Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2010

Πράσινη στέγη στο κέντρο της Αθήνας

απο το econews και ΤΑΝΕΑ
Η κ. Αμαλία Ζέππου παραγωγός ντοκιμαντέρ, αποφάσισε να δώσει λύση στο πρόβλημα που αντιμετώπιζε με τη μόνωση της κατοικίας της, καθώς το καλοκαίρι η ζέστη ήταν ανυπόφορη και το χειμώνα επικρατούσε πολύ κρύο, δημιουργώντας μια «πράσινη» στέγη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».
«Ήρθαμε σ΄ αυτό το σπίτι στον Κεραμικό το 2007. Είπαμε να μη βάλουμε κλιματισμό. Το καλοκαίρι όμως η κατάσταση ήταν ανυπόφορη. Βράζαμε από τη ζέστη», είπε η κ. Ζέππου στην εφημερίδα.
Ύστερα από έρευνα που έκανε, απευθύνθηκε σε μια εταιρεία, η οποία δημιούργησε ένα καταπράσινο κήπο στη στέγη του σπιτιού της.
«Η διαφορά είναι εντυπωσιακή. Άλλαξαν εντελώς οι συνθήκες. Πλέον το σπίτι είναι φοβερά δροσερό το καλοκαίρι. Αλλά και τον χειμώνα έχουμε σημαντικά οφέλη, αφού ο κήπος λειτουργεί ως μόνωση: έχουμε μείωση στην κατανάλωση φυσικού αερίου για θέρμανση έως 15%».
Προτού δημιουργηθεί ο κήπος στη ταράτσα του σπιτιού, το καλοκαίρι η κατάσταση ήταν ανυπόφορη με τη ζέστη που επικρατούσε.
Μερικά από τα φυτά, που έχουν αλλάξει σε σύντομο χρονικό διάστημα την ποιότητα ζωής της συκγεκριμένης οικογένειας, είναι θυμάρι,φασκόμηλο, λεβάντες, ρίγανη, δυόσμος και μαντζουράνα.
«Όλα τα φυτά είναι διαλεγμένα έτσι ώστε να μη χρειάζονται πολύ νερό και να αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες της Αθήνας αλλά και στο κρύο. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι ποτίζουμε μόλις 3 φορές την εβδομάδα», εξήγησε η κ. Ζέππου.
«Ο συγκεκριμένος κήπος οροφής αποτελεί μία πιστή αντιγραφή του ελληνικού οικοσυστήματος. Υπάρχουν φυτά δηλαδή που δεν απαιτούν πολύ νερό και άλλα που συγκρατούν υγρασία. Έτσι, τροφοδοτούν τα διπλανά τους που δεν έχουν αυτή την ικανότητα», εξηγεί ο  κ. Άντριου Κλέμεντς υπεύθυνος της εταιρείας Οικοστέγες που ανέλαβε την δημιουργία του κήπου στο συγκεκριμένο σπίτι.
Πρόκειται για ένα «αυτοσυντηρούμενο σύστημα».
Επίσης, μελέτη επιστημόνων, αναφέρει ότι οι «πράσινες στέγες» των κτιρίων, συμβάλλουν σημαντικά στην απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα και στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

1 σχόλιο:

Philip Dragoumis είπε...

Εξαιρετικά όμορφη η στέγη σας και η επιλογή Ελληνικών φυτών επίσης. Φαντάζομαι θα έρχονται και πουλιά. Εύχομαι να γίνει παράδειγμα για όλη την Αθήνα. Είναι εφικτό.