Σελίδες

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Ανοίγουν μία πλατεία σε 6 δευτερόλεπτα

απο ΤΑ ΝΕΑ

Ένα στρέμμα θα ελευθερωθεί με την κατεδάφιση του κτιρίου του ΝΑΤ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΡΙΚΚΗΣ
Μόλις έξι δευτερόλεπτα θα περάσουν από τη στιγμή που θα ακουστεί το μεγάλο «μπαμ». Οι πέντε όροφοι του κτιρίου τού ΝΑΤ θα σωριαστούν στο έδαφος και όταν το τεράστιο σύννεφο σκόνης κατακαθήσει, μία καινούργια πλατεία 1.000 τ.μ. θα ξεπροβάλει σε απόσταση αναπνοής από την Ομόνοια κοντά στο Εθνικό Θέατρο.


Ήταν θεοσκότεινα μέσα στο παλιό κτίριο του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου όταν την περασμένη Πέμπτη, εξειδικευμένοι μηχανικοί του Δήμου Αθηναίων και εμπειρογνώμονες εξέταζαν πιθαμή προς πιθαμή τους ορόφους. Στους τοίχους διαγράφονταν οι ρωγμές από τον μεγάλο σεισμό του 1999, οι σοβάδες είχαν ξεκολλήσει από τις κολόνες, φθαρμένα τα μωσαϊκά, σκουριασμένα και σπασμένα τα παράθυρα. Πέντε όροφοι με συνολικό εμβαδόν περίπου 5.000 μέτρα. Μερικά γκαζάκια και πεταμένα κουρέλια ήταν ό,τι είχε απομείνει από κάποιους άστεγους.

«Εδώ κατ΄ αρχάς θα τοποθετηθεί ο κύριος όγκος των εκρηκτικών», λέει ο ένας από τους εμπειρογνώμονες και όλοι μαζί φωτίζουν με τους φακούς τους μία μία τις κολόνες του κτιρίου. «Θα μπουν στις βάσεις και στους αρμούς. Οι εκρήξεις θα είναι σχεδόν ταυτόχρονες σε κάθε όροφο. Το κτίριο θα καταρρεύσει προς τα μέσα. Θα είναι σα να το ρουφάει η γη». «Σε πόσο χρόνο θα γίνει αυτό;». «Ακριβώς σε έξι δευτερόλεπτα».

Το σχέδιο. Κρατώντας μια σειρά από αεροφωτογραφίες που δείχνουν το κτίριο του ΝΑΤ να περιβάλλεται από τις οδούς Βερανζέρου, Ξούθου και Μενάνδρου, οι μηχανικοί στο... στρατηγείο του δημαρχιακού μεγάρου της πλατείας Κοτζιά, δίνουν στα «ΝΕΑ» τις πρώτες λεπτομέρειες για το σχέδιο της μεγάλης κατεδάφισης. «Το κτίριο του ΝΑΤ είναι κτισμένο σε έκταση περίπου ενός στρέμματος. Για την ακρίβεια 900 τετραγωνικών μέτρων. Δίπλα του βρίσκεται και ένα άλλο οικόπεδο, 125 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο θα ενωθεί με τον χώρο του κτιρίου για να σχηματιστεί η πλατεία. Θα είναι η πρώτη πλατεία που δημιουργείται εδώ και 150 χρόνια στον πυκνοδομημένο οικιστικό ιστό του κέντρου της πόλης». Το κτίριο του ΝΑΤ στη μία του πλευρά ακουμπά σε μία άλλη πολυκατοικία. «Πριν ξεκινήσουμε, θα γκρεμίσουμε με χειρουργικό τρόπο το κομμάτι του κτιρίου που εφάπτεται με την πολυκατοικία. Θα δημιουργηθεί ένα κενό μερικών μέτρων ώστε τη στιγμή της έκρηξης να μην κουνηθεί στο ελάχιστο η πολυκατοικία».


Οι υπεύθυνοι μηχανικοί εξηγούν ότι η επιχείρηση θα γίνει αστραπιαία «και θα είναι εντελώς ακίνδυνη». «Η τεχνογνωσία υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Και όσο παράξενο κι αν ακούγεται ότι μπορεί ένα τόσο μεγάλο κτίριο να καταρρεύσει σε μόνο μία στιγμή, σας διαβεβαιώ ότι το μόνο που θα πρέπει να απασχολεί τους κατοίκους της γειτονιάς, είναι να κλείσουν έγκαιρα τις μπαλκονόπορτες για να μην μπει το χώμα στο σπίτι τους!».

Το χρονοδιάγραμμα. Μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν τελειώσει όλα. Ένα ανθεκτικό προστατευτικό πλέγμα θα τυλιχθεί γύρω από το κτίριο για να συγκρατήσει τα κύματα σκόνης που θα ξεπηδήσουν μόλις αρχίσει η κατάρρευση. Ειδικές εκρηκτικές ύλες θα έχουν τοποθετηθεί στη βάση των δοκών σε κάθε όροφο. Το ίδιο θα γίνει σε όλα τα σημαντικά σημεία του σκελετού του κτιρίου ώστε να «τσακίσει» διαδοχικά, από κάτω προς τα πάνω.

Ο χρόνος των έξι δευτερολέπτων θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα μόλις πατηθεί ο διακόπτης.

«Η κυκλοφορία του αέρα θα αλλάξει το μικροκλίμα της περιοχής. Οι κάτοικοι θα έχουν μπροστά τους μια πλατεία φτιαγμένη από φυσικά υλικά, φυτεμένη με τουλάχιστον 40 δέντρα». Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης θα εισηγηθεί να ονομαστεί πλατεία Μινωτή- Παξινού, για «να τιμήσουμε δύο ανθρώπους οι οποίοι σφράγισαν με την παρουσία τους την ιστορία του Εθνικού Θεάτρου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

άφησε το σχόλιο σου