά Βουλή -το σημερινό Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο-, όταν απαγορεύτηκε στους Κρήτες βουλευτές η είσοδος στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Τα οπτικοακουστικά αυτά τεκμήρια, υποστηρίζουν δυναμικά την έκθεση, προσδίδοντάς της κίνηση και πλαστικότητα.
Παρουσιάζονται σπάνια έγραφα, χειρόγραφα και έντυπα, πρωτόκολλα ορκωμοσίας, πρακτικά και ψηφίσματα, λόγοι και επιστολές, διπλώματα, βιβλία και λευκώματα. Επίσης, εκτίθενται πρωτότυπα σχέδια κτηριακής κατασκευής, εσωτερικής διακόσμησης και αναγκαίων, εκσυγχρονιστικών μετατροπών.
Παρουσιάζονται εικονογραφικά τεκμήρια, προσωπογραφίες, λιθογραφίες, γκραβούρες, γενικές απόψεις της πόλης των Αθηνών, του κτηρίου και του Κήπου, πίνακες, φωτογραφίες και αντικείμενα εποχής. Για πρώτη φορά εκτίθενται έπιπλα -από την οθωνική περίοδο έως και την σύγχρονη εποχή-, που υπήρχαν στις αίθουσες. Αυθεντικές ενδυμασίες και ιδιαίτερα αντικείμενα -κουτιά, κεντήματα, θυρεοί, κ.ά.-, ζωντανεύουν παραστατικά εικόνες περασμένων εποχών.
Όπως σημείωσε ο Δημήτρης Σιούφας, οι αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις είναι συνυφασμένες με τους σημαντικούς αρχιτέκτονες Φρίντριχ Φον Γκέρντερ -που σχεδίασε και επέβλεψε την κατασκευή, την εποχή του Όθωνα-, και Ανδρέα Κριέζη -που σχεδίασε και επέβλεψε την ανακατασκευή, στη δεκαετία του '30. Επεσήμανε, επίσης, την ιδιαίτερη συμβολή των πρώην Προέδρων της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη και Άννας Μπενάκη, που -όπως ανέφερε- ξεκίνησαν μια συντονισμένη προσπάθεια, λειτουργικής αναβάθμισης και εξωραϊσμού των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, καθώς και των κτηριακών υποδομών.
Η Βουλή άντλησε μεγάλος μέρος των εκθεμάτων από δικές της πλούσιες συλλογές, αλλά παράλληλα, συνεργάστηκε στενά με πολλούς -κρατικούς και ιδιωτικούς- φορείς, μουσεία και ιδρύματα, της Αθήνας και του Μονάχου.
Η Έκθεση -στο Περιστίλιο της Βουλής-είναι ανοικτή για το κοινό Σάββατα, Κυριακές και σχολικές αργίες, και θα διαρκέσει έως τον Οκτώβριο του 2009.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
άφησε το σχόλιο σου