Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2010

Παρουσίαση του νέου Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων

απο το ΣΚΑΙ

Ενεργειακές επιθεωρήσεις σε νέα και παλαιά κτίρια

11/01/2010

Ενεργειακές επιθεωρήσεις για όλα τα καινούργια αλλά και για τα παλιά κτίρια, εφόσον πωλούνται ή εκμισθώνονται, θέσπιση μελέτης ενεργειακής αποδοτικότητας για την έκδοση οικοδομικών αδειών και - σε επόμενη φάση-, οικονομικά και φορολογικά κίνητρα για την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων ανήγγειλε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του νέου Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ).

Ο νέος ΚΕΝΑΚ θα τεθεί σε διαβούλευση για είκοσι ημέρες και μόλις ολοκληρωθεί θα ακολουθήσει το πρόγραμμα ενίσχυσης ιδιωτών για ενεργειακή "θωράκιση" των κτιρίων (με αντικατάσταση κουφωμάτων, μονώσεις τοίχων, κλπ.) που παραμένει σε εκκρεμότητα.

Όπως ανέφερε η κα Μπιρμπίλη, τα κίνητρα εξετάζεται να περιλαμβάνουν επιδοτήσεις, ή επιδότηση του κόστους δανεισμού, φοροαπαλλαγές, κ.α, ενώ θα επιδιωχθεί να δεσμευτεί το μέγιστο δυνατό κονδύλι από το ΕΣΠΑ.

Σε αυτό το σημείο, ο υφυπουργός Γ. Μανιάτης επανέλαβε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε καλλιεργήσει προσδοκίες στους πολίτες χωρίς να υπάρχουν τα αντίστοιχα θεμέλια.

Αναφορικά με τον ΚΕΝΑΚ η υπουργός και ο υφυπουργός ανακοίνωσαν τα εξής:

• Στα υφιστάμενα κτίρια θα γίνονται ενεργειακές επιθεωρήσεις όταν νοικιάζονται ή πωλούνται. Με τις επιθεωρήσεις αυτές τα κτίρια θα κατατάσσονται σε βαθμίδες ενεργειακής απόδοσης, με τρόπο ανάλογο με αυτόν που ισχύει τώρα για τις ηλεκτρικές συσκευές. Για το κόστος των επιθεωρήσεων η κα Μπιρμπίλη είπε ότι το όριο του 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση αποτελεί βάση για συζήτηση αλλά η οριστική απόφαση θα ληφθεί μετά τη διαβούλευση.
• Στα νέα κτίρια, όσα δηλαδή θα κατασκευαστούν με οικοδομικές άδειες που θα εκδοθούν με το νέο καθεστώς, οι επιθεωρήσεις θα γίνονται ανά δεκαετία και ανά τετραετία για λέβητες, εγκαταστάσεις θέρμανσης και κλιματισμού. Για την έκδοση οικοδομικών αδειών θα απαιτείται πλέον μελέτη ενεργειακής απόδοσης, αντί για μελέτη θερμομόνωσης.
• Ενεργειακές επιθεωρήσεις θα γίνονται επίσης σε υφιστάμενα κτίρια άνω των 1000 τετραγωνικών όταν υφίστανται ριζική ανακαίνιση.
Ρήτρα καυσίμων
Στο περιθώριο της συνέντευξης η κα Μπιρμπίλη ανέφερε ότι θα εφαρμοστεί στο πρώτο τρίμηνο του έτους η ρήτρα καυσίμων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που είχε ανασταλεί από την προηγούμενη κυβέρνηση το 2009. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτή τη φάση θα προκύψουν μειώσεις στα τιμολόγια δεδομένου ότι οι τιμές των υγρών καυσίμων και φυσικού αερίου κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα από τις τιμές αναφοράς.
Η υπουργός διευκρίνισε πάντως ότι σε κάθε περίπτωση ισχύει η κυβερνητική δέσμευση ότι δεν θα γίνουν εφέτος αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: