Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2010

Πως σας φαίνεται η νέα Πινακοθήκη;

απο το weloveathens

Σε καλό δρόμο η επέκταση του κτιρίου της Εθνικής Πινακοθήκης. Όπως διαβάζω στο σχετικό άρθρο της Γιώτας Συκκά στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, η έγκριση της οριστικής αρχιτεκτονικής, στατικής και ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, δρομολογεί την επιτάχυνση των διαδικασιών. Με προϋπολογισμό 30 εκατομμύρια ευρώ εντάχθηκε στη λίστα των έργων του ΕΣΠΑ και όπως όλα δείχνουν, τον Ιανουάριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες προκήρυξης και τον Απρίλιο να ξεκινήσoυν οι εργασίες. Στόχος όλων, να είναι έτοιμη το 2013.
Το αρχιτεκτονικό σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία νέων εκθεσιακών χώρων εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων, κατασκευές λιτές και συνάμα λειτουργικές από μέταλλο και γυαλί όπως τα εξωτερικά κλιμακοστάσια, καθώς και υπόγειο κτίριο το οποίο θα φωτίζεται από ένα γυάλινο «κύλινδρο» στον περιβάλλοντα χώρο.
Το υφιστάμενο κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου είναι αποτέλεσμα αρχιτεκτονικού διαγωνισμού του 1956 στον οποίο το α΄ βραβείο κέρδισε η λύση των αρχιτεκτόνων καθηγητών Ν. Μουτσόπουλου, Π. Μυλωνά και Δ. Φατούρου. Κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 χωρίς να κτιστεί ο γ΄ όροφος του κτιρίου Β, ενώ το 1998 το συγκρότημα κηρύχθηκε κτίριο χρήζον ειδικής κρατικής προστασίας.
Το 2001 ειδικοί όροι και περιορισμοί καθορίστηκαν για την ολοκλήρωση της επέκτασης, το 2002 εγκρίθηκε η προμελέτη των Π. Μυλωνά και Δ. Φατούρου, ενώ τον Νοέμβριο του 2008 κατόπιν προκήρυξης ανοικτού διαγωνισμού ανατέθηκε η εκπόνηση των υπόλοιπων σταδίων αρχιτεκτονικής, στατικής και ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης στα συμπράττοντα γραφεία: Αρχιτεκτονική ΕΠΕ Γραμματόπουλος – Πανουσάκης & Συνεργάτες, Δ. Βασιλόπουλος και Συνεργάτες ΕΠΕ, Λιόντος και Συνεργάτες, Εlxis Engineering Σύμβουλοι Μηχανικοί Α. Ε., Εμπειρία Σύμβουλοι Μηχανικοί Α. Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: