Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2010

Ετοιμο σε 10 μήνες το Mall του Βοτανικού

ΠΑΛΙ Ο κ. ΒΩΒΟΣ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ

απο το RED


Στεφανία Σούκη

03-03-2010, 08:02

Μπορεί ο ... συμβιβασμός για το μικρότερο εμπορικό κέντρο στο Βοτανικό να κόστισε στην Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική υπεραξίες της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ, σε κάθε περίπτωση ωστόσο, η εταιρεία βγαίνει παραπάνω από ωφελημένη από τις χθεσινές ανακοινώσεις της υπουργού κ. Τ. Μπιρμπίλη μετά το αδιέξοδο των τελευταίων 15 μηνών.
Το νέο εμπορικό κέντρο των 52.000 τ.μ., αποτιμάται κοντά στα 430 εκατ. ευρώ έναντι της αρχικής αποτίμησης των 580 εκατ. ευρώ που είχε υπολογισθεί το mall των 70.000 τ.μ., όπως προβλεπόταν από την προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση, ενώ τα έσοδα που θα εξασφαλίζει η Βωβός από μισθώματα εκτιμώνται στα 27,5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Δεδομένου ότι μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί το 70% του έργου, υπολογίζεται ότι για την έναρξη της λειτουργίας του θα απαιτηθούν ακόμη 10 μήνες εντατικών εργασιών- οπότε αν οι διαδικασίες με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις προχωρήσουν γρήγορα ενδεχομένως το mall να είναι έτοιμο να λειτουργήσει ακόμη και στο τέλος του 2010. Στο νέο εμπορικό κέντρο θα απασχοληθούν πάνω από 2.000 εργαζόμενοι.
Οσον αφορά τα κεφάλαια για την ολοκλήρωση της επένδυσης, μέχρι σήμερα έχουν επενδυθεί περί τα 154 εκατ. ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι απαιτούνται ακόμη κεφάλαια ύψους 80-100 εκατ. ευρώ.
Πέραν της τραπεζικής χρηματοδότησης, η εταιρεία θα επιδιώξει και συνεργασία με θεσμικούς επενδυτές, για την οποία μπορεί να υπάρξουν διάφορες εναλλακτικές όπως π.χ. η προοπτική της πώλησης, της πώλησης και επαναμίσθωσης κ.τ.λ.. Ηδη, πολύ πρίν την αναστολή των εργασιών, η εταιρεία είχε συμφωνήσει την πώληση μέρους του mall σε ξένο θεσμικό επενδυτή (και μάλιστα σε πολύ υψηλότερη τιμή σε σύγκριση με τη σημερινή αποτίμηση), ενώ θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει εκ νέου επενδυτικό ενδιαφέρον.
Οι ανακοινώσεις της υπουργού δίνουν και ένα επιπλέον διαπραγματευτικό "όπλο'' για την εταιρεία σε μία ιδιαίτερη κρίσιμη συγκυρία για τις διαπραγματεύσεις της με τις τράπεζες όσον αφορά το δανεισμό των 125 εκατ. ευρώ που είχε ληφθεί για το συγκεκριμένο έργο.
 Για την ιστορία εδώ, να αναφερθεί ότι η διοίκηση του κ. Βωβού είχε αρχικά αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός μικρότερου εμπορικού κέντρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: